Umami muualla Facebook

Julkaistu 24. 5. 2018 Teksti Sirkka Hirvonen, kuvat Sirkka Hirvonen Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Yrteillä maustettua kuhaa ja vihanneshöystöä

Kuha on miedon makuinen, valkolihainen ja vähäruotoinen kala, joka maistuu paistettuna herkulliselta erilaisten lisäkkeiden kera. Fileet voi paistaa öljyssä tai (kirkastetussa) voissa sellaisinaan tai leivitettyinä. Lisäkkeeksi sopii klassinen munakastike, nokkosmuhennos tai maukas vihanneslisäke sekä raikas salaatti.

Hieman anikselta maistuva fenkoli on erinomainen kalan lisäke ja se antaa pikantin maun myös oheiseen vihanneshöystöön. Höystöön voi ohjeessa mainittujen ainesten lisäksi tai niiden sijaan käyttää lehtiselleriä, tomaattia, purjosipulia tai kesäkurpitsaa.




Yrteillä maustettua kuhaa ja herkullista vihanneshöystöä

4 annosta

noin 500 g kuhafileitä
1 tl suolaa
ripaus mustapippuria
vehnäjauhoja

Paistamiseen

2–3 rkl öljyä

Vihanneshöystö

2–3 sipulia
1 fenkoli
1 paprika
2–3 rkl öljyä
1 tl tavallista tai yrteillä maustettua (sormi)suolaa
tilkka sitruunamehua tai vettä

Lisäksi

3 rkl kapriksia
2–3 rkl parmesaanilastuja
hienonnettuja tuoreita yrttejä (oreganoa, timjamia, ruohosipulia ja persiljaa ja/tai tilliä)

Tee ensin vihanneshöystö. Kuori, halkaise ja suikaloi sipulit. Huuhdo, halkaise ja viipaloi fenkoli. Huuhdo ja halkaise paprika. Poista siitä kanta sekä siemenet ja suikaloi paprikanpuolikkaat.
Kuumenna öljy paistinpannussa. Lisää sipulit ja fenkoli ja kuullota niitä muutama minuutti silloin tällöin sekoittaen. Lisää paprikasuikaleet ja jatka kuullottamista pari minuuttia. Mausta höystö tavallisella tai yrttisuolalla ja lisää tilkka nestettä. Jätä seos kuumaan pannuun.
Mausta kuhafileet suolalla ja mustapippurilla. Kierittele fileet vehnäjauhoissa. Kuumenna öljy toisessa paistinpannussa. Nosta kuhafileet pannuun ja paista niitä pari minuutti molemmilta puolilta.
Kumoa vihanneshöystö tarjoiluastiaan. Nosta kuhafileet päälle. Ripottele pinnalle kaprikset, parmesaanilastut ja hienonnetut yrtit. Tarjoa raikkaan salaatin kanssa.

Teksti ja kuvat Sirkka Hirvonen.



Sirkka Hirvonen
on kotitalousopettaja, joka aloitti uransa Keskon koekeittiössä ja elintarvikeryhmän markkinoinnissa, missä hän työskenteli yli 10 vuotta. Sen jälkeen hän jatkoi freelancer-ruokatoimittajana Suomen suurimmassa aikakauslehdessä Seurassa ja myöhemmin myös Vivassa. Hän on avustanut monia muitakin lehtiä ja kääntänyt ja/tai kirjoittanut yli sata keittokirjaa. Näiden joukossa on useita painonhallintaan keskittyviä kirjoja, kuten yhdessä Patrik Borgin kanssa kirjoitettu Syö hyvin ja laihdu -teos sekä kymmeniä Painonvartijoille kirjoitettuja kirjoja. Sirkan sydäntä lähellä ovat terveyttä edistävät elämäntavat ja ruokailutottumukset sekä maukas ja monipuolinen, mieluiten Suomen luonnon upeista antimista valmistettu ruoka.
Kuva Seppo Saarentola.


Aiheet: , , , , ,

Kirjoita kommentti