Umami muualla Facebook

Julkaistu 11. 10. 2017 Teksti Tiia Koskimies, kuvat /kuva Tiia Koskimies Yksi kommentti Ruoka ja juoma

Äyriäispasta

Erilaiset pastaruoat ovat helposti valmistuvia ja herkullisia ruokia. Äyriäiset tuovat arkeenkin hieman luksusta. Mitäpä jos juhlistaisit aivan tavallista keskiviikkoiltaa äyriäispastalla ja siihen sopivalla valkoviinillä? Työpäivä sujuu mukavasti, kun tietää, että illalla on jotain mukavaa, mitä odottaa. Äyriäisruoka vie ajatukset turkoosina aaltoilevan meren rantaan ja etelän lomakohteisiin.






Keskiviikko on jo pikkulauantai, joten sitä voi juhlistaa hyvällä ruoalla. Jos et löydä kaupasta äyriäissekoitusta, käytä tavallisia pakastettuja isoja katkarapuja pussillinen. Tähän kastikkeeseen sopii myös kylmäsavustettu lohi pieninä sattumiksi leikattuina kuutioina. Katkaravuista on hyvä sulattaa ja valuttaa enin neste pois ennen käyttöä.

Äyriäispasta

1 pakastepakkaus erilaisia äyriäisiä, simpukkaa, rapua, surimia..
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1/2 punaisesta chilistä pilkottuna
öljyä
1 dl valkoviiniä
2 dl yrteillä maustettua kermaa ( Valio Crea)
2 rkl kala- tai hummerifondia (Bong)
suolaa, pippuria, muutama tippa tabascoa
tuoretta korianteria

Lisäksi

pientä pennepastaa tai spagettia

Anna äyriäissekoituksen sulaa sillä aikaa kun silppuat sipulit ja chilin. Kuullota niitä öljytilkassa ja lisää joukkoon ripaus suolaa. Lisää viini, kerma ja fondi. Anna kiehua 5-10 minuuttia. Lisää joukkoon äyriäissekoitus ja keitä alhaisella lämmöllä vielä 10 minuuttia. Mausta tuoreella korianterilla. Tarjoa pastan kanssa.

Itse raastan tämänkin pasta-aterian pinnalle parmesaanijuustoa. Sitä ei Italiassa yleensä lisätä kala- ja äyriäisruokiin.

Viiniehdotus tälle ruokalajille tulee Australiasta. Se on Jacob’s Creek Riesling 2015, hinta 9,99.

Alkon kuvaus viinistä: Vivahteikas, ryhdikäs, kuiva, hapokas, sitruksinen, limettinen, kevyen yrttinen ja hennon mineraalinen.

 

Valkoviini Jacops Creek

Kuva Alko.


Aiheet: , , , , ,

Yksi kommentti

  1. Hyvä muistaa, että

    Hyvä muistaa, että keitetyt, pakastetut katkaravut kypsyvät minuutissa. Ilo silmälle ja f

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Nimetön

    14. 10. 2015 13.52

Kirjoita kommentti