Umami muualla Facebook

Julkaistu 10. 12. 2014 Teksti Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Joulupöytään yrtti-karpalokuorrutettua kalkkunaa

Kalkkuna on itsestään selvyys Pohjois-Amerikan Kiitospäivän juhlapöydissä, ja siitä on tullut pikkuhiljaa meillä vaihtoehto joulupöytään. Se on hyvä vaihtoehto niille, jotka eivät syö joulukinkkua tai punaista lihaa.

Kokonainen kalkkuna on tietysti näyttävä, mutta pienemmälle ruokailijamäärälle riittää mainiosti yksi mehevä rintafilee.




Yrtti-karpalokuorrutettu kalkkunanfilee

8-10 annosta

1 1/2 -2 kg kalkkunan maustamaton rintafilee
1 tl suolaa
1/2 tl rouhittua mustapippuria

Kuorrutus

1 dl paahdettua, kevyesti suolattua pähkinäsekoitusta (esim. macademia, manteli, cashew, maapähkinä)
1 dl kuivattuja, pehmeitä karpaloita
3 isoa viipaletta valkoista vuokaleipää
(mielellään 2-3 päivää vanhaa)
100 g voita
1 ruukku silputtua lehtipersiljaa
1 ruukku silputtua korianteria
1 appelsiinin raastettu kuori ja mehu
50 g ilmakuivattua savukinkkua

Ota liha huoneenlämpöön noin tunti ennen kypsennystä. Hiero fileen pintaan suolaa ja pippuria. Tee kuorrutus. Leikkaa leivästä kuoret pois. Pane tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen murennettu leipä, pehmeä voi, persilja, korianteri, appelsiinin raastettu kuori ja mehu ja pähkinät. Jätä osa karpaloista kokonaisiksi. Sekoita hyvin.
Levitä seos ohueksi tasaiseksi kerrokseksi kalkkunafileelle. Kääri filee kinkkuviipaleilla, jotka pitävät kalkkunan mehevänä paistamisen aikana.
Paista kalkkunan fileetä 150 asteessa noin 1 1/2 tuntia tai kunnes sisälämpötila on 72 astetta. Kääri kalkkunafilee alumiinifolioon ja anna vetäytyä vartin verran ennen leikkaamista tarjolle.
Tarjoa rosmariinilla maustettujen, paistettujen pariisinperunoiden ja keitetyn ruusukaalin kanssa. Myös uunissa paahdetut juureskuutiot maistuvat kalkkunafileen seurana.

1-Lindemans

Viinisuositus kalkkunalle

Kokeile Lindeman´s Chardonnay 2014 -valkoviiniä jouluiseksi kuorrutetun kalkkunafileen kanssa. Karpalot ja yrtit antavat ruoalle mukavan aussitwistin.

Lindeman´sin Chardonnay 2014 on miellyttävän hedelmäinen ja keskitäyteläinen valkoviini kalkkunan tai kinkun kaveriksi. Se viihtyy myös merenherkkujen, broilerin ja pastaruokien seurassa.

Maultaan viini on kuiva ja keskihapokas. Siitä voi löytää persikan ja trooppisten hedelmien aromeja.

Lindeman’s Chardonnay 2014 hanapakkaus, tilausvalikoima
13 %, 3 l, Alkon tuotenumero 909958 hinta 29,90 €

 

Tiedotteen välitti: Tweglobal.com

Tiia: Yhä useammin kylään tulee väkeä, jotka pitävät enemmän valko- kuin punaviinistä. Se on paikallaan etenkin silloin, kun pöydässä on tarjolla monenlaisia makuja.


Aiheet: , , , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti