Umami muualla Facebook

Julkaistu 29. 5. 2019 Teksti Tiedotteet Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Pikkusuolaista kalasta

 

Pro Kala ry

Kesällä viikonloput täyttyvät helposti erilaisista juhlista, eikä ihme: Suomen suvi on parasta aikaa kokoontua ulkona ystävien kesken! Häät, rippijuhlat, valmistujaiset, syntymäpäivät: kaikki yhtä ihania syitä viettää aikaa läheisten, ystävien ja tuttavien kanssa.

Tarjoilut ovat olennainen osa juhlia kuin juhlia. Hyvä ruoka jää mieleen ja kruunaa tilaisuuden. Etenkin hellekelillä maistuvat pikkusuolaiset suupalat: kuumalla säällä kylmänä tarjottavat herkut ovat mukavampia syödä, ja annoksen koosta saa juuri sopivan. Cocktailpalat voi valmistaa etukäteen, joten itse juhlapäivänä ei tarvitse viettää aikaa hellan ääressä.

Valikoima erilaisia pikkusuolaisia on siitäkin kätevä, että jokaiseen makuun löytyy taatusti syötävää. Myös eri ruokavaliot voi ottaa valinnassa huomioon. Jos juhlavieraat saapuvat eri aikaan, cocktailpalat ovat kätevä vaihtoehto: ruokaa ei tarvitse pitää lämpimänä tai tarjoilla erikseen. Syöjille ei myöskään tarvitse varata tilaa ruokapöydän äärestä, sillä suupalan saa nautittua ilman veistä ja haarukkaa.

Kalasta valmistuvat herkut ovat kuin luotuja kesään. Siinä missä lipeäkala maistuu jouluna, erilaiset raikkaat kalacarpacciot ja -cevichet sopivat kesään täydellisesti. Kesällä luonnonkaloista sesongissa ovat erityisesti siika ja lohi, joista voi loihtia monenlaisia herkkuja. Kalaisat cocktailtikut valmistuvat näppärästi: laita tikkuun kalaa ja kasviksia makusi mukaan.

Erilaiset pienet leivät voi kruunata kalalla helposti. Saaristolaisnapit, ruissipsit ja patonkiviipaleet saavat makua vaikkapa graavisiiasta tai mädistä. Voit myös tehdä suupalaversioita klassikkoannoksista: esimerkiksi sillileivästä voi tehdä miniversion, samoin kuin vaikkapa kalatacosta: leikkaa leivästä tai tortillasta pieniä paloja, jotka täytät.

Kokeile näitä reseptejä: ne toimivat noutopöydässä upeasti sellaisenaan, tai cocktailpalaksi taiottuna!

Kirjolohicarpaccio

400 g kirjolohta ruodottomana fileenä – voit myös käyttää muuta kalaa, esimerkiksi siikaa tai kuhaa.
2 limeä
2 rkl rypsiöljyä
puolikas punasipuli
hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä
ripaus sokeria
puolikkaan granaattiomenan siemenet

Leikkaa kirjolohifileestä graavilohen kaltaisia ohuita siivuja. Levitä siivut lautasille tai vadille ja säilytä kylmässä. Hienonna punasipuli pieniksi kuutioiksi. Sekoita limestä puristettu mehu, öljy, punasipuli ja mausteet kastikkeeksi. Kastikkeen voi tehdä jopa pari päivää ennen kaappiin maustumaan. Levittele kastiketta kirjolohisiivujen päälle n. 5 minuuttia ennen tarjoilua. Ripottele carpaccion päälle granaattiomenan siemeniä. Tarjoile carpaccion lisukkeena esimerkiksi majoneesia, leipäkrutonkeja, salaattia ja kirjolohenmätiä.


Kirjolohicarpaccion lisukkeeksi:

majoneesia
leipäkrutonkeja
rapeaa salaattia
kirjolohenmätiä

Siikaceviche

6 annosta

300-400 g siikafileitä tai kuhaa
2 limetin tai 1 sitruunan mehu
1/2 appelsiinin mehu
0,5–1 tl suolaa
mustapippuri
3–4 rkl hyvää öljyä
1-2 salottisipulia
pieni valkosipulin kynsi
1/2-1 chilipalko (esim. anaheim)
1 tl tuoretta korianteria tai persiljaa
lohko jäävuorisalaattia
kourallinen rucolan lehtiä
1/2 ruukkua lollo rosso- tai tammenlehväsalattia
1 iso tomaatti
1 avokado
2-3 rkl vihreitä oliiveja viipaleina
6–8 kettettyä varhaisperunaa

Leikkaa kalafileet n. 1 cm levyisiksi viipaleiksi ja pienennä viipaleet sopiviksi haarukkapalasiksi. Pane kalapalat kulhoon. Purista sitrushedelmien mehu ja kaada kaloille. Hienonna sipulit, viipaloi chilipalko ja suikaloi korianteri. Sekoita ne varovasti kalan joukkoon. Anna liemen kypsyttää kalaa n. 2 tuntia kylmässä. Sekoita välillä, jotta mehu pääsee vaikuttamaan joka puolelta.

Valuta liemi pois siivilässä. Mausta marinoituneet kalapalat suolalla ja pippurilla ja lisää öljyä. Pidä jääkaapissa tarjoiluhetkeen asti.

Suikaloi salaatit, leikkaa tomaatti pikku kuutioiksi ja viipaloi avokado sekä kuoritut, keitetyt perunat. Levitä salaatteja, peruna- ja avokadoviipaleita sekä oliiveja tarjoiluvadille. Nostele päälle kalaa. Tee tarvittaessa toinen kerros. Tarjoa heti tai anna viilentyä hetki ennen tarjoilua.

Vinkki: Voit marinoida ruodottamaksi perattua savukalaa samassa liemessä, saat ihanaa kesäherkkua!

 

Katso lisää www.prokala.fi


Aiheet: ,

Kirjoita kommentti