Umami muualla Facebook

Julkaistu 29. 12. 2014 Teksti Tiedotteet Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Unohda nakit ja perunasalaatti!

Maailmalla gourmet fast food on noussut jo ilmiöksi ravintolapuolella, ja nyt hieman parempi pikaruoka on tulossa vauhdilla kotikokkien keittiöihin. Myös samppanja löytää tiensä yhä useammin suomalaisten juhlahetkiin. Ja mikä olisi rennoissa uuden vuoden juhlissa parempi makupari laadukkaalle kuohuvalle kuin hyvistä raaka-aineista valmistettu gourmet-pikaruoka.

Tasokas pikaruoka on todellinen ruokatrendi. Rasva- ja suolapommeiksi mielletyt haukattavat ovat tehneet herkullisen muodonmuutoksen illanistujaisten ja juhlien tähtitarjottaviksi, joille laadukas viini on erinomainen kumppani.

– Gourmet-pikaruoassa huippuhyvät ja tuoreet raaka-aineet yhdistyvät rentoon ja silti tyylikkääseen toteutukseen, keittiömestari ja ruokastylisti Alex Nurmi kuvailee kuuman ruokatrendin suosion salaisuutta.

Monelle pikaruoka tarkoittaa pitsaa, ranskanperunoita, hampurilaisia tai kerrosleipiä. Gourmet-pikaruoka voi olla syntisen tuhti tai hieman kevennetty versio esikuvastaan. Alex Nurmen mielestä ratkaisevinta on, että maut ja suutuntuma ovat kohdillaan.

– Pehmeys, rapeus ja napakkuus luovat hyvän tasapainon. Yllättävät elementit raaka-aineissa tai annoksen erilainen valmistustapa tekevät reseptistä mielenkiintoisen. Hyvä gourmet-pikaruoka ei myöskään vie rasvaähkyyn, vaan jättää syöjänsä himoitsemaan lisää.

Samppanja sopii moniin makuihin

Suomessa voidaan jo puhua orastavasta samppanjakulttuurista, sillä samppanjan myynti on kasvanut viimeisen kymmenen vuoden aikana reilusti – lähes nelinkertaiseksi.

– Samppanjaa ei mielletä enää ainoastaan kilistelyjuomaksi, vaan se on siirtynyt myös ruokapöytään. Samppanjaa voi nauttia läpi aterian, mutta se sopii seuralaiseksi myös pikkunaposteltaville. Samppanjan runsaat maut sointuvat yhteen intensiivisten ja täyteläisten makujen, kuten juustojen kanssa, Tiina Heusala Pernod Ricard Finlandilta kertoo.

Inspiroidu uuteen vuoteen ruokabloggaajien resepteistä

Riimiporo-pancakes, neljälle
Herneetkin rokkaa -blogi

Riimiporo

noin 150–200 g poron sisä- tai ulkofilettä
noin 1 1/2 tl merisuolaa myllystä
mustapippuria

Poista lihapalasta kalvot. Mausta pinnat suolalla ja pippurilla. Kääri poro tiiviisti kelmuun ja anna maustua jääkaapissa yön yli. Siirrä sitten pakkaseen. Kun liha on kohmeinen, leikkaa siitä terävällä veitsellä ohuita siivuja ja asettele pannariannoksen päälle.

Sinihomejuusto pannukakut, 12 kpl

1 iso kananmuna
2 dl piimää
2 dl täysjyväspelttijauhoja
2 tl soodaa

ripaus suolaa

noin 50 g sinihomejuustomuruja

Sekoita kaikki aineet kulhossa ja anna taikinan seistä puolisen tuntia. Taikinan kuuluu olla melko paksua. Paista lettu- tai blinipannulla miedolla tai keskilämmöllä paksuja pikkupannukakkusia.

Pannukakun päälle oman maun mukaan aseteltuna:

4 kpl riimiporoviipaleita
lusikallinen turkkilaista jugurttia, johon on sekoitettu hiukan piparjuuritahnaa
punasipulihakkelusta
erilaisia pieniä salaatinlehtiä
sinihomejuustomuruja
pippuria myllystä

Voimakas riimiporo on mainio makupari ryhdikkäälle Mumm Cordon Rouge -samppanjalle. Kuva ja resepti: Herneetkin rokkaa -blogi.

vhz4vfpv0nmeen3ymrlw

Perunaviipaleita, herkkutattikastiketta ja krutonkitikkuja, neljälle
Tsajut-blogi

Tattikastike

2 dl kokoon paistettuja herkkutatteja
1 pieni sipuli
2 dl kermaa
1/2 dl samppanjaa
suolaa
pippurisekoitusta
gluteenitonta jauhoseosta
voita paistamiseen

Pienennä sipuli hyvin pieneksi.
Kuullota sipuli paistinpannulla pienessä määrässä voita.
Lisää sienet pannulle ja kaada päälle kerma.
Lisää joukkoon samppanja ja mausteita varovasti.
Lisää jauhoja kiehuvaan kastikkeeseen kunnes kastike suurustuu.
Tarkasta kastikkeen maku, sen on tarkoitus olla mietoa ja täyteläistä.

Kastikkeesta on tarkoitus tulla aika tönkköä, mutta jos se menee liian sakeaksi lisää joukkoon kiehuvaa vettä.

Perunaviipaleet

2 jauhoista perunaa
rosmariinia
suolaa
pippuria
tryffelihunajaa

Pese kuorellinen peruna huolellisesti.
Leikkaa peruna ohuiksi muutaman millin paksuisiksi viipaleiksi.
Kuivaa perunan pinta puhtaalla pyyhkeellä/talouspaperilla.
Aseta perunat leivinpaperin päälle uunipellille ja ripota niiden päälle suolaa ja pippuria sekä rosmariinisilppua.
Laita perunat kuumaan uuniin (225–250 astetta).
Paahda perunoita uunissa kunnes ne ovat saaneet väriä.
Perunoiden on tarkoitus jäädä nihkeiksi, niitä ei siis paahdeta rapeiksi.

Valuta perunoiden päälle ohuena nauhana aavistus tryffelihunajaa.

Krutonkitikut

Vaaleaa leipää

Leikkaa vaaleasta leivästä pitkulaisia tankoja.
Paahda leipätankoja kuumassa uunissa ylävastuksen alla hetki, niin että ne saavat väriä mutta eivät kuivu kokonaan.
Kokoa annos: kaada paksu sienikastike pieniin tarjoiluastioihin. Kokoa lautaselle perunaviipaleet ja krutonkitikut. Syö annos dippaamalla krutonkitikkuja sienikastikkeeseen. Pehmeistä perunaviipaleista voit taivuttaa lappomaisen lusikan, jonka avulla voit syödä kastiketta.

Nauti annos jäähdytetyn samppanjan kanssa.

Tiedotteen ja kuvat välitti Pernod Ricard Finland.


Aiheet: , , , ,

Kirjoita kommentti