Umami muualla Facebook

Julkaistu 18. 1. 2010 Teksti Tiia Koskimies, kuvat Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Huippukokin syntymäpäivillä

Jarmo Vähä-Savo lähti Noormarkusta maailmanmaineeseen 50 vuotta sitten. Hän kiinnostui jo hyvin varhain ( 15-vuotiaana) ruokakulttuurista ja vaistosi, että parhaat opit on haettava ulkomailta.

Sujuvasti ranskaa puhuva kokkimme on käynyt jo toistakymmentä kertaa Lyonissa tuomaroimassa maailman huippuluokan kokkien aikaansaannoksia. Siellä käytetään kaikkia aisteja, katsellaan, haistellaan ja maistellaan ja yritetään parhaan mukaan erottaa jyvät akanoista. Homman täytyy olla vaikeaa. Toki ammattikokki näkee tekniset virheet heti jos niitä on, mutta makunyanssien asettamisen kohdalleen täytyy olla melkoinen haaste. Mielenkiintoista on, miten kautta historian erityisesti kokkien taitohin kulminoituvat kovat paineet. Suurella intohimolla ja sydämellä sekä vaivalla ruokaa laittavat ovat samalla kovan, joskus jopa äärimmäisen arvostelun kohteena. Luulisi, että homma ei pitkän päälle kiinnosta, mutta innokkaimmat kestävät kyllä paineet ja jaksavat opiskella. Niin myös päivänsankarimme Jarmo Vähä-Savo, joka haki oppia mm. Brysselistä.
tervetulojuomat.sjuhlaväkeä.s

paula kaataa kahvia.s

Tervetuliaisjuomana oli samppanjaa. Vieraina oli paljon kollegoita ja kansainvälisiä vieraita. Kuvassa toinen huippukokkimme Olo-ravintolan isäntä Pekka Terävä ja maukkaasta Maku-lehdestä tutut toimittaja Helena Saine-Laitinen vas. sekä päätoimittaja Marita Joutjärvi. Paula tytön kaatelemien kahvien kanssa maistuivat suloiset tiramisu-leivokset. Juhlapaikkana oli kodikas Bar Heaven Unioninkatu 17.

Bocuse d´or kilpailu kokoaa joka toinen vuosi maiden parhaat ruoanlaittajat kokoon Ranskan Lyoniin, jossa taidot joutuvat todella kovalle koetukselle. Jarmo on ollut useita kertoja tuomaroimassa huippukokkeja.

Vähä-Savo johtaa kolmen ravintolan keittiöitä Helsingin Etelärannassa. G.W. Sundmans, Sundmans Krog ja kalaravintola Havis ovat hänen ”komennossaan”. Keittiössä häärää hänen lisäkseen kaikkiaan 18 kokkia!

Ruoanlaitto on ruoanlaittoa Michelinin tähdistä huolimatta. Jarmo haluaa tehdä huolella valmistettua ”reilua ruokaa”. Se tarkoittaa, että raaka-aineet on hankittu läheltä, niitä on kohdeltu arvonsa mukaisesti ja asiakas näkee mitä syö.
jarmon nieriä vaakas

Haviksen herkullinen nieriä ja vihannesannos.

Jarmo on reilu myös oppilailleen. Hän ei pihtaa tietoja, vaan jakaa oppejaan ja kokemustaan nöyrästi eteenpäin. Se jos mikä on suomalaisen ruokakulttuurin edistämistä. Hyväksi kokiksi tullaan vain sinnikkyydellä. Kokin ammatti vaatii paljon jalka- ja käsityötä. Kun hyvää ruokaa halutaan aikaansaada, ei tunteja lasketa.

jarmo vähä-savo

Umamia Jarmon elämään hänen 50-vuoissyntymäpäivään toivoo koko Umami-tiimi!

www.royalravintolat.fi


Aiheet: , , , , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti