Umami muualla Facebook

Julkaistu 28. 12. 2018 Teksti Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Ihanat katkarapujuhlat

Katkaravut nousivat ruotsinlaivoilla suureen suosioon 70-luvun alussa. Katkarapuleivät kuuluvat siellä edelleen myydyimpien ruokalajien joukkoon.

Leipiä myytiin laivoilla satamäärin, joten kylmäköillä riitti kuorittavaa koko päiväksi. Tuohon aikaan katkaravut olivat suuria, kuten kuvassa, ja hyvin arvostettu herkku. Klassisen leivän raaka-aineet ovat tuore majoneesi, kuoritut pyrstöt, keitetty muna ja tilli. Raikastukseksi käytetään salaattia, tomaattia ja kurkkua, mutta nekään eivät ole välttämättömät.

Majoneesin voi valmistaa itse sauvasekoittimella, tai käyttää korkealaatuista valmista. (esim. Hellman)  Muna, Dijoninsinappi ja neutraali rypsiöljy, sopivat raaka-aineiksi. Niistä tulee hyvänmakuinen majoneesi.

Minulla oli mahdollisuus Bon Appétit ohjelmaa tuottaessamme päästä troolaamaan katkarapuja Norjan Tromssaan. Lähdimme kalastusaluksella aamuvarhaisella pyyntipaikalle vuonoon. Ilmat olivat hyvät. Meri oli onneksemme tyyni ja lumihuippuiset vuoret hohtivat puhtaan valkoisina aamuauringossa. Laskimme pyydyksen 500 metrin syvyyteen ja jäimme odottelemaan saalista. Iltapäivällä rysä nostettiin ja se pullisteli saalista. Rapuja oli uinut satimeen noin 1500 kg! Laivan kannella kiehuivat suuret merivedellä täytetyt padat valmiina. Suolaa ei tarvinnut lisätä, sitä oli tarpeeksi merivedessä. Ravut kipattiin suoraan merestä kiehuvaan veteen. Voiko tuoreempaa olla?

Kuvausten jälkeen saimme syödäksemme niin paljon kuin vain halusimme ja kyllähän me jaksoimme. Makuelämys oli taivaallinen, eikä käsiin jäänyt minkäänlaista ”rapuhajua” huipputuoreista merenelävistä.

Tullessamme maihin odotti laiturilla tuoreiden katkarapujen ostajia jo jonoksi asti.

Rapuja tuotiin jossakin vaiheessa myös pakastamattomana Suomeen. Arvo Kokkoselta voisi kysyä, saako niitä yhä, jos on kiinnostunut.

Kuvan ravut ostimme Four Seasons Fishkalakaupasta, joka on Pikkalan risteyksen jälkeen vasemmalla puolella Hangon tien (51) varrella. Myös Stockmann myy isoja katkarapuja ja halleistakin voi kysellä.

Anoppini eläessä, pidimme katkarkapujuhlia säännöllisesti. Juhlat syntyivät rapujen ja leipätarvikkeiden ympärille, jokainen kuori omat rapunsa. Hyvä viini kruunasi juhla-aterian. Rapuillalliset olivat erityisesti, syksyn ja uuden vuoden juttu.

Kuvan ravuissa mäti on vielä tiiviinä pallukkana ravun niskassa. Mielestäni juuri tämä on herkullisin kohta. Myöhemmin mäti on laskeutuu jalkojen väliin. Hyvää syötävää sekin on.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tässä rapuleipä kaikessa yksinkertaisuudessaan. Hyvää paahtoleipää, majoneesia, jonka voi halutessaan maustaa chiliketsupilla, muna, salaatinlehti, kurkkua ja kuorittua tomaattia.

Rapujen helppo kastike

1 purkki kermaviiliä

2-3 rkl sweet chili sauce-kastiketta (Lidl)

mustapippuria, hippunen suolaa

Sekoita aineet tasaiseksi kastikkeeksi

 

Osta kaksi pulloa viiniä ja pidä rapujuhlassa viinitasting

Hyvä viilennetty valkoviini kruunaa makunautinnon. Järjestä rapujen oheen tasting ja osta vaikka nämä molemmat mainiot viinit. Kumpi sopii paremmin? Siitä syntyy hauskalle illalle lisäohjelmaa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kungfu Girl Riesling 2016
Hinta 15,90 €

Columbia Valley

Puolikuiva, hapokas, kypsän sitruksinen, päärynäinen, aprikoosinen, kevyen valkopersikkainen, hennon mausteinen.

Tiia: Tämä puolikuiva hedelmäinen viini sopii hyvin rapujen makeuden ja  maustetun majoneesin kanssa. Viini kestää hyvin makuja. Tämä veikeä viini sopii myös aperitiiviksi ja seurusteluun.

Lindemans Bin 65 Chardonnay 2017

South Eastern Australia

Hinta 10,49

Kuiva, hapokas, ananaksinen, keltaluumuinen, hennon limettinen, kevyen mantelinen.

Tiia: Toinen hyvä, runsaan hedelmäinen ja hieman edullisempi ja kuivempi vaihtoehto ravuille. Tätä tarjoilisin myös lohen kanssa.

Kannattaa kokeilla molempia! Umamia elämään!

 

 


Aiheet: , , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti