Umami muualla Facebook

Julkaistu 23. 11. 2017 Teksti Tiia Koskimies, kuvat Tiia Koskimies Yksi kommentti Ruoka ja juoma

Joulu alkaa tuoksuista!

Mausteet tuovat joulupöytään tuulahduksen eksoottisesta Kaukoidästä, jossa paratiisin uskottiin sijaitsevan. Niitä ryhdyttiin panemaan taikinoihin, koska haluttiin nostaa leivonnaisten myyntiarvoa ja lisätä niihin parantavia voimia.

Mausteet liittyvät läheisesti myös Jeesus-lapsen syntymän legendaan. Tietäjät halusivat lahjoittaa parasta mitä tiesivät, eli terveyttä, siksi he toivat kullan lisäksi myös puiden kuoresta valmistettuja suitsukkeita ja hartsimaista puun maitiaisnestettä eli mirhaa.

Mausteiden historia on kiehtova

Mausteisiin liittyy paljon purjelaivamatkoja maailman ääriin, keinottelua, salakuljetusta ja merirosvousta. Suomeen mausteet saapuivat Saksan kautta kanavia myöten. Saksalaiset ostivat mausteet puolestaan italialaisilta maustekauppiailta, jotka ostivat niitä mm. portugalilaisilta kauppalaivoilta. Mausteet kiinnostavat yhä. Ilman niitä ruoka ei maistuisi miltään, niiden avulla kokit loihtivat ruokiin persoonallisuutta ja vivahteita loputtomasti. Mielenkiintoista, että ympyrä sulkeutuu, nyt mausteet kiinnostavat taas myös terveyttä tuovien ominaisuuksiensa vuoksi.

Nykyajan yltäkylläisyydessä ei tule ajatelleeksi, että mausteita ja tuoreita ei ole kovinkaan kauan ollut saatavana Euroopassa, saati sitten Suomessa. Voi vain kuvitella minkälaista on ollut tuoksutella aromeja tai haukata eksoottista hedelmää, esim. banaania ensimmäistä kertaa elämässään. Heti sotien jälkeen 50-luvulla myös Suomessa ryhdyttiin käyttämään mausteita enemmän ja pystyttiin ostamaan eksoottisia hedelmiä kuivattuina. Ruokia maustettiin kuitenkin varovasti, koska mausteet olivat kalliita. Kardemumma saattoi joulun alla loppua ja sitä ostettiin kalliilla rahalla mustasta pörssistä.

Vaihda vanhat mausteet uusiin

Nyt on juuri sopiva hetki käydä läpi maustevarasto. Vanhentuneet ja väljähtyneet avatut purkit on aika heittää pois ja ostaa tilalle vastajauhettuja. Omatekoisen leivonnaiset ja ruoat ovat niin arvokkaita, että niihin kannattaa käyttää vain parhaita mausteita. Piparkakkuihin voi uusilla mausteilla taikoa satumaisen aromin, näin joulun parhaat makumuistot saadaan säilymään mielessä pitkään.

Varsinkin kardemumma on mauste, joka ei jauhettuna säilytä tehoaan kovin pitkää aikaa. Inkivääri ja muskottikukka väkevöityvät pitkässä säilytyksessä eikä kanelissakaan ole samaa huumaavaa tuoksua enää vuoden säilytyksen jälkeen. Purkit kannattaa siis vaihtaa uusiin. Irtomausteet houkuttelevat myös. Hallien maustekauppiaat jauhavat joka jouluksi uudet tuoreet maut. Hallista voi monia mausteita ostaa myös kuivattuna ja halutessaan jauhaa tai raastaa ne itse, jolloin ainakin tietää saavansa tuoretta tavaraa. Jauhetun inkiväärin aromistakin alkaa löytää aivan uusia vivahteita kun sitä käyttää juuri jauhettuna.

Mausteiden uudet trendit

Mausteet ovat tulleet tutuiksi ja niitä on varaa nykyisin käyttää yllin kyllin. Intohimoisimpia ruoanlaittajia on alkanut kiinnostaa mausteiden alkuperämaa. Jokaisen tuottajamaan mausteisiin kehittyy omat arominsa riippuen ilmasto-olosuhteista ja maaperästä. Mausteiden terveysvaikutukset ovat myös tulleet uudelleen kiinnostaviksi. Nyt halutaan tietää, missä mausteet on kasvatettu ja miten ne on käsitelty sadonkorjuun jälkeen. Reilu kauppa ja monenmoiset luomutuotteet ovat valtaamassa alaa myös maustemarkkinoilla.
Helsinkiläisen Hakaniemen hallikauppias Markku Parhialalla on hankkinut mausteita mm. Big Tree Farmsilta. Se on sitoutunut säilyttämään kehittyvien maiden mm. Balin perinteisen maatalouden kehittämällä sosiaalisesti, ekologisesti ja taloudellisesti kestäviä toimitusketjuja ja suoraa läpinäkyvää kaupankäyntiä.

Myynnissä on mm. matalan GI (glygeeminen indeksi) omaavaa luonnonmukaisesti tuotettua palmusokeria. Se on luontoa ja elimistöä säästävä sokeri. Kookospalmut ovat tehokkaita, ne tuottavat puolet enemmän sokeria aarilta kuin sokeriruoko, eivätkä tarvitse niin paljon ravinteita.

Big tree Farms tuottaa myös aromikasta karkeaa merisuolaa ja balilaista suolankukkaa. Valikoimissa on muitakin mielenkiintoisia mausteita; jaavalaista komeetanpyrstöpippuria ankalle, hanhelle, lampaalle jne. Varjossa kasvanutta Lampung pippuria punaiselle lihalle ja grillatuille vihanneksille. Villiä balilaista pitkää pippuria lampaankyljyksille, possun fileelle ja vaikka vuohenjuustolle. Käsin poimittua valkopippuria possulle, kanalle, kalkkunalle ja kalalle. Uusia mielenkiintoisia makuja on vaikka kuinka paljon tahitilaisesta vaniljasta puhumattakaan. Kannattaa käydä tuoksuttelemassa. Hallista ja hyvin varustettujen kauppojen mausteyllyjen ääreltä se joulu taas alkaa.

Joululahjaidea

Mausteet ovat myös mainio joululahja ja tuliainen ruoanvalmistuksesta pitävälle. Pienen tuoksuvan pussin voi lähettää myös postissa!

Lisätiedustelut Big Tree Farmsin tuotteista Siirtomaatavaraliike Markku Parhiala, Hakaniemen kauppahalli Helsinki.
Puh.(09) 7533900

www.bigtreebali.com Farmin omat hyvät sivut, kannattaa tehdä kuvaretki myös paikan päälle!

Paistetaan jo nyt ensimmäiset piparit pikkujouluksi! Omatekoista taikinaa voit myös pakastaa ja jos suinkin ennätät, paistaa vaikka vain ihan pienen erän pipareita jouluaaton aamuna, ihan vain mahtavan tuoksun vuoksi!

Sarin piparkakut

(Parhaat ohjeet lähtevät kiertämään, tämä ohje tulee Rovaniemeltä.)

1 1/2 dl tummaa siirappia
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
2 tl pomeranssinkuorta
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
250 g voita
2 1/2 dl sokeria
2 munaa
1 tl suolaa
8 dl karkeita vehnäjauhoja

Kiehauta siirappi ja kaikki mausteet. Jäähdytä ja vatkaa joukkoon leivinjauhe ja sooda. Vaahdota voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää jäähtynyt siirappi-mausteseos. Sekoita joukkoon munat yksitellen, vuorotellen jauhojen kanssa. Koveta taikina jääkaapissa ja anna mausteiden vetäytyä seuraavaan päivään. Kauli taikina jauhotetulla leivinpöydällä melko ohueksi. Leikkaa muotilla tai käsin mieleisiäsi kuvioita. Pinnalle voi ripotella hieman hienoa sokeria tai vaikka kuivatuista puolukoista ja sokerita tehtyä puolukkasokeria. Paista piparkakkuja 225 asteisessa uunissa 5-6 minuuttia. Älä unohda pipareita uuniin, etteivät ne pala!

Ideoita

Kaupan valmistaikina on hyvä materiaali piparkakkutalojen, piparikulissien yms. valmistamiseen sekä lasten kanssa leipomiseen. Kaulinta on helppoa ja paistotulos tasalaatuinen. Piparkakkutaikinaa on helppo työstää, sitä voi leikata muotilla, vapaalla kädellä tai omatekoisen kartogille piirretyn mallin mukaan. Luovuutta peliin!


Aiheet: , , , , , , , , , , , , , , ,

Yksi kommentti

 1. Todentotta, kun aina

  Todentotta, kun aina heittäisikin vanhat mausteet ja yrtit pois eikä harrastaisi väärää säästäväisyyttä. Ehkä käynti siellä Hakaniemen hallissa vauhdittaisi jo tunkkaisista tuoksuista luopumista!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Katarina

  17. 11. 2008 23.10

Kirjoita kommentti