Umami muualla Facebook

Julkaistu 14. 11. 2017 Teksti Tiia Koskimies, kuvat Sakari Majantie Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Ihanat äyriäiset

Valmistimme yhdessä Arvo Kokkosen kanssa äyriäisjuhlat pienellä vaivalla. Valmiiksi käsitellyt ja pakatut äyriäisherkut valmistuivat nopeasti grillissä, uunissa tai olivat lähes sellaisenaan valmiita nautittavaksi. Välimeren tuoksut leijuivat ilmassa heti alusta alkaen.

Myös hyvin varustetuista marketeista löydät simpukoita, äyriäisiä ja äyriäissekoituksia tuoreina tai pakastettuina.

Tapasmarinoidut äyriäiset

4 hengelle

250 g:n tölkki sisältää kypsiä katkarapuja, simpukoita, mustekalaa ja surimia. Seos on valmiiksi maustettu. Lisäkkeeksi ei tarvita muuta kuin pestyä vihersalaattisekoitusta ja maun mukaan muita vihanneksia, tomaattia, kurkkua ja paprikaa. Valuta äyriäisistä enin neste ja kaada salaattipedin päälle.

Spagettia alle vongole

4 hengelle

vongole- eli sydänsimpukoiden maku on miellyttävän merellinen ja hieman makea. Ne antavat pastakastikkeelle upean maun.

noin 350 g spagettia, linguinepastaa tai tuorepastaa
noin 1 kg pakastettuja vongole-simpukoita

Liemi

1 salottisipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1/2 l kuivaa vakoviiniä
1/2 dl kalafondia
1 dl hienonnettua persiljaa

Tarjoiluun

pecorino-juustoa raastettuna

Kiehauta pasta al dente ja jätä odottamaan. Sulata simpukat ja huuhtele ne hyvin. Kiehauta keitinliemi, viini ja fondi, sipulit ja persilja ja lisää simpukat kuuman liemen joukkoon. Keitä, kunnes simpukat ovat avautuneet. Kääntele keitetty pasta joukkoon ja kuumenna. Annostele pastaa ja simpukoita lautasille ja raasta pinnalle pecorino-juustoa sekä ripottele persiljaa.

Gambas pil-pil

Arvo on suunnitellut uutuustuotteensa helpoksi valmistaa. Välimeren herkut alkavat tuoksahtaa keittiössä heti uuniin panemisen jälkeen. Pakastettu seos kumotaan sellaisenaan uuninkestävään keraamiseen vuokaan ja kuumennetaan 225 asteessa sihisevän kuumaksi, noin 12 minuuttia. Liemessä on meheviä suuria katkarapuja, runsaasti valkosipulia ja chilin potkukin tuntuu. Ruoka tarjotaan sellaisenaan valmistusastiastaan. Hedelmäinen viini ja patonki täydentävät makunautinnon.

Meriravut

Merirapuja kutsutaan monella nimellä. ”King prawns” tai ”keisarirapu”. Arvo halkaisee ravun keskeltä kahtia ja pyyhkii sisälmykset pois paperilla. Ravut asetellaan leivinpaperin päälle uunipannulle.

Valeluliemi

1/2 dl hyvää oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1/2 sitruunan mehu
suolaa, valkopippuria
tuoretta korianteria
(chiliä haluttaessa)

Sekoita valeluliemen aineet keskenään ja sivele halkaistujen ja puhdistettujen merirapujen pintaan. Paahda kuumassa 225-asteisessa uunissa tai grillivastuksen alla noin 10 minuuttia. Tarjoa alliolin tai remuladekastikkeen kanssa. Merirapujen pyrstölihat ovat suuret ja maku miellyttävän makea ja pähkinäinen.

Pssst! Katso videosta tuoretuotteiden käsittelyvinkit.

Jättikatkaravut

Jättikatkaravut voit grillata joko kuorineen tai kuoria ja halkaista ennen grillaamista. Voit pujottaa ne myös vartaisiin vihannesten kanssa. Valele samalla liemellä kuin meriravut ja tarjoa allioli- tai remoulade- kastikkeen kanssa.

Allioli

4 kuorittua valkosipulinkynttä
1/2 tl suolaa
1 iso muna
1/2 dl oliiviöljyä
1/2 dl auringonkukkaöljyä

Riko morttelissa tai tehosekoittimessa valkosipulinkynnet ja suola. Sekoita joukkoon muna ja lisää öljy ohuena nauhana joukkoon. Voita valmistaa alliolin myös monitoimikoneessa.

Remouladekastike

1 1/2 dl ranskankermaa
1 dl majoneesia
1 pieni maustekurkku
1 rkl kapriksia
1 pieni salottisipuli
1 tl hunajaa
1/2 sitruunan mehu
5 anjovisfileetä
persiljaa
ripaus suolaa ja valkopippuria
(1 pieni porkkana)

Hienonna sipuli ja raasta porkkana, jos käytät sitä. Hienonna myös anjovikset ja kurkku sekä kaprikset. Sekoita ranskankerma, majoneesi ja kaikki mausteet. Kääntele lopuksi joukkoon hienonnetut vihannekset ja mausta. Anna kastikkeen maustua jääkaapissa muutama tunti tai yön yli. Tarjoa paistettujen kala- ja äyriäisruokien kanssa.

Viinisuositukset

1. Vihreä salaatti frutti di mare Laroche Chardonnay L 7293, hinta 8,99

2. Pasta vongole, valkoviiniä kastikkeessa Laroche Chablis la Jouchère 7496,

hinta 17,25

3. Tapasmarinoituja katkarapuja/ lämmitetään uunissa ja syödään leivän

kanssa Cousño Macul Doña Isidora Riesling 569357, hinta 9,30

4. Chilillä ja korianterilla maustettuja grillattuja merirapuja/allioli

kastiketta Wolfberger Muscat 571937, hinta 10,85 tai Cousiño Maciul Antiguas

Reservas Cabernet Sauvignon 459827 hinta 11,25

5. Jättikatkaravunpyrstöjä/ remuladekastiketta Laroche Chardonnay Boisé 7331, hinta 9,45

Arvo Kokkonen tuntee merenelävät. Hänellä on ollut kala- ja äyriäistuotteiden erikoismyymälä ja maahantuontiliike jo yli 20 vuotta. Arvon valikoimissa on sekä eläviä että pakastettuja tuotteita. Elävänä saa mm. Fin de Claire ja Belon ostereita, sydänsimpukkaa, partaveitsisimpukkaa, hämähäkkirapua, merivesietanoita, mantelisimpukoita, taskurapua, abalonia, kampasimpukkaa, hummeria, merisiilejä, rantaetanoita, langustia ja hietasimpukoita. Tämän lisäksi on valtava valikoima pakastettuja kala- ja äyriäistuotteita lähes kaikissa kauppaketjuissa. Käykääpä kysymässä mieheltä itseltään lisää näistä tuotteista. Tehtaanmyymälä on avoinna torstaisin ja perjantaisin osoitteessa Kuussillantie 16, 01230 Vantaa, puh. (09) 2786070. Tuotteista saa lisää tietoa myös osoitteessa www.arvokokkonen.fi


Aiheet: , , , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti