Umami muualla Facebook

Julkaistu 1. 11. 2009 Teksti Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Isänpäivän viinejä

Loppusyksyn juhlakausi on aluillaan. Ensin juhlitaan isää, sitten alkaakin adventtikausi jo lähestyä. Muhevien lihapatojen kumppaniksi sopivat täyteläiset punaviinit, kuohuviini sopii mihin vain tilaisuuteen. Nyt skoolaataan erityisesti ihanalle isälle.

Briego Vendimia Seleccionada on oiva esimerkki Ribera del Dueron moniulotteisista, täyteläisistä punaviineistä, jotka pääsevät parhaiten oikeuksiinsa ruokapöydän ilojen parissa.

Pimenevien syysiltojen herkutteluun kuuluvat erottamattomasti laadukas punaviini ja muheviksi haudutetut ruoat, kuten maukkaat lihapadat ja herkulliset syysjuurekset. Täyteläisten viinien ystävälle hyvä valinta on espanjalainen Briego Vendimia Seleccionada, joka tulee Suomen vähittäismyyntiin marraskuussa 2009.

Duero-joen laaksossa sijaitseva Bodegas Briego on kolmen veljeksen isältään perimä viinitila, joka 1990-luvun alussa keskittyi tuotantomäärän maksimoinnin sijaan panostamaan tuotteiden korkeaan laatuun. Sana Briego tarkoittaakin taistelua, jota veljekset haluavat käydä parhaan mahdollisen lopputuloksen saavuttamiseksi. Vendimia Seleccionada on tehty valikoiduista, käsin poimituista rypäleistä ja kypsytetty 10 kuukauden ajan tammitynnyreissä.

Ribera del Dueron viinialue tarjoaa Tempranillo-rypäleelle erinomaiset kasvuolot. Mannermainen ilmasto, jossa on ripaus välimerellistä tuulahdusta, sijainti keskimäärin 700-850 metrin korkeudella merenpinnasta sekä kuuman, kuivan kesän suuret päivittäiset lämpötilanvaihtelut tekevät rypäleistä runsaan hedelmäisiä, mutta samalla raikkaan hapokkaita. Tyypillisesti Ribera del Dueron Tempranillot kehittyvät edukseen, jos ne saavat kypsyä muutaman vuoden ajan. Parhaimmat Gran Reservat voidaan kellaroida jopa kymmeniksi vuosiksi.

Briego Vendimia Seleccionada on ulkoasultaan syvä ja tumman kirsikanpunainen. Tuoksussa aistii kypsiä punaisia hedelmiä, tupakkaa ja karamellia. Maku on täyteläinen, ja siinä erottuvat karhunvatukan, mansikan, eukalyptuksen ja kanelin aromit sekä tammikypsytyksestä kertova vanilja. Tuottajan mukaan viini kehittyy noin viiden vuoden ajan, joten vuosikerta 2007 on parhaimmillaan 2010-2011. Jo aiemmin Suomessa on ollut saatavana saman tuottajan toinen punaviini, Tiempo Briego.

Hinta

Briego Vendimia Seleccionada 2007; Alkon nro 458287; hinta 12,25 euroa/75 cl.

Bodegas Briegon viinejä tuo maahan ja edustaa Hartwa-Trade.

Taivaallista harmoniaa upeassa lahjapakkauksessa

Freixenet Elyssia Gran Cuvée Brut yhdistää traditionaaliset espanjalaiset rypälelajikkeet kansainvälisiin suosikkeihin Chardonnayhin ja Pinot Noiriin. Harmonista lopputulosta voi hyvin verrata taivaalliseen olotilaan, latinaksi Elysium. Espanjalaisen cavan uusi aikakausi on alkanut.

Suomalaiset pääsevät ensimmäisten joukossa tutustumaan Freixenet’n uuteen huippucavaan, joka muuttaa käsityksemme espanjalaisista kuohuviineistä. Talven juhlakauden juomaksi täydellisen sopiva Elyssia Gran Cuvée Brut tulee loka-marraskuun vaihteessa vähittäismyyntiin tyylikkäässä, mustassa lahjapakkauksessa.

elyssia-gran-cuvee

Elyssia Gran Cuvée Brut on uuden sukupolven tuote, joka valmistetaan modernein tuotantomenetelmin. Merkittävin muutos on perinteistä poikkeava rypälekoostumus: yhdistämällä espanjalaiset cava-rypäleet Macabeon ja Parelladan kansainvälisesti tunnettuihin Chardonnayhin ja Pinot Noiriin on luotu makukokonaisuus, jonka harmonia on täydellinen.

Freixenet’n cavat valmistetaan traditionaalisella eli samppanjamenetelmällä, ja aidon samppanjan tavoin esimerkiksi paahtoleivän aromi on niille tunnusomaista. Elyssia poikkeaa valtavirrasta hedelmäisyydellään ja moniulotteisuudellaan. Chardonnay’n lisääminen tuo juomaan eleganssia ja hapokkuutta, Pinot Noir puolestaan antaa kuohuviinille rakennetta ja maun pituutta.

Elyssia on ulkoasultaan kauniin vaaleankeltainen, kuplat ovat pieniä ja eloisia. Tuoksussa on akasian kukkaa, häivähdys hunajaa, kypsää ananasta ja persikkaa. Maku on kuiva, pehmeä, kypsän hedelmäinen ja tasapainoinen. Juoma on miellyttävä, helpostikin lähestyttävä, mutta samalla hienostunut, monitasoinen ja täynnä yllätyksellisiä makuja. Se sopii nautiskeluviiniksi, tyylikkääksi aperitiiviksi, juhlajuomaksi ja lahjaksi niin tyylitietoisille miehille kuin naisillekin.

Hinta:
Freixenet Elyssia Gran Cuvée Brut, Alkon tuotenumero 531257; hinta 19,20 euroa/75 cl.


Aiheet: , , ,

Kirjoita kommentti