Umami muualla Facebook

Julkaistu 31. 10. 2019 Teksti Tiia Koskimies, kuvat Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Hernekeittoa torstaina

Valmista hernekeittoa perinteiseen tapaan torstaina. Itse valmistettu hernekeitto maistuu parhaimmalta. Voit myös tuunata valmista hernekeittoa mieluisamman makuiseksi.

Savupotkasta saat keittoon juuri sen oikean, perinteisen makuvivahteen. Kun teet keittoa reilun määrän, voit pakastaa osan seuraavaa hernekeittopäivää varten. Jälkiruoaksi maistuvat tietysti letut hillon ja kermavaahdon kanssa.


Hernekeitto

1/2 kg kuivia herneitä
1 iso sipuli
(2-3 valkosipulinkynttä)
1 iso porkkana
reilu 1/2 kg savupotkaa (mieluusti myös savuluita)
2 laakerinlehteä
muutamia maustepippureita
2-3 tl suolaa
1 rkl meiramia tai lipstikkaa

Kaada herneet 10 l kattilaan ja vettä niin paljon, että herneet reilusti peittyvät. Noin 10 cm yli herneiden pinnan. Jätä herneet likoamaan ja turpoamaan yön ajaksi tai vähintään neljäksi tunniksi. Pane kattila liedelle ja kuumenna kiehuvaksi. Pilko sipulit ja kuori sekä raasta tai kuutioi porkkana. Pane ne, savupotka, laakerinlehdet, pippurit ja suola kattilaan herneiden joukkoon. Vähennä lämpöä ja anna keiton kiehua alhaisella lämmöllä vähintään kaksi, mielellään kolme tuntia. Sekoita välillä. Nosta potkapalat liemestä, irrota niistä luut sekä nahkat ja pilko lihaosa takaisin kattilaan. Lisää meirami tai lipstikka. Tarkista suola. Jos keitto on liian paksua, ohenna se sopivaksi kiehuvalla vedellä.Jos haluat lihaisemman keiton, lisää lopuksi joukkoon kuumenemaan palvikinkkua.

Äitini ei pitänyt runsaasta savun mausta. Hän laittoi keittoon luisia porsaankyljyksiä kiehumaan ja höysti keiton lopuksi palvkikinkkukuutioilla.

Letut1-264x362

Täältä löydät lettuohjeen. Kuva ja ohje Mervi Melasniemi.


Aiheet: , , , ,

Kirjoita kommentti