Umami muualla Facebook

Julkaistu 4. 7. 2019 Teksti Sirkka Hirvonen, kuvat Sirkka Hirvonen Yksi kommentti Ruoka ja juoma

Säilyvä kaalisalaatti varhaiskaalista

Olen saanut tämän kaalisalaattiohjeen kymmeniä vuosia sitten virolaiselta tuttavaltani. Olen tosin vuosien saatossa sitä hieman muokannut, mutta ainekset ovat samat. Virolaiset tekivät ainakin ennen vanhaan tätä kaalisalaattia syksyisin suuria määriä ja säilyttivät sitä huoneenlämmössä talven yli.

Teen kaalisalaattia heti, kun kaupoista saa varhaiskaalia. Valmistan yleensä kerralla pienemmän annoksen ja säilytän salaatin jääkaapissa. Kaalisalaatti on mielestäni parhaimmillaan juuri nyt, kun kaali on mietoa ja pehmeää. Se on mainio kesäisten grilliruokien lisäke ja sopii vaikka hampurilaisten täytteeksi.



Säilyvä kaalisalaatti

1 kg kaalia
3–5 porkkanaa
3–5 valkosipulinkynttä
1 ½ dl öljyä

Liemi

1 l vettä
1 rkl suolaa
1 dl sokeria
1 ½ dl väkiviinaetikkaa (10 %)

Huuhdo ja lohko kaali. Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi mieluiten vihannesleikkurilla tai oikein terävällä veitsellä.
Kuori ja raasta porkkanat raastimen karkeimmalla terällä. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet (älä murskaa niitä).
Pane kaali, porkkanat ja valkosipuli kannelliseen astiaan. Kaada päälle öljy.
Keitä vesi ja sekoita joukkoon suola, sokeri sekä etikka. Kuumenna uudelleen kiehuvaksi koko ajan hämmentäen, että sokeri liukenee, eikä jähmety kattilan pohjaan.
Kaada kiehuva liemi muiden ainesten päälle ja painele niin, että salaatti on kokonaan liemen peitossa. Pane kansi päälle ja anna jäähtyä. Salaatti säilyy huoneenlämmössä, mutta mielestäni maku pysyy pitempään raikkaana, kun salaatin säilyttää jääkaapissa.


Aiheet: , , , , , ,

Yksi kommentti

  1. Kesän ehdoton ykkössalaatti.

    Kesän ehdoton ykkössalaatti. Voi tehdä isomman erän kerralla, säilyy hyvin ja paranee vain tekeytyessään.

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Riitta-Mummo

    11. 7. 2019 8.18

Kirjoita kommentti