Umami muualla Facebook

Julkaistu 7. 2. 2018 Teksti Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Flunssakeitto

Tänä talvena viruksia ja bakteereita on riittänyt poimittaviksi. Ympärillä on paljon väkeä, jotka ovat sairastuneet Noro-virukseen tai flunssaviruksiin.

Itsekin onnistuin imuroimaan flunssaviruksen pitkästä aikaa. Kurkku oli karhea, kova nuha, lievä kuume, kuiva yskä ja ennenkaikkea kova väsymys vaivasivat kokonaisen viikon päivät. Välillä oli niin väsynyt olo, ettei sängystä jaksanut liikahtaa. Nämä ovat tilanteita, jolloin yksinkertaisesti vain on annettava periksi ja levättävä.

Monta päivää menikin todella vähillä syömisillä, mutta sitten ruokahalut taas palasivat ja voimia sen verran, että jaksoin seistä jo keittiössäkin.

Kiinalaisessa keittiössä elimistön vahvistamiseksi keitetään kanaa. Kanan sisältämä proteiini vahvistaa ja liemeen sekoitetut mausteet lannistavat pöpöjä.

Kanakeitto kon klassinen keitto flunssan tai muiden tautien aiheuttaman heikotuksen parantamisessa. Sitä olisikin aina hyvä olla pakastimessa siltä varalta, että ei itse jaksa sitä taudin vuoksi valmistaa.

Jos myös liemen haluaa valmistaa itse, kannattaa ostaa oikeaa kanaa, jossa on luita. Ei siis broileria. Vihannesten ja juuresten joukossa voi keittää kokonaisen kanan, siivilöidä liemen ja irrottaa sitten lihat luista. Jos kokonaisen kanan keittäminen tuntuu työläältä, voi käyttää broilerin koipi-reisipaloja, luullisia rintaleikkeitä, tai vaikka koipinuijia keiton valmistamiseen. Ne ovat myös hinnaltaan edullisia. Tärkeää on, että käyttää kuitenkin maustamatonta lihaa. Tässä keitossa on maustamattomia suikaleita, koska lähikaupasta en muuta saanut. Kanaliemi on  Bong fondista. Maustepohjan työstämisessä kannattaa nähdä vaivaa. Se on koko keiton juju.

Mausteinen kanakeitto
2-3 annosta

noin 300 g broilersuikaleita

Liemeen:

1/2 bataattia
1 porkkana
1/4 sellerinjuurta
1 pieni palsternakka
2 lehtisellerin vartta
öljyä
2 rkl tomaattipyreetä
3 valkosipulinkynttä
1/2 punaisesta chilipalosta
2 tl inkivääriraastetta
1-1 1/2 tl kurkumaa
suolaa, mustapippuria
noin 7 dl kanalientä (fondista)
1 tölkki kookosmaitoa

Kuori ja kuutioi juurekset, vihannekset ja maustekasvit pieniksi kuutioiksi kulhoon. Huuhtele ja valuta kanapalat. Kuumenna öljy kattilassa ja kaada vihannekset kuullottumaan. Ripauta joukkoon hieman suolaa, jotta maut alkavat irrota. Lisää tomaattipyree ja mausteet ja jatka kuullottamista. Lisää kanaliemi (tai noin 7 dl vettä ja 1/2 dl fondia) ja aloita keittäminen. Nestettä saa olla niin paljon, että vihannekset peittyvät. Keitä hiljaisella tulella noin 30 minuuttia, kunnes vihannekset ja juurekset ovat lähes kypsiä. Lisää joukkoon kanapalat ja kookosmaito. Jatka keittämistä vielä noin 20 minuuttia. Maista keittoa ja lisää mausteita tarvittaessa maun mukaan. Keitosta saa tulla melko tulista. Joukkoon voi halutessaan puristaa hieman sitruunamehua tuomaan raikkautta ja c-vitamiinia.

Keitto maistuu mainiosti muulloinkin kuin toipilaana ollessa!


Aiheet: , , ,

Kirjoita kommentti