Umami muualla Facebook

Julkaistu 12. 7. 2010 Teksti Tiia Koskimies, kuvat /kuva Tiia Koskimies Yksi kommentti Ruoka ja juoma

Helppoja kesäherkkuja -2

Seitsemän yrtin rahkakastike kuului suuren saksalaisen humanisti, kirjailija, runoilija ja taidemaalari Goethen lempiherkkuihin. Goethen äidin luomasta kastikkeesta on olemassa monta ”aitoa” ohjetta. Netistä niitä löytyy nimellä ”frankfurter grüne sosse”.

– Muistatko tämän Umami -ohjeen viime kesältä? Se on taas ajankohtainen. Kylmä kastike sopii lisäkkeeksi kaikkiin kesäruokiin.

Kastikkeessa yhdistyvät mukavasti kermaviilin, rahkan, ruoanvalmistusjogurtin, smetanan tai ranskankerman happamuus ja useiden yrttien aromit. Voit kehitellä mieleisesi kastikkeen yhdistelemällä makusi mukaan eri maitotuotteita yrtteihin. Jos teet rahkapohjaisen kastikkeen, käytä hieman smetanaa tai ranskankermaa mehevöittämiseen. Yrttikastike sopii lisäkkeeksi kasvisruoille, lisäkkeeksi kaloille tai grillatulle lihalle sekä tietenkin levitteeksi täytettyihin lepiin.

kastikkeen-raaka-aineets1

Yrttikastike

basilikaa, rakuunaa, timjamia, suolaheinää, tilliä, persiljaa, ruohosipulia, sipulia ja sipulin vartta

1 dl maitorahkaa

1 dl kermaviiliä

2 kovaksi keitettyä munaa

1/2 tuore kurkku

2 tl dijonin sinappia

2 rkl oliiviöljyä

suolaa, pippuria

Leikkaa yrtit mahdollisimman pieneksi silpuksi. Kuutioi kananmunat ja kurkku.

Sekoita kaikki aineet keskenään tasaiseksi kastikkeeksi. Anna makujen vetäytyä puolisen tuntia ennen tarjoilua.

Frankfurter grüne sosse

Goethen äidin kuuluisa ohje sisälsi:

Kirveliä, krassia, persiljaa, ruohosipulia, kurkkuyrttiä, tilliä, suolaheinää
rahkaa, jogurttia, maustekurkkua, kananmunaa, sipulia, sinappia, suolaa ja pippuria


Aiheet: , , , , , , ,

Yksi kommentti

  1. Oi, tuli ihan

    Oi, tuli ihan krassin maku suuhun pitkästä aikaa, mistähän sitä hankkisi?!

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Laura

    21. 7. 2009 22.52

Kirjoita kommentti