Umami muualla Facebook

Julkaistu 20. 12. 2017 Teksti Tiia Koskimies, kuvat /kuva Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Jouluinen banaanikakku

Banaaneja tahtoo aina jäädä hedelmäkoriin pilaantumaan. Suomalaiset ovat tottuneet syömään ne juuri ja juuri kypsinä ja vielä napakoina, jolloin kuoressa ei vielä tummia pilkkuja. Kun banaani jatkaa kypsymistään kuori muuttuu laikulliseksi. Silloin myös hedelmän aromi vahvistuu, malto tulee pehmeämmäksi ja maku korostuu. Banaani ei vielä silloin ole pilalla, sen voi käyttää smootheihin ja vaikkapa banaanikakkuun.




Jouluinen banaanikakku

2 ylikypsää banaania
100 g voita
2 dl sokeria
3-4 munaa
4 1/2 dl luomuvehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 tl kanelia
1 dl korintteja (tai rusinoita)
(banaanilikööriä, madeiraa, viskiä…)

Jos haluat korintteihin mehevyyttä tai lisämakua pane ne mehustumaan alkoholitilkkaan ennen käyttöä. Survo banaanit haarukalla. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää voi-sokerivaahdon joukkoon muna kerrallaan koko ajan vatkaten. Ripottele jauhoseosta joukkoon, jotta taikina ei juoksetu. Kääntele lopuksi joukkoon survotut banaanit ja valutetut korintit. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan ja paista 175 asteisessa uunissa tunnin verran. Kumoa hieman jäähtynyt kakku rauhoittumaan leivinlaudalle. Voit sivellä kakun pintaan korinttien mehustamiseen käyttämäsi alkoholin. Voit koristella kakun haluamallasi tavalla.

Lisävinkkejä kuivien kakkujen leipomiseen.

Olen hankkinut silikonisen kakkuvuoan. Ne ovat leivonnassa todella käteviä ja kakut irtoavat niistä takuuvarmasti. Tosin tulee huolehtia siitä, että vuoka on kuiva ennenkuin kakkutaikinan kaataa siihen paistumaan. Kakkujen valmistaminen onnistuu hyvin, kun kaikki raaka-aineet ovat samanlämpöisiä. Kananmunat kannattaa ottaa jo edellisenä päivänä lämpenemään huoneenlämpöisiksi. Vaahdotuksessa kannattaa käyttää malttia. Mitä kuohkeampi rasva-sokerivaahto on, sitä paremmin kakku nousee. Jauhojen lisäämisen jälkeen ei kuitenkaan tarvitse enää vaahdottaa kovin paljon, että kakusta ei tulisi sitkeää, riittää kun aineet ovat hyvin sekoittuneet keskenään.

Onnea kakunleivontaan ja Umamia elämäänne!


Aiheet: , , , , , , ,

Kirjoita kommentti