Umami muualla Facebook

Julkaistu 27. 12. 2018 Teksti Tiia Koskimies, kuvat /kuva Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Avokado-mangotartar ja marinoidut katkaravut

Rakastan avokadoja ja syön niitä tosi paljon. Yleensä kaavin sisustaa sellaisenaan levitteen asemasta voileivälle ja maustan sitruunamehulla ja yrttisuolalla. Avokadon lempeä maku ja pehmeä olemus sopivat yhteen erityisesti hedelmäisten ja raikkaiden makujen kanssa. Tällä kertaa yhdistin sen mangoon ja katkarapuihin.

Avokadoja saattaa olla hankala löytää kypsinä. Voit yrittää nopeuttaa niiden kypsymistä kotona panemalla ne omenoiden kanssa samaan pussiin. Omenoiden erittämä etyleeni kypsentää ne hieman nopeammin. Monet marketit myyvät nykyisin ns. ready to eat avokadoja ja mangoja, jolloin pääset herkuttelemaan niillä saman tien. Mutta ole tarkkana valitessasi, ettet vain vahingossa ota jo huonoksi mennyttä avokadoa tai mangoa, koska joskus marketissa ei ole huolehdittu huonojen poistamisesta.

Pariisissa olen kokenut aivan erityistä ”avokadopalvelua”. Kysyttiin syönkö heti, seuraavana päivänä vai parin päivän päästä, ja kaikkia näitä kypsyysasteita oli tietenkin tarjolla.

Avokadon syöminen päivittäin pitää sydänlääkärin loitolla!

Avokadolla on runsaasti myönteisiä terveysvaikutuksia, siksikin sitä tulisi syödä  joka päivä. Avokado sisältää paljon rasvaa, joka on enimmäkseen pehmeää, monityydyttymätöntä rasvaa. Tutkimuksissa on todettu, että avokadon syönti osana päivittäistä ruokavaliota laskee huonoa LDL-kolesterolia ja nostaa hyvää kolesterolia. Sillä on ehkäisevää vaikutusta sydän- ja verisuonitauteihin sairastumiseen. Myös avokadon sisältämä kalium suojaa sydäntä ja verisuonia. Avokadossa on lisäksi mukavasti antioksidantteja, E- ja K-vitamiineja, magnesiumia ja kuitua. Joten avokado kuuluu terveellisimpien ruokien kärkeen. Lähde: American Heart Assosiation -julkaisu.

Avokado-mangotartar sekä marinoidut katkaravut

2 annosta

1 kypsä ready to eat avokado
1 kypsä ready to eat mango
1 pihvitomaatti (mielellään kypsä sekin)

Kastike
1/2 sitruunan mehu
2-3 rkl oliiviöljyä
suolaa, sokeria tai hunajaa, mustapippuria
tuoretta korianteria hienonnettuna

Lisäksi
200 g katkaravunpyrstöjä (kuorittuja)
1 valkosipulinkynsi
1/2 sitruunan mehu
1/2 dl oliiviöljyä
rucolaa

Leikkaa avokadon, mangon sekä tomaatin lihaosa tasakokoisiksi kuutioiksi ja siirrä kulhoon. Sekoita kastike ja kaada kulhoon sekoita varovasti nostellen. Kääntele joukkoon tuoretta hienonnettua korianteria. Sulata ja valuta katkaravut ja yhdistä maustumaan muihin lisäkkeen aineisiin noin 15 minuutiksi. Kokoa annokset valmiiksi lautasille esim. metallisen pyöreän muotin avulla, tai lusikalla. Pohjalle avokado-mango-tomattisalaattia ja päälle marinoituja katkarapuja. Annoksen viereen lisäksi tuoretta rucolaa ja hyvää leipää. Helppo, näyttävä ja herkullinen annos valmistuu nopeasti.

Pssst! Käytä avokadoa salaatteihin, dippikastikkeisiin, täytteisiin ja jopa jälkiruokiin. Avokadoa voi lisätä monien ruokien joukkoon, jolloin se auttaa joidenkin vitamiinien imeytymisessä. Avokado sopii mainiosti vihersmoothieen vaikka aamulla tai ennen/jälkeen liikuntaa nautittavaksi.

Tämä juttu on julkaistu jo vuonna 2015.


Aiheet: , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti