Umami muualla Facebook

Julkaistu 10. 1. 2019 Teksti Tiia Koskimies, kuvat Tiia Koskimies 2 kommenttia Ruoka ja juoma

Sitrusmarmeladi

Sitrushedelmät ovat juuri nyt parhaimmillaan. Marmeladin valmistus on helppoa kotonakin hillosokerin tai hillo-marmeladisokerin avulla. Voit lisätä appelsiinipalojen joukkoon kiehumaan myös greipin tai verigreipin paloja tai kuorisuikaleita maun voimistamiseksi.

En juurikaan syö hilloja ja marmeladeja, mutta appelsiinimarmeladiin tulee silloin tällöin himo. Vaalea leipä, miksei myös ruisleipä, appelsiinmarmeladi ja vahva tahkojuusto luovat mielenkiintoisen makuyhdistelmän. Lapsuudesta on jäänyt mieleen aamiaiset, joissa maissihiutaleiden ja maidon kera tarjottiin appelsiinimarmeladia.

Bostonkakun täytteeseen sitruksen maku myös sopii. Ja tietysti suklaakakkujen ja keksien täytteisiin.

Appelsiinimarmeladi

1 kg appelsiineja
1 dl vettä
(1 vaniljatanko)
330 g (1 paketti) hillo-marmeladisokeria

Kuori appelsiinit kätevästi veitsellä. Leikkaa ensin päät reilulla viillolla pois. Pane appelsiini pystyyn työlautaa vasten ja leikkaa veitsellä ylhäältä alaspäin hedelmälihaa myötäillen, jotta saat samalla pois myös valkoisen osan. Leikkaa appelsiinit edelleen paloiksi ja poista mahdolliset siemenet ja kovat kalvot. Pane appelsiinit kattilaan, lisää vesi, mahdollinen vaniljatanko ja sokeri. Keitä seosta 5-10 minuuttia. Poista vaniljatanko ja soseuta appelsiinipaloja hieman sauvasekoittimella, jotta saat tasaisemman ja helposti levittyvän rakenteen. Tölkitä marmeladi puhtaisiin lämpimiin tölkkeihin. Jos käytät vaniljatankoa maustamiseen pane sekin tölkkiin maustamaan seosta. Jäähdytä marmeladi ja vie kylmään. Marmeladi hyytyy kiinteäksi kylmässä.

Pssst! Jos pidät voimakkaammasta mausta, pane appelsiinipalojen kanssa kiehumaan huolella pestyn appelsiinin kuorisuikaleita. Voit maustaa valmiin marmeladin myös tilkalla appelsiinilikööriä tai viskiä.


Aiheet: , , , , , , ,

2 kommenttia

 1. Kauanko tällainen marmeladi

  Kauanko tällainen marmeladi säilyy ja voiko purkkia pitää huoneenlämmössä? Kysyy nimim. ”kauan kaupan marmeladien varassa ollut”.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Lila

  7. 3. 2009 13.51

  • Kotona tehtyjä säilykkeitä

   Kotona tehtyjä säilykkeitä tulee säilyttää kylmässä, ellei purkkeja ole umpioitu. Jos purkitus on tehty hygienisesti, marmeladi säilyy pitkään, mutta turhaa marmeladia on säilyttää pitkiä aikoja, vaan syödä se nautiskellen pois ja tehdä sitten halutessa uusi erä.

   Vastaa kommenttiin

   Kirjoittanut

   Mervi Melasniemi

   23. 1. 2013 23.33

Kirjoita kommentti