Umami muualla Facebook

Julkaistu 26. 8. 2016 Teksti Tiia Koskimies, kuvat Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Hedelmillä täytetty porsaansisäfilee

Porsaansisäfilee saattaa sellaisenaan on turhankin kuivakkaa lihaa. Täytettynä filee kuitenkin mehevöityy ja saa myös hyvän maun. Kuivien hedelmien ohella, voit käyttää myös omenalohkoja näin omenasadon kypsymisen aikoihin.

Minusta makeat maut sopivat porsaanlihan kanssa tosi hyvin yhteen. Tässä reseptissä on käytetty kuivattuja hedelmiä, kanelia ja portviiniä. Fileiden koko vaihtelee. Vakuumipussiin pakatut ovat hieman pienempiä kuin ne, jotka hankkii lihakauppiaalta kokonaisena. Yhdestä pakatusta fileestä riittää kahdelle nälkäiselle. Liha on tällä tavoin valmistettuna niin hyvää, että suosittelen valmistamaan kaksi, jos pöydässä on neljä ruokailijaa. Jos lihaa sattuisi jäämään, sitä voi syödä kinkun tapaan salaatin kanssa kylmänäkin ja tietysti ruisleivän päällä.

Hedelmillä täytetty porsaansisäfilee

1 kokonainen porsaansisäfilee
suolaa, pippuria
dijoninsinappia
4 luumua (pehmeää ja kivetöntä)
4 aprikoosia (ei rikillä käsiteltyjä)
rosmariininoksia (tai Provencen yrttimaustetta)
voita ja öljyä paistamiseen

Ota liha lämpenemään huoneenlämpöön pakkauksessaan noin tunti pari ennen valmistamista. Leikkaa pinnasta valkoinen kalvo pois terävällä veitsellä. Viillä lihaa auki sen keskiosaa pitkin ohuimpaan häntäpalaan asti. Jätä ohuin osa leikkaamatta ja taita kaksinkerroin. Ripottele viiltoon suolaa ja rouhi pippuria. Voitele viilto vielä dijoninsinapilla. Leikkaa hedelmät pienemmiksi paloiksi ja pane nekin lihan sisään rosmariinioksien kanssa. Sido liha takaisin muotoonsa paistinarua apuna käyttäen. Paista lihan pinta ruskeaksi pannulla voin ja öljyn sekoituksessa. Aseta lihat juuresten päälle uunivuokaan, kun ne ovat esipaistuneet noin 20 minuutttia.

filee

Uunijuurekset

1 palsternakka
1 pieni bataatti
1 punasipuli
suolaa, pippuria
oliiviöljyä
kanelia
Provencen yrttisekoitusta

Kuori ja lohko juurekset ja sipulit tasakokoisiksi paloiksi. Vuoraa uunivuoka tai eivinpaperilla ja kaada kuutiot siihen tai käytä pinnoitettua paistokasaria. Mausta juurekset ja sipulit, suolalla, pippurilla ja reilulla teelusikallisella kanelia. Kääntele joukkoon myös oliiviöljyä. Esipaista kuutioita noin 20 minuuttia 200 asteisessa uunissa. Nosta porsaanfilee juureskuutioiden päälle ja jatka paistamista noin 30-40 minuuttia lihan paksuudesta riippuen. Kääri liha voipaperiin ja alumiinifolioon vetäytymään ennen leikkaamista. Poista naru ja leikkaa liha viipaleiksi.

Portviinikastike

4 dl liha- tai kasvislientä
1 dl portviiniä (makeaa)
2 dl kahden sipulin kermaa
Provencen yrttimaustetta

Kaada kastikeaineet kattilaan ja jätä pienelle lämmölle hautumaan siksi aikaa, kun valmistelet lihan ja juurekset. Liemi saa kiehua reilustikin kokoon. Maista ja lisää suolaripaus, jos tarpeen.

Kokoa annos. Annostele jokaiselle lautaselle ensin juureksia, sen päälle muutama viipale lihaa ja viimeistele lopuksi kuumalla kastikkeella.


Aiheet: , , , , ,

Kirjoita kommentti