Umami muualla Facebook

Julkaistu 2. 2. 2019 Teksti Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Glögimukit höyryämään!

Glögien myynti ja käyttö loppuu joulun jälkeen melkein kuin seinään! Miksi ihmeessä? Sydäntalven pakkasilla ja pyryilmoilla kuumat ja lämmittävät juomat maistuvat parhaimmilta.

Jos joululta on jäänyt glögiä juomatta, jämät kannattaa viimeistään nyt kaivella esiin ja lämmitellä tuulesta ja tuiskusta palattua käsien lämmikkeeksi. Alkossakin myydään glögejä muulloinkin kuin joulunaikaan.

Viinimaasta sain vinkit punaviini- ja valkoviiniglögeistä, jotka ovat lämmitystä vaille valmiita juomia. Ne voi pakata vaikka termospulloon luontoretken evääksi. Punaviiniglögissä on alkoholia 13 %, Blossan valkoviiniglögissä 15 %.

Perinteinen punaviiniglögi on ollut suomalaisten suosikkiglögi vuodesta 1988. Maku on joulumausteinen ja mustaherukkainen, eikä kovin makea. Halutessaan joukkoon voisi puristaa raikastukseski hieman appelsiinimehua. Hinta Alkossa 8,40 €

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Blossan valkoviiniglögissä tuoksuu sitruuna, pomeranssi ja mustaherukka. Jälkimaku on pitkä. Blossa glögiä valmistetaan yli 100 vuotta vanhalla reseptillä Tukholman vanhassa kaupungissa. Maussa on kardemummaa, inkivääriä ja neilikkaa. Mausteseoksen jauhamiseen, sekoittamiseen ja uuttamiseen kuluu noin kuukausi. Sen jälkeen juoman annetaan vielä kypsyä tammitynnyreissä noin kolme kuukautta.  Blossa glögit ovat aina laadukkaita. Niitä en lähtisi tuunaamaan. Hinta Alkossa 9,63 €

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leivo glögien kanssa tarjottavaksi pientä purtavaa. Vaikka näitä turkkilaistyylisiä fetajuustolla täytettyjä filotaikinakääröjä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Porkkanalla täytetyt filotaikinarullat

Tämä ruokalaji on kehitelty turkkilaisen börek-ohjeen pohjalta. Tarjoa suupaloina aperitiivin tai glögin kanssa pieneen suolaisen nälkään.

2 dl porkkanaraastetta
fetajuustoa muruina
noin 1 dl sekalaisia yrttejä hienonnettuna
minttua, persiljaa, basilikaa, tilliä, korianteria…
1 kananmuna
ripaus chilijauhetta
2 rkl öljyä
6 filotaikinalevyä
sulatettua voita
oliiviöljyä paistamiseen

Lisäksi

Sweet&sour chilikastiketta (Lidl)

Kuori ja raasta juuripersilja. Puhdista ja hienonna yrtit. Sekoita kaikki aineet tasaiseksi massaksi kulhossa. Sulata filotaikinalevyjä 6-8 kpl. Halkaise isot levyt kahtia. Lusikoi levyn alareunaan täytettä. Voitele muu osa sulalla voilla. Taita reunoilta päät sisäänpäin ja kääri rullalle, kuten sikari. Muotoile täytettä pyöräksi ja tiukaksi samalla kun rullaat. Paista rullat pannulla pienissä erissä kuumassa oliiviöljyssä ruskeiksi ja rapeiksi. Tarjoa lämpimänä. Voit lämmittää rullat myöhemmin uunissa ja tarjota dipin kanssa.

 

Sitten vaan hyvät varusteet päälle ja ulos luontoon nauttimaan Suomen moni-ilmeisestä talvesta.

(Pullojen kuvat Alkon sivuilta)


Aiheet: , , , , , , ,

Kirjoita kommentti