Umami muualla Facebook

Julkaistu 29. 10. 2018 Teksti Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Edullisen ruoan aika

Juhlapöydät notkuvat kohta taas toinen toistaan parempia herkkuja. Joulu on meille suomalaisille suurin juhla ja sen pitääkin erottua arjesta. Yhteisen aterian ääreen rauhoittuminen on monelle joulun kohokohta. Herkuista saa kerrankin nauttia hyvällä omallatunolla.

Oikeastaan on hassua, että joulun alla kermaa ja voita saa käyttää mielin määrin. Tammikuussa niiden käyttö syyllistetään ja lehtien ruokapalstat täyttyvät erilaisista dieettiohjeista. Toki keventää pitääkin, varsinkin jos on ylensyönyt, mutta mielestäni talvisaikaan pitää syödä lämmittäviä ja energiaa tuovia ruokia. Pelkillä kylmillä salaateilla ei pakkasessa pitkälle pötkitä.

Talvella voidaan hyvällä omallatunnolla syödä tuttuja suomalaisia kotiruokia, lihakeittoa, hernerokkaa, mademuhennosta, karjalanpaistia, poronkäristystä, lihakaalipataa ja vaikka siskonmakkarakeittoa. Kun muistaa syödä kaikki päivän kolme tärkeintä ateriaa, pysyy ruoansulatus käynnissä ja rasva palaa. Päivän tärkeimmät ateriat ovat aamiainen ja lounas. Silloin kannattaa syödä myös proteiineja, jotta aineenvaihdunta lähtee käyntiin ja energiaa riittää pitkälle iltapäivään ilman hiilihydraattipitoisia turhia välipaloja.

Silakka on edullista ruokaa. Nyt kannattaa kaivella kaikki silakkaruokaohjeet esille ja tarjota tätä ”merten hopeaa” monin tavoin valmistettuna. Umamista löytyy paljon silakkaruokaohjeita!

Erilaiset silakkalaatikot ovat käteviä. Silakat maustetaan pippurilla ja suolalla ja kääritään rullalle uunivuokaan nahkapuoli päällepäin. Itse leikkaan saksilla myös selkäevän pois, se on ikävän pisteliään tuntuinen suussa. Silakka pitää mielestäni vahvoista mauista. Lorautan silakoille chiliketsupilla-tai sinapilla- tai piparjuurella maustettua kermaa tai kaurakermaa ja paistan vuokaa 20 minuuttia 200 asteisessa uunissa. Tällaista silakkalaatikkoa voi tarjota kuumana, haaleana ja vielä kylmänäkin kääröt maistuvat hyvältä esim. leivän päällä.

Paistetut silakat ovat suomalaisen ruoan klassikko. Tällä kertaa kotoa löytyi kukkakaalia perunaa ja purjoa, joista valmistin lisäkkeen. Paistetut silakat paneroidaan perinteisesti ruissihtijauhoissa, vehnäjauhokin käy. Karkeamman leivitteen saa korppujauhoista. Parmesaanijuustoraastekin sopii hyvin levitteeksi, tai vaikkapa tattijauhe! Sitä pitääkin kokeilla seuraavaksi!

Paistetut silakat

500 g perattuja silakoita tai silakkafileitä
suolaa, valkopippuria
korppujauhoja
voita paistamiseen

Pottu-kukkakaalimuusi
3 pientä Rosamunda-perunaa
1 pieni kukkakaali
2 rkl ranskankermaa tai kaurakermaa
suolaa
(maitoa)

Karamellisoidut purjorenkaat
1 purjo
voita paistamiseen
suolaa, pippuria, sokeria

Mausta silakat suolalla ja pippurilla. Kierittele korppujauhoissa tai ruisjauhoissa. Paista miedolla tulella hitaasti molemmilta puolilta rapeaksi. Kuori ja lohko vihannekset pienemmiksi paloiksi ja keitä kypsäksi suolalla maustetussa vedessä. Kaada vesi pois. Soseuta peruna ja kukkakaali talousvatkaimella, mausta suolalla, pippurilla ja ranskankermalla. Ohenna keitinvedellä tai maidolla halutessasi. Leikkaa purjo renkaiksi ja paista kevyesti voissa, kunnes se pehmenee ja karamellisoituu. Mausta suolalla, sokeriripauksella ja pippurilla ja tarjoa lisäkkeenä.


Aiheet: , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti