Umami muualla Facebook

Julkaistu 11. 2. 2019 Teksti Tiia Koskimies, kuvat Tiia Koskimies 2 kommenttia Ruoka ja juoma

Eläköön peruna!

Suomalainen peruna on aina ajankohtainen raaka-aine. Talvella se maistuu erityisen hyvältä.

–  Peruna on keskitalven raaka-aine jos mikä. Se on päässyt myös laihduttajan pannasta. Peruna täyttää hyvin vatsaa ja pitää nälän poissa pitkään, joten se sopii myös laihduttajan ruokavalioon. Edellyttäen tietenkin, ettei kyytipoikana ole kovin rasvaisia kastikkeita. Harmittaa, että moni jättää perunat syömättä siksi ettei jaksa niitä kuoria! Kauniit tasalaatuiset ja ohutkuoriset perunat voi syödä kuorineen. Parempi onkin, että ne keitetään aina kuorineen, sillä kuoren alla ovat vitamiinit.

Uusien perunoiden hehkua on vaikea vastustaa, mutta uskollinen ystävä peruna on talvellakin. Hyvässä kellarissa se säilyy käyttökelpoisena pitkälle kevääseen. Lajikkeita kannattaa vaihdella ja maistella uusia tulokkaita. Peruna kasvaa monenlaisessa maaperässä kautta Suomen, joten monia makuvivahteita löytyy, kuten parhaista viineistäkin kunhan vain viitsii tutkiskella.

Perunasalaatti

Iso kulhollinen perunasalaattia odotteli meitä aina Hangossa kun tulimme viettämään viikonloppua mummolaan lasten kanssa. Suoraan autosta paineltiin valmiiksi lämmitettyyn saunaan, ja sen jälkeen nautiskeltiin takkatulen loimusta ja ruokaisasta salaatista. Viikonloppu oli vihdoin alkanut.

5-6 kiinteää perunaa (Siikli)
2 vihreää omenaa
½ kurkku
1 purkki raejuustoa
2-3 keitettyä kananmunaa

Kastike
½ dl oliiviöljyä
½ sitruunan mehu
2 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl sinappia
1 rkl sokeria
suolaa, pippuria

Pese ja keitä perunat kuorineen kypsäksi. Kuori ja kuutioi ne lämpimänä. Ripsauta pinnalle hieman suolaa. Kuutioi myös omena ja kurkku, sekoita perunakuutioiden joukkoon. Sekoita kastikkeen aineet keskenään ja kääntele lämpimien perunoiden joukkoon. Anna perunoiden jäähtyä ja makujen vetäytyä. Kääntele lopuksi joukkoon purkillinen raejuustoa ja koristele keitetyillä kananmunilla.

Mummon parempi muusi

Kotitekoisen perunamuusin voittanutta ei ole. Haarukallinen samettisen pehmeää muusia saa kenet vain runolliseksi. Valitse lajikkeeksi jauhoinen perunalajike, vaikkapa vaihteeksi lappilainen puikulaperuna. Juhlamuusiin käytetään täysmaitoa ja reilu nokare voita, niin mummokin käytti.

1 kg puikulaperunoita
1 pieni punasipuli
1 valkosipulinkynsi
3 dl täysmaitoa
2 rkl voita
suolaa
2 rkl sitruunamehua
Kuori ja keitä perunat kypsäksi suolalla maustetussa vedessä. Jotkut keittävät perunat kuorineen, kuorivat ja muhentavat vasta sitten. Näin kaikki hyvät kuoren alla olevat aromit saadaan mukaan muusiin ja mausta tulee makeahko. Kuutioi sipulit ja keitä maidossa ja voinokareessa pehmeiksi. Kaada kuuma maito perunoiden joukkoon ja vatkaa sähkövatkaimella tasaiseksi, melko löysäksi muusiksi. Mausta muusi lopuksi hyvänmakuisella sormisuolalla. Maista välillä ja lisää vielä pieni ripaus suolaa tarvittaessa. Lisää halutessasi lopuksi raikastukseksi sitruunamehua. Sitruunamehulla maustettu muusi sopii erityisen hyvin, porsaanlihan, karjalanpaistin ja kalaruokien lisäkkeeksi.

Ranskikset

Ranskalaiset perunat ovat ”sielun ruokaa”.  Ne eivät ehkä ole kaikkein terveellisimpiä perunoita, mutta sallittakoon tämä pieni synti silloin tällöin. Kuvittelepa vain eteesi höyryävän kuumat, juuri öljystä nostetut rapeat perunat. Kastat pään kirpakkaaseen ketsuppiin, ehkä vielä pehmeän viileään majoneesiin. Sormenpäästä nuolaistu suolahippunen kruunaa nautinnon.
2-3 jauhoista perunaa
½ l öljyä friteeraamiseen (rypsi- auringonkukka-rypäleensiemenöljy)
suolaa

Curry-ketsuppi
1 dl appelsiinimehua
1 dl tummaa sokeria
3 rkl currya
2 tl Dijonin sinappia
2 rkl valkoviinietikkaa
4 rkl tomaattipyreetä
3 dl tomaattiketsuppia
suolaa, pippuria
Valmista kastike. Sekoita kaikki aineet kattilassa, kiehauta ja jäähdytä. Valmista ranskalaiset. Harjaa perunat huolella. Leikkaa peruna kyljistä ohuet palat pois ja loppuosa pitkittäin kolmeen kiekkoon. Leikkaa kiekot edelleen kolmeen osaan. Huuhtele perunoista tärkkelys siivilässä huolellisesti ja kääri ne sitten puhtaaseen pyyhkeeseen tai talouspaperiin kuivumaan. Kuumenna öljy kattilassa tai wokissa ja friteeraa perunat kullanruskeiksi ja rapeiksi pieni erä kerrallaan. Valuta talouspaperin päällä enin öljy pois. Ripota pinnalle hyvää sormisuolaa ja tarjoa ketsupin kanssa tai hyvän pihvin lisäkkeenä. Curryketsuppi säilyy jääkaapissa parisen viikkoa.


Aiheet: , , , , , ,

2 kommenttia

  1. Ranskiksia ei yksinasuvan

    Ranskiksia ei yksinasuvan tule valmistettua, mutta tuo ketsuppi ”maistui” luettuna aivan mainiolta – ja säilyykin vielä hyvin. Kiitos ohjeesta!

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Lila

    9. 2. 2009 9.29

  2. Voi sitä raakaa

    Voi sitä raakaa perunaa paistaa pannullakin. Eihän se ihan samanlaista ole kuin ranskikset, mutta hyvää kumminkin.

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    mandariini

    18. 2. 2017 11.47

Kirjoita kommentti