Umami muualla Facebook

Julkaistu 1. 11. 2018 Teksti Sirkka Hirvonen, kuvat Sirkka Hirvonen Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Tee suussasulavaa tyrnijuustokakkua!

Viikonvaihteen jälkiruokana maistuu suklaapohjainen tyrnijuustokakku hyvän kahvin kera.

Terveyttä tyrnistä

Tyrni on monipuolinen terveyspommi, joka on täpötäynnä vitamiineja, tulehduksia ehkäiseviä flavonoideja, karotenoideja, omega-rasvahappoja ja kuitua. Tätä tehomarjaa kannattaa käyttää mahdollisimman monipuolisesti, jolloin sen kaikki hyvät ominaisuudet saadaan hyötykäyttöön.

Tyrni Sirkka Hirvonen

Sain kuusi vuotta sitten lahjaksi tyrnin taimia ja tänä kesänä ne tuottivat ensimmäisen kunnon sadon. Parhaiten tyrnin saa hyödynnetyksi, kun tuorepuristaa marjat mehuksi ja kuivattaa ja jauhaa kuoret sekä kivet. Tätä jauhetta voi lisätä juomiin, jälkiruokiin ja leivonnaisiin tai ripotella sitä myslin ja puuron joukkoon.

Minä pakastin koko tyrnisadon. Viikonloppuna tein pakastetuista marjoista mehua, jota käytin juustokakun päälle hyytelöön.

Tyrnimehu juustokakkuun

5 dl pakastettuja tyrnejä
2 dl vettä
1 dl sokeria

Keitä tyrnejä vedessä, kunnes ne ovat hyvin pehmenneet. Puserra marjat keitinliemineen siivilän läpi mahdollisimman tarkkaan niin, että jäljelle jäävät vain siemenet. Mausta mehu sokerilla. Tästä annoksesta sain 4 dl valmista, sokerilla maustettua mehua.

Tyrnijuustokakku2

Hyydytetty tyrnijuustokakku

20 annosta

Pohja

100 g tummaa suklaata
100 g voita
2 dl sokeria
2 munaa
2 dl vehnäjauhoja
1 ½ dl mantelijauhetta
1 rkl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta

Täyte

5 liivatelehteä
kylmää vettä
400 g vaniljatuorejuustoa
½ dl sokeria
2 ½ dl vaahtoutuvaa vanilliinikastiketta
tilkka tyrnimehua

Tyrnihyytelö

5-6 liivatelehteä
kylmää vettä
4 dl sokerilla maustettua tyrnimehua

Sulata pohjaan suklaa ja voi miedolla lämmöllä kattilassa. Lisää sokeri ja sekoita, kunnes se on liuennut. Vatkaa munat yksitellen haaleaan suklaaseokseen. Sekoita kaikki muut taikinan ainekset keskenään ja lisää taikinaan. Sekoita vain sen verran, että saat tasaisen seoksen.

Peitä irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja levitä taikina vuokaan. Paista 175 asteen uuninlämmössä noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä.

Pane täytteeseen tulevat liivatelehdet kylmään veteen viideksi minuutiksi. Mausta tuorejuusto sokerilla. Vatkaa vanilliinikastike vaahdoksi ja sekoita vaahto tuorejuuston joukkoon. Purista liivatelehdistä vesi pois ja liuota ne kuumennettuun tyrnimehu- tai vesitilkkaan. Lisää liivate ohuena nauhana koko ajan hyvin sekoittaen täyteainesten joukkoon. Kaada täyte pohjan päälle vuokaan ja pane jääkaappiin hyytymään.

Pane tyrnihyytelöön tulevat liivatelehdet kylmään veteen viideksi minuutiksi. Purista liivatelehdistä vesi pois. Kuumenna osa tyrnimehusta ja liuota liivatelehdet siihen. Lisää loput mehusta. Anna seoksen jäähtyä jonkin aikaa jääkaapissa, kunnes se muistuttaa rakenteeltaan munanvalkuaista. Kaada tyrnihyytelöseos juustoseoksen päälle ja anna kakun hyytyä jääkaapissa muutama tunti tai seuraavaan päivään.

Irrota vuoan reunat ja nosta kakku tarjolle.


Aiheet: , , , , , , ,

Kirjoita kommentti