Umami muualla Facebook

Julkaistu 9. 11. 2018 Teksti Sirkka Hirvonen, kuvat Sirkka Hirvonen Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Viikonloppuna lohimousseleipiä ja burgundinpataa

Pitkään hautunut lihapata on herkkuruokaa, jolla voi hemmotella ystäviä tai perhettä viikonloppuna. Punaviini tekee perinteisestä burgundinpadasta erityisen juhlavan herkun.

Maukkaan syysaterian voi aloittaa lohimoussella päällystetyillä leivillä, jotka tarjotaan salaatin kera. Sitruuna-avokadoöljy antaa alkuruoalle raikkaan makuvivahteen.

Lohimousseleivät

8 annosta

8 palaa paahtoleipää

Päälle

150 g graavilohta
150 g kylmäsavulohta
2 kevätsipulia
1 nippu tai ruukku tilliä
200 g katkaraputuorejuustoa
1 dl ranskankermaa
2 rkl sitruunamehua
1 tl lime- tai sitruunapippuria
(suolaa)

Lisäksi

erilaisia pieniä salaatinlehtiä
sitruuna-avokadoöljyä

Koristeeksi

lohiruusuke
tilliä

Tee ensin päällysseos. Hienonna lohet, kevätsipulit ja tilli. Lisää notkistettu tuorejuusto ja ranskankerma ja sekoita hyvin. Mausta seos sitruunamehulla, pippurilla ja tarvittaessa suolalla.

Leikkaa paahtoleipäviipaleista kuoret pois tai tee niistä pyöreitä paloja muotin avulla. Jaa täyte leipäviipaleiden päälle ja koristele leivät lohiruusukkeilla sekä tillillä.

Nosta leivät lautasille ja asettele ympärille salaatinlehtiä. Valuta päälle sitruuna-avokadoöljyä.

Lihapata Sirkka1

Burgundinpata

8-10 annosta

1 kg mureaa naudanpaistia
150-200 g palvikylkeä tai pekonia
10 salottisipulia
2-3 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
nokare voita
3 rkl vehnäjauhoja
4 dl punaviiniä
noin 2 dl lihalientä
3-5 rkl tomaattipyreetä
2 laakerinlehteä
2 tl kuivattua timjamia ja/tai pari tuoretta timjaminoksaa
rouhittua mustapippuria
200 g tuoreita herkkusieniä
nokare voita tai tilkka öljyä
(suolaa)

Leikkaa huoneenlämpöinen liha pieniksi kuutioiksi. Hienonna palvikylki tai pekoni. Kuori salottisipulit ja valkosipulinkynnet. Leikkaa valkosipulinkynnet viipaleiksi. Kuori ja paloittele porkkanat.

Kuumenna voi padassa. Ruskista lihakuutiot pienissä erissä joka puolelta kauniin värisiksi. Ripottele vehnäjauhot lihapalojen joukkoon ruskistumaan. Nosta lihapalat syrjään. Huuhdo pata tarvittaessa ja kaada liemi lihapalojen päälle.

Ruskista palvikylki tai pekoni padassa. Lisää salottisipulit, valkosipuliviipaleet ja porkkananpalat, kun pekonista on irronnut rasva. Kuullota kasviksia hetki.

Lisää ruskistetut lihapalat, punaviini, lihaliemi, tomaattipyree, laakerinlehdet, kuivattu timjami ja pippuri pataan. Hauduta miedolla lämmöllä liedellä tai uunissa 2 1/2-3 tuntia tai kunnes liha on murean kypsää. Lisää tarvittaessa punaviiniä tai lihalientä.

Puhdista herkkusienet ja ruskista ne vähässä voissa tai öljyssä paistinpannussa. Lisää ne pataan muiden ainesten joukkoon noin 15 minuutiksi hautumaan.

Höystä valmis ruoka tuoreella timjamilla. Tarjoa keitetyn riisin, pastan tai perunoiden ja salaatin kanssa.


Aiheet: , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti