Umami muualla Facebook

Julkaistu 12. 12. 2014 Teksti Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Huippuviiniä vuodelta 2014

Viini-lehti on valinnut Vuoden valkoviiniksi Ranskan arvostetuimman Chablis-tuottajan Domaine Larochen Chablis 1er Cru Les Vaudeveyn (2011).

Hedelmäisen ja pähkinäisen kermaisen huippuviinin hinta Alkossa on 27,90 euroa.

Tiia: Chablis-viinit kuuluvat myös omiin suosikkeihini. Tavaksi on tullut tarjota niitä laadukkaana aperitiivinä erityisesti kesällä ja tietysti kaikkien ihanien kermaisten kala- ja äyriäisruokien kanssa. Joulupöydässä tarjoaisin tätä kalkkunan kanssa. Loistava tuliaisviini myös Uuden Vuoden pöytään.

Uuden Vuoden ruokavinkki 4-6 henkilölle

Osta pari kiloa kuoripäällisiä katkarapuja ja paahtoleipää. Hakkaa tilliä kippoon ja kata pöytään myös laadukasta majoneesia. Jokainen kuorii rapunsa itse ja valmistaa meheviä voileipiä. Ja siemailee kyytipoikana tietysti vuoden viiniä!

Viinimaan tiedote:
Laroche on Chablis’n alueen vanhimpia tuottajia ja talo on ollut merkittävimpiä vaikuttajia alueen viinintuotannon kehittämisessä vuodesta 1850 lähtien. Laroche tuottaa viinejä kaikista Chablis-appellaatioista eli Grand Cru-, Premier Cru-, Chablis- ja Petit Chablis -tarhoilta. Larochen viinit ovat loistavia kumppaneita äyriäisille ja kaloille, mutta erinomaisia myös sellaisenaan nautittuna. Larochen menestyksen takeena on kautta aikojen ollut modernin teknologian käyttö, edelläkävijyys,sekä parhaiden mahdollisten viinitarhojen löytäminen. International Wine and Spirit Competition (IWSC) palkitsi Larochen vuoden 2014 parhaana ranskalaisena viinitalona. Larochen viinit voittivat samaisessa kilpailussa kaksi kulta-, kaksi hopea- ja neljä pronssimitalia.

Domaine Laroche Chablis 1er Cru Les Vaudevey tuotetaan Les Vaudevayn jyrkillä, yli 40-asteisilla rinteillä sijaitsevan viinitarhan rypäleistä.  Chablis’n lähellä Beinen kylässä sijaitsevan viinitarhan ainutlaatuinen maaperä (kimmeridge) on kalkkikivinen ja sisältää fossiilien lisäksi piikiveä. Vaudevey Premier Cru -palstan viinit ovat kuivia, raikkaan hapokkaita ja mineraalisia. Viini sopii hyvin runsaan kalaruoan, äyriäisten sekä vaalean liharuoan kanssa. Viini on saavuttanut tänä vuonna Viini-lehden kilpailun lisäksi kultaa IWSC:n sekä pronssia Decanter Wine Awards –kilpailuissa.

Viini-lehden vuoden viinit valitsevat viiniasiantuntija Antti Rinta-Huumo ja Viini-lehden kustantaja Juha Berglund, jotka maistelevat ja arvioivat viinejä pitkin vuotta Viinistä viiniin –kirjaa ja Viini-lehden uutuusarvioita varten. Vuoden aikana Berglund ja Rinta-Huumo arvioivat aistinvaraisesti Alkon perusvalikoiman kaikki viinit – kuluneen vuoden aikana niitä oli yhteensä 1694. Viinit maistellaan aina sokkona. Parhaat kuusi viiniä pääsevät Vuoden viini -ehdokkaiksi, jonka jälkeen niitä arvioidaan usean kerran niin, että viinien alkuperä on tiedossa. Viini-lehti palkitsi vuoden viinit nyt 11.kerran.

www.viinimaa.fi


Aiheet: , , , , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti