Umami muualla Facebook

Julkaistu 2. 7. 2009 Teksti Tiia Koskimies, kuvat Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Herkutellen Helsingistä Hankoon

Maantie 51 on pölyinen ja autot matelevat metallipoliisin pistävän silmän valvonnassa tarkasti oikeaa nopeutta eteenpäin. Ei tahtoisi millään olla malttia poiketa jonosta sivuun. Se maksaa kyllä vaivan. Tienvarrelta löytyy herkkusuille muutama todella mielenkiintoinen ostospaikka.

Kesämökkiläiset ostavat usein evästä matkan varrelta.

Pari kilometriä Pikkalan bensa-aseman jälkeen on vasemmalla puolella tietä kalansavustamo Four seasons fish aivan maantien varressa. Hyvänä maamerkkinä on viereisen korjaamon tolppaan nostama moottoripyörä. Paikka on erikoistunut savukaloihin. Niitä on monessa muodossa ja monella tavalla maustettuna. Suolaisuus ja kypsyysaste ovat juuri oikeat ja savun aromiakin sopivasti. Illalla mökille tultua, ei tarvitse kuin pyöräyttää salaatti tai keittää perunat, niin herkullinen ateria on valmis. Myymälästä saa myös herkullisia silli- ja silakkasäilykkeitä, Veijo Votkinin makkaroita, kalapasteijoita ja piirakoita. Ehdottomasti käynnin arvoinen kalasavustamo.

Muutaman kilometrin päässä avautuvat avarat näkymät Degerbyn kirkonkylään. Näissä maisemista kirjailija Leena Lehtolaisen mielikuvitus on ammentanut jännittävän tarinan jos toisenkin. Heti peltoaukean jälkeen käännytään kylään johtavalle tielle. Tien päässä on vanha mansardikattoinen punainen puutalo, jossa sijaitsee kyläkauppa. Eikä se mikään tavallinen kyläkauppa olekaan. Kauppiaana häärii rumpali Kisu Jernström. Kisu on tuonut kylän keskelle Top Mostin musiikkia, porsasjuhlia ja muuta vipinää. Valikoimista kannattaa poimia ostoskoriin paikallisten tuottajien herkkuja, onnellisen kanan munia, tuoretta leipää, perunoita ja muita vihanneksia. Myös Kisu myy Votkinin makkaroita ja paikallisen pienjuustolan tuorejuustoja. Avulias palvelu.

Ammattikalastaja Magnus Ekström on avannut Hangonkylän satamaan mahtavan På Kroken -kala- ja äyriäisravintolan. Mahtaako mistään ravintolasta saada yhtä tuoretta kalaa? Magnus hakee aamulla kalat merestä ja hetken päästä ne ovat jo asiakkaan lautasella. Loppukesästä kannattaa herkutella savukampeloilla. Ne kuuluvat Hangon kesään ja ovat elokuussa lihavimmillaan! Paikka on tosi suosittu, joten varaus kannattaa tehdä ennakkoon, puh. 040 358 1815. Magnus myy pyydystämiään kaloja myös Helsingissä Hakaniemen hallissa.


Aiheet: , , , , , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti