Umami muualla Facebook

Julkaistu 9. 12. 2010 Teksti Tiedotteet Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Viini-lehden vuoden viinit

Viini-lehden Juha Berglund ja Antti Rinta-Huumo ovat valinneet vuoden valko- ja punaviinin. Vuoden valkoviiniksi valittiin Uuden-Seelannin Jackson Estate Sauvignon Blanc 2009 ja Vuoden punaviiniksi chileläinen Leyda Las Brisas Pinot Noir 2009.

Vuoden viinit ovat tasapainoisia ja teknisesti erittäin hyvin tehtyjä. Viinien valmistusprosessi on sujunut virheettömästi tarhalta pulloon saakka, ja niiden hedelmäisyys, tanniinit, hapokkuus ja alkoholi ovat loistavasti harmoniassa. Niissä on nähtävissä myös alkuperän ominaispiirteitä, mikä tarkoittaa tuotantoalueen tai viinin rypälelajikkeen tunnistettavuutta. Ajatus siitä, että viinit ilmentävät alkuperäänsä ja autenttisuuttaan, kiehtoo Juhaa ja Anttia yhä enemmän. Vuoden viinit ovat tyylikkäitä, persoonallisia viinejä, joissa kaikki palaset loksahtavat kohdalleen. Vuoden viinien hintakatto on rajattu noin 25 euroon, jotta ne olisivat kaikkien viininystävien saatavilla.

Juha ja Antti maistavat viinit sokkona sekä Viinistä Viiniin -kirjaa että Viini-lehden uutuuksia varten. Sokkotasting on maistajien mielestä ainoa tapa arvioida viinien ominaisuuksia puolueettomasti, sillä viinien tietäminen ja etikettien näkeminen vaikuttaa helposti viineistä annettaviin arvioihin.

Nämä Vuoden viini-valinnat on aikanaan tietenkin maistettu sokkona, mutta ehdokkaiksi valinnan jälkeen arvioitu uudelleen tietäen niiden alkuperän, joka entisestään vahvisti Juhan ja Antin käsityksiä viinien korkeasta laadusta. Täydelliseen viinikokemukseen tarvitaan tietoa myös viinin taustoista, sillä kuuluuhan viininautintoon muutakin kuin sokkona maistetun lasillisen antama tyydytys.

Juha ja Antti muistuttavat, että vaikka viinit pyritään arvioimaan mahdollisimman objektiivisesti, vuoden viinien valintaan vaikuttavat väistämättä myös maistajien henkilökohtaiset mieltymykset.

Vuoden valkoviini

Jackson Estate Sauvignon Blanc 2009

Uusi-Seelanti

Alkon nro 586067

13,95 €

Viinin tuoreen aromikas ja eloisa, intensiivisen rehevä tuoksu on täynnä kesäisiä vivahteita. Siinä on karviaista, mustaherukkapensasta, passionhedelmää ja keitettyä raparperia. Tuoksua seuraa kuiva, mutta erittäin intensiivisen hedelmäinen maku. Siinä on tuoksun aromien lisäksi erittäin terhakkaa sitrushedelmäisyyttä, mineraalisuutta ja myös puhdaspiirteistä vihreää omenaa. Lähes räjähtävän aromaattinen maku ryhdittyy tuntuvan hapokkuuden ansiosta ja kokonaisuus jättääkin erittäin pitkän, reilusti veden kielelle nostattattavan jälkivaikutelman.

Viini on valmista nautittavaksi. Se on ryhdikkään tyylikäs aperitiivi, mutta erinomainen seuralainen selkeämakuisten, aromaattisten, esimerkiksi savustettujen kalaruokien kera.

Vuoden punaviini

Leyda Las Brisas Pinot Noir 2009

Leyda Valley, Chile

Alkon nro 475537

13,99 €

Las Brisas punaviinissä on tyylikäs, avoin ja hyvin kypsän marjainen tuoksu. Aromien värisävytykseltään se on herkullisen punainen. Siinä on kypsää kirsikkaa, ylikypsää puolukkaa ja karpaloa, sekä ryhdittävää yrttisyyttä ja hentoa savuisuutta. Keskitäyteläinen maku seuraa aromeiltaan tarkasti tuoksun punasävytteisiä vivahteita. Suunmyötäinen maku ryhdittyy tyylikkäällä hapokkuudella, joka antaa kokonaisuudelle pirteää eloisuutta. Tasapainoinen ja monivivahteinen kokonaisuus jättää pitkään maistuvan, lievästi savuun, yrtteihin, lakritsaan ja kypsään kirsikkaan vivahtavan jälkimaun, joka nostaa herkullisesti veden kielelle.

Las Brisas Pinot Noir on valmista juotavaksi, mutta kehittyy ja monipuolistuu suotuisasti ainakin seuraavan 5 vuoden ajan. Kokeile viiniä pitkään haudutettujen ja yrttisten, mutta selkeämakuisten pataruokien seuraan. Tämä pinot noir-viini on hyvä vaihtoehto myös vaalean lihan kanssa vaikka joulupöytään.

Lisätietoja:
www.viinilehti.fi

Kuvat Alko.


Aiheet: , , , ,

Kirjoita kommentti