Umami muualla Facebook

Julkaistu 3. 1. 2019 Teksti Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Jääkaapin kätköistä

En osaa olla kovin suunnitelmallinen arkiruoan laitossa. Harvoin on koko viikon suunnitelmat valmiina. Ostan kotiin raaka-aineita luovasti ja mielen mukaan, erityisesti vihanneksia, joista sitten kehittelen jotain.

Hyvä juttu toki olisi, jos malttaisi viikonloppuna tehdä perheen kanssa valmiiksi toivelistan siitä, mitä minäkin päivänä syödään ja laatia puutelistat sitten sen mukaan. Näin varmaan tulisi vältettyä heräteostoksia ja raahaakin säästyisi.

Asun aivan Helsingin keskustassa. Sekä torit, että kaupat ovat aivan nurkan takana, joten kaupassa käyminen ei ole mikään ongelma. Moni läheinen kauppa on auki peräti 22-23:een! Suurten juhlapyhien alla olen silloin tällöin tilannut ruokakuorman Stockmannin herkusta kotiovelle toimitettuna. Kotiinkuljetus on luksusta etenkin, jos kerralla pitää ostaa kilokaupalla ruokaa, maitoja, mehuja, perunoita, juureksia, jauhoja jne.

Mieluiten asioin torilla, hallissa ja pienissä kivijalkakaupoissa. Jättimarkettiin, minua ei saa millään ilveellä. En tarvitse niin valtavia valikoimia mihinkään. Ymmärrän toki markettien tarpeen, jos on isojen ostosten tarvetta ja omilla asuinkulmilla ei muita kauppoja ole.

Jääkaapin kätköistä

Jääkaappini vihanneslokerossa oli ylimääräisenä puolikas parsakaali sekä palat kukkakaalia, keräkaalia ja fenkoli. Päätin pyöräyttää näistä pehmoisen kasvissosekeiton, ennekuin ne nahistuvat. Kasviksien käytössä on se hyvä puoli, että lähes kaikki kasvikset sopivat toistensa seuraan. En ole aiemmin yhdistänyt fenkolia kaaleihin, mutta tosi hyvää keitosta tuli. Fenkoli raikastaa kaalien makuja.

Siitakesienien mausta pidän myös paljon. Päätin tällä kertaa valmistaa keitolle kaveriksi siitakkeilla täytettyä munakasrullaa. Sitä voi syödä kylmänäkin. Tiesitkö, että siitakesienet alentavat kolesterolia?

Jälkiruoaksi paistoin kahvin makuiset keksit. Ne syntyvät tosi nopeasti, jos makeannälkä sattuu yllättämään.

IMG_1080

Fenkoli-kaalikeitto

öljyä
Puolikas pienestä parsakaalista ja kukkakaalista
Pieni kolmiopala keräkaalia
1 pieni fenkoli lohkoina
1 sipuli lohkoina
2 valkosipulinkynttä lohkoina
suolaa
1 rkl vehnäjauhoja
noin 1 1/2 l vettä
1/2 dl kanalientä (Bong fondi
mustapippuria
1 tl kurkumaa

Leikkaa fenkoli, kaalit ja sipulit lohkoiksi ja kuullota öljyssä pehmeiksi. Lisää joukkoon hieman suolaa, että maut alkavat kehittyä. Pyäräytä joukkoon vehnäjauhot. Kiehauta vesi esim. vedenkeittimellä ja kaada kasviksille. Lisää sen verran vettä, että kasvikset hyvin peittyvät. Lisää fondi, mustapippuri ja kurkuma. Keitä keittopohjaa noin 45 minuuttia. Jäähdytä hieman ja soseuta sauvasekoittimella mahdollisimman tasaiseksi, kuohkeaksi keitoksi. Maista ja lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa. Tipottele hyvää oliiviöljyä pinnalle sellaisenaan tai valmista yrttiöljyä esim. basilikasta ja öljyjstä sauvasekoittimella. Lisäkkeenä keitolle on kuminalla ja mustilla siemenillä maustettua pataleipää. (ohje alla)

IMG_1082

Siitake-munakasrulla

noin 50 g voita
1 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 l maitoa
suolaa, mustapippuria
3 keltuaista
3 valkuaista

noin 1/2 l siitakesieniä
öljyä
suolaa, pippuria
ketsuppia
ripaus vehnäjauhoja
1 ruukullinen tilliä

Valmista munakasrulla. Lämmitä maito kattilassa. Sulata voi toisessa paksupohjaisessa kasarissa ja hämmennä joukkoon jauhot. Anna niiden imeytyä voihin, mutta älä ruskista. Lisää maitoa vähän kerrallaan ja hämmennä tasaiseksi paksuhkoksi kastikkeeksi. Ota kattila liedeltä. Sekoita joukkoon keltuaiset ja leivinjauhe. Vaahdota valkuaiset ja kääntele joukkoon. Kaada seos uunipellille öljytyn leivinpaperin päälle. Paista 200 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia, kunnes pohja on täysin hyytynyt ja hieman ruskistunut. Kumoa levy toiselle leivinpaperiarkille. Valmista täyte. Paista puhdistetut sienet voissa pehmeiksi ja mausta suolalla sekä pippurilla. Lisää noin 1 rkl ketsuppia (tai chiliketsuppia) ripaus vehnäjauhoja. Hienonna tilli ja kääntele joukkoon. Levitä seos munakaspohjalle ja kääri paperin avulla rullalle. Ripottele pinnalle juustoraastetta: mozzarellaa, emmentalia tai parmesaania. Kuorruta ennen tarjoilua 200 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Tarjoa salaatin kanssa. Sopii myös haaleana tai kylmänä syötäväksi.

FullSizeRender

Kahvikeksit

150 g voita
1 1/2 dl sokeria
2 rkl tummaa siirappia
1 muna
3-4 dl vehnäjauhoja
2 tl piparkakkumaustetta
2 tl kanelia
1 tl pikakahvijauhetta
1 tl leivinjauhetta

Sekoita kuivat aineet ensin keskenään kulhossa. Vaahdota voi ja sokeri hyvin. Lisää joukkoon siirappi ja jatka vaahdottamista. Lisää joukkoon muna ja ripaus jauhoseosta. Jatka vaahdottamista. Lisää joukkoon loput jauhoseoksesta, lisää vielä hieman jauhoja, jos seos näyttää kovin löysältä. Nypi jauhotetuilla käsillä taikinasta paloja, pyöritä kämmenissä palloiksi ja aseta leivinpaperin päälle uunipellille. Paina jauhotetulla haarukalla litteiksi. Paista 225 asteisessa uunissa noin 10-12 minuuttia. Taikinan voi toki kovettaa jääkaapissa ennen pallosten tekoa, jos haluaa ja aikaa on.


Pataleipä

7 dl vehnäjauhoja
1/2 dl mustia seesaminsiemeniä
1 rkl kuminaa
1 tl suolaa
1/2 tl kuivahiivaa
3 1/2 dl vettä

Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lämmitä vesi 42 asteiseksi ja kaada joukkoon. Sekoita puuhaarukalla, kunnes jauho on sekoittunut veteen ja alkaa irrota kulhon reunoista. Lisää hieman jauhoja, jos taikina tuntuu löysältä jatka taikinan sekoittamista kaapimella reunoilta nostellen. Pane liina päälle ja jätä taikina tekeytymään seuraavaan aamuun. Voit ohikulkiessa nostella taikinan reunoja kaapimella, mutta älä vaivaa. Kaada aamulla leipä hyvin jauhotetulle leivinlaudalle ja muotoile leiväksi jauhojen avulla. Älä edelleenkään vaivaa, mutta kääntele kuivahtanut pinta taikinan sisään. Jätä leipä kohoamaan liinan alle leivinpöydälle ja pane kannellinen pata tai paksupohjainen teräskattila uuniin kuumentumaan. Anna uunin ja padan kuumentua 225 asteessa noin 1/2 tuntia. Nosta kattila pöydälle, poista kansi ja tipauta leipä sisään. Pane kansi päälle ja paista 1/2 tuntia 225 asteisessa uunissa. Ota kansi pois ja annan leivän pinnan ruskistua vielä 15 minuuttia. Kumoa leipä leivinlaudalle ja nauti! Pataa ei tarvitse voidella, koska paistuminen alkaa heti. Leipien muoto ja koko vaihtelevat. Leipä ei ole kovin iso, mutta seuraavaksi päiväksihän voi tehdä taas uuden leivän.

Jauhoseosta voi tuunailla ja varioida mielensä mukaan. Itse käytän usein 5 dl vehnäjauhoja tai sämpyläjauhoja ja/ tai 2 dl kaurahiutale/kauraleseseosta. Siitäkin leivästä tulee hyvää. Rouhittuja pähkinöitä voi myös lisätä.


Aiheet: , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti