Umami muualla Facebook

Julkaistu 15. 2. 2018 Teksti Sirkka Hirvonen, kuvat /kuva Sirkka Hirvonen Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Tuhtia pataruokaa ulkoilijoille

Ranskalainen cassoulet on tuhti ja maukas liha-papupata, joka sopii reippaan ulkoilun jälkeen tarjottavaksi. Sen voi jättää liedelle tai uuniin hautumaan ulkoilulenkin ajaksi.

Cassoulet on saanut nimensä pyöreästä, viistoreunaisesta, emaloidusta savipadasta (cassole), jossa ruoka valmistetaan hitaasti kypsyttäen. Ruokaan käytetään valkoisia papuja, joiden lisäksi siinä on monia lihalaatuja sekä mausteista makkaraa. Ranskassa pataan käytetään lammasta, porsaanlihaa ja usein myös ankkaa.

Oheinen pataruoka on oma muunnokseni alkuperäisestä herkkupadasta. Kaupassa ei ollut kuivattuja valkoisia papuja, joten korvasin ne kuivatuilla kidneypavuilla. Mielestäni muitakin kuivattuja papuja voi vallan mainiosti käyttää.
Annos on suuri, joten ruoka on mainio vaihtoehto, kun koolla on iso joukko ystäviä tai sukulaisia. Toki osan ruoasta voi myös pakastaa tulevien kiireisten päivien varalle.

Cassoulet

10–12 hengelle

1 pkt (400 g) kuivattuja kidneypapuja
vettä liottamiseen
noin 200 g savustettua porsaankylkeä
2–3 sipulia
3–5 valkosipulinkynttä
3–5 porkkanaa
noin 500 g porsaan kasleria tai muuta luutonta sianlihaa
noin 800 g broilerin koipipaloja
1 pkt (noin 250 g) krakovanmakkaraa tai chorizoa
1 pkt (500 g) tomaattimurskaa
2–3 rkl tomaattipyreetä
noin 3 dl lihalientä
2–3 tl kuivattuja provencen yrttejä tai kuivattua timjamia ja rosmariinia
2–3 laakerinlehteä
suolaa ja rouhittua mustapippuria maun mukaan
tuoreita yrttejä (persiljaa ja/tai timjamia)

Liota papuja runsaassa kylmässä vedessä noin 10 tuntia. Valuta ja huuhdo pavut.
Suikaloi tai kuutioi porsaankylki. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuori ja kuutioi porkkanat. Leikkaa sianliha kuutioiksi ja paloittele makkarat.
Ruskista paloiteltu porsaankylki paistinpannussa. Lisää sipulit ja valkosipulinkynnet joukkoon kuullottumaan. Siirrä ainekset pataan. Ruskista sianlihakuutiot ja broilerin koipipalat ja siirrä nekin pataan. Ruskista makkaranpalat ja siirrä ne syrjään odottamaan.
Lisää valutetut ja huuhdotut pavut, tomaattimurska, tomaattipyree ja sen verran lihalientä, että ainekset juuri peittyvät. Lisää kuivatut yrtit sekä laakerinlehdet pataan ja mausta ainekset maun mukaan suolalla ja mustapippurilla.
Hauduta ruokaa liedellä tai uunissa noin 150 asteen lämmössä 2–3 tuntia. Lisää ruskistetut makkaranpalat loppuvaiheessa muiden ainesten joukkoon hetkeksi hautumaan ja kuumenemaan. Höystä valmis ruoka tuoreilla yrteillä, kuten persiljalla ja/tai timjamilla.
Tarjoa ruoan kanssa keitettyjä kasviksia, perunoita tai riisiä. Itse keitin aterialle Paulúnsin superriisiä, joka täydensi salaatin kanssa pataruokaa loistavasti.


Aiheet: , , ,

Kirjoita kommentti