Umami muualla Facebook

Julkaistu 8. 11. 2019 Teksti Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Hirvi lähti Marokkoon

Ostin hallista kilon verran hirvenpaistilihoja. Olen tehnyt hirvipataa kerran vuodessa perinteisellä suomalaisella ohjeella, johon tulee kaikkia perusjuureksia. Pata viimeistellään mustaherukkahyytelöllä ja sinihomejuustolla. Sitä teki nytkin mieli ja palasin kaupasta lihapaketti kassissa.

En kuitenkaan heti tullut ostaneeksi juureksia, koska kassi oli jo entuudestaan painava. Jääkaapista ei löytynyt kuin 3 isoa porkkanaa ja sipulia. En jaksanut lähteä kauppaan, vaan jäin pähkäilemään mitä keksisin hirvelle kaveriksi. Teen tuorepuuroa joka aamu ja kuivattuja hedelmiä, viikunoita, aprikooseja, luumuja, taateleita jne. on aina kotona. Tuumasin, että hirvi ei varmasti panisi pahakseen, jos pääsisi muhimaan samaan pataan näiden makoisten hedelmien kanssa.

Marokosssa käytetään usein kuivattuja hedelmiä tuomaan makua lammas-tahinille.


Hirvipataa Marokon meiningillä

noin 1 kg hirvenpaisti- ja tai lapapaloja

1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
voita
suolaa

2 tl kanelia
1 tl juustokuminaa
2 rkl tomaattipyreetä
6 kuivattua viikunaa
6 kuivattua luumua
8 kuivattua aprikoosia
3 porkkanan suikaleet
muutama laakerinlehti

noin 3 dl vettä
1/2 dl kasvislientä fondista (tai liha/riistalientä)
1 rkl soijakastiketta
2 tl maissijauhoja
2 1/2 dl punaviiniä

Lisäke: persiljalla ( tai mintulla) höystettyä basmatiriisiä

Ota lihat hyvissä ajoin lämpenemään. (Noin tunti ennen ruoanlaittoa) Leikkaa paistipalat tasakokoisiksi kuutioiksi poikkisyin. Leikkaa myös porkkanat, sipulit ja kuivatut hedelmät suikaleiksi. Aloita ruoanvalmistus kuullottamalla sipuleita voissa. Ripsauta päälle hieman suolaa, jotta maut alkavat kehittyä. Lisää pannulle mausteet ja tomaattipyree. Jatka kuumentamista, lisää porkkanat ja kuivatut hedelmät. Jätä padanpohja hiljalleen muhimaan toiselle levylle. Paista lihapalat pannulla voissa pienissä erissä pinnalta ruskeiksi ja lisää pata-ainesten joukkoon. Kääntele joukkoon maissijauhot ja lisää sitten nesteitä sen verran, että ainekset juuri ja juuri peittyvät. Anna padan muhia miedolla lämmöllä vähintään 2 tuntia, mielellään vaikka kolme, lihan mureudesta riippuen. Se saa mennä niin kypsäksi, että melkein hajoaa suussa. Tarjoa persiljalla maustetun basmatiriisin ja hyvän punaviinin kanssa.


Aiheet: , , , , ,

Kirjoita kommentti