Umami muualla Facebook

Julkaistu 11. 5. 2018 Teksti Sirkka Hirvonen, kuvat Sirkka Hirvonen Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Suolaisia piiraita kevään juhliin

Suolaiset piiraat ovat mainio valinta kevään moniin juhlapöytiin. Klassinen kinkku-juustopiiras maistuu useimmille, mutta tomaatti-kesäkurpitsapiiras on hyvä vegevaihtoehto, miksi et tekisi molempia. Tomaatti-kesäkurpitsapiiraasta voit tehdä myös villivihannesmuunnoksen ja käyttää täytteenä vuohenputkea kesäkurpitsan sijaan.








Kinkku-juustopiiras

10 annosta

Pohja

3 dl vehnäjauhoja
125 g voita tai margariinia
½ tl suolaa
¾ dl kylmää vettä

Täyte

pieni pala purjosipulia
tilkka öljyä
½ dl hienonnettua persiljaa
200 g palvikinkkua kuutioita tai suikaleina
150 g emmentaljuustoa kuutioina tai raasteena
3 munaa
3 dl ruokakermaa tai kermamaitoa
ripaus suolaa ja rouhittua musta- tai valkopippuria

Sekoita vehnäjauhot huoneenlämpöisen rasvan joukkoon käsin nyppimällä. Lisää suola ja kylmä vesi. Sekoita taikina tasaiseksi, mutta vältä turhaa vaivaamista.
Kauli tai taputtele taikina piirasvuokaan niin, että se peittää vuoan pohjan ja reunat. Pistele pohja haarukalla ja painele kaksinkertainen folio reunojen tueksi niin, etteivät reunat pääse valumaan alas. Paista pohjaa 225 asteen uuninlämmössä noin 10 minuuttia
Huuhdo ja hienonna purjosipuli. Kuullota sitä hetki pannussa öljytilkassa.
Sekoita keskenään purjosipuli, hienonnettu persilja, palvikinkkukuutiot tai -suikaleet ja juustokuutiot tai -raaste. Levitä keskenään sekoitetut ainekset esipaistetun pohjataikinan päälle vuokaan.
Sekoita keskenään munat ja ruokakerma tai kermamaito. Mausta seos suolalla sekä pippurilla ja kaada muiden täyteaineiden päälle vuokaan.
Paista piirasta 175 asteen uuninlämmössä noin puoli tuntia tai kunnes täyte on keskeltäkin hyytynyt.

Tomaatti-kesäkurpitsapiiras

10 annosta

Pohja

2 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
125 g voita tai margariinia
½ tl suolaa
¾ dl kylmää vettä

Täyte

1 keskikokoinen kesäkurpitsa
2 varrellista sipulia tai ½ purjosipulia
tilkka öljyä
(150 g fetajuustoa)
2 dl juustoraastetta
2 munaa
2 dl ruokakermaa tai kermamaitoa
3 tomaattia
kuivattua basilikaa
rouhittua mustapippuria

Sekoita vehnä- ja ruisjauhot huoneenlämpöisen rasvan joukkoon käsin nyppimällä. Lisää suola ja kylmä vesi. Sekoita taikina tasaiseksi, mutta vältä turhaa vaivaamista.
Kauli tai taputtele taikina piirasvuokaan niin, että se peittää vuoan pohjan ja reunat. Pistele pohja haarukalla ja painele kaksinkertainen folio reunojen tueksi niin, etteivät reunat pääse valumaan alas. Paista pohjaa 225 asteen uuninlämmössä noin 10 minuuttia
Huuhdo ja hienonna varrelliset sipulit tai purjosipuli. Huuhdo, halkaise ja viipaloi tai kuutioi kesäkurpitsa. Kuullota sipuleita tai purjosipulia sekä kesäkurpitsaa hetki pannussa öljytilkassa, että ne hieman pehmenevät.
Levitä kuullotetut ainekset esipaistetun pohjataikinan päälle vuokaan. Murustele päälle fetajuusto, jos käytät sitä. Levitä sen päälle juustoraaste. Sekoita keskenään munat ja ruokakerma tai kermamaito ja kaada seos muiden täyteaineiden päälle vuokaan.
Leikkaa tomaatit viipaleiksi ja levitä tomaattiviipaleet muiden täyteaineiden päälle. Mausta kuivatulla basilikalla ja rouhitulla mustapippurilla.
Paista piirasta 175 asteen uuninlämmössä noin puoli tuntia tai kunnes täyte on keskeltäkin hyytynyt.

Vuohenputkipiiras
Tee muuten, kuten edellä, mutta käytä kesäkurpitsan sijaan noin puoli litraa huuhdottua vuohenputkea ja lisää se sipulin joukkoon kuullottumaan.

Pssst! Jos taikinan esipaistaminen piiraisiin tuntuu liian hankalalta, sen vaiheen voi jättää pois. Paista piiraita 175 asteen uuninlämmössä noin 45 minuuttia, jossa ajassa sekä pohja että täyte ehtivät kypsyä.

Teksti ja kuvat ruokatoimittaja Sirkka Hirvonen.


Aiheet: , , , ,

Kirjoita kommentti