Umami muualla Facebook

Julkaistu 12. 2. 2018 Teksti Tiedotteet, kuvat /kuva Mervi Melasniemi Ei kommentteja Ruoka ja juoma

13.2. vietetään kansallista kalakeittopäivää!

Kansallista kalakeittopäivää vietetään ensimmäisen kerran huomenna 13.2.2018. Teemapäivällä halutaan haastaa kaikki suomalaiset syömään kalakeittoa ja muistuttaa kalaruoan positiivisista terveysvaikutuksista.

Esimerkkiä näyttää eduskunta, jossa syödään tiistaina lounaaksi ahvenkeittoa. Kansallinen kalakeittopäivä järjestetään jatkossa vuosittain helmikuun toisena tiistaina.

Ensimmäisen kalakeittopäivän teemana on Kalaa hyviin päätöksiin. Kalan pehmeät rasvat ovat aivojen superruokaa ja mukana jokapäiväisessä päätöksenteossa. Teemapäiväperinne aloitetaankin siksi päätöksenteon huipulta, eduskunnasta.

– Terveellinen kalaruoka edesauttaa hyvien päätösten tekemistä. Kansanedustajien hyvillä päätöksillä varmistetaan kotimaisen kalan saatavuus myös jatkossa. Juuri alkaneelta istuntokaudelta toivotaan päätöksiä, joilla turvataan kotimaisen kalan saatavuus. Vesiviljelijät haluaisivat kasvattaa kalaa nykyistä enemmän ja kuluttajat haluaisivat syödä kotimaista kalaa nykyistä enemmän, mutta nykyinen lupajärjestelmä ei tätä mahdollista. Erityisesti rannikkokalastusta ja suomukalan saatavuutta vaikeuttavat haittaeläimet. Ammattikalastajille tulisi turvata mahdollisuudet tuottaa kotimaista lähiruokaa suomalaisille kuluttajille, pohtii Pro Kalan toiminnanjohtaja Katriina Partanen.

Monipuolinen suomalaisten suosikkiruoka

Tuhansien järvien maassa kalaa on kypsennetty liemessä jo historian alusta asti. Kalakeitosta löytyy erilaisia versioita alueittain saariston silakkasopasta kainuulaiseen muikkukeittoon.

– Uskon, että suomalaiset innostuvat syömään kalakeittoa, sillä se on helposti valmistettava perusruoka, joka sopii niin arkeen kuin juhlaan ja maistuu koko perheelle. Kalakeitosta voi jokainen luoda omannäköisensä version. Ideoita voi katsoa vaikka Pro Kalan kotisivuilta tai Facebookista Parasta evästä -sivuilta. Syödään kalaa -ryhmästä voi myös poimia kalaruoan ystävien parhaita vinkkejä ja jakaa omia kokemuksiaan. Kaikesta kalasta saa toteutettua mahtavia makuelämyksiä, innostaa Partanen.

Kuluttajille kalakeittopäivä näkyy erityisesti sosiaalisessa mediassa, jossa toivomme kotikokkien tai kalaa ravintolassa syövien jakavan kuvia kalakeitoista hashtagilla #kalakeittopäivä.


Aiheet: ,

Kirjoita kommentti