Umami muualla Facebook

Julkaistu 22. 2. 2017 Teksti Tiia Koskimies, kuvat /kuva Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Juurespata – edullista ja hyvää

Juurekset ovat talvikauden ruokaa. Niissä säilyvät kesän vitamiinit ja hivenaineet kaikkein pisimpään.

Olin kasvisyöjä kolme vuotta. Pääosan aterioistani nautin Kasvis-ravintolassa Korkeavuorenkadulla siellä päin töissä ollessani. Söin usein lounasta myös Marjatta Svennevigin perustamassa elävän ravintolan ravintolassa. Kasvis-ravintolaa olen jäänyt kaipaamaan. Siellä tarjottiin joka päivä hyvin monelle ruokavaliolle sopivaa ruokaa. Sain maistaa makrobioottista, vegaani-, elävän ravinnon-, lakto-ovoravinnon- jne. ruokaa, tai kerätä niistä lautaselleni mieleisen annoksen. Viereisessä kaupassa myytiin Kruska-puodin paistamia kiviarinalla paistettuja leipiä ja täysjyvävehnään leivottuja pullia. Harmi, että tämä toiminta loppui.

Kommentti: Nykyisin Helsingissä on taas useita hyviä kasvisruokaravintoloita. Esim. Silvoplee Hakaniemessä!

Onneksi voi itse tarttua kauhan varteen! Haudutin alkuviikon pakkaspäiviin lämmittävää juurespataa. Sopivasta määrästä chiliä ja inkivääriraastetta tuli ruokaan mukavasti lämmittävää potkua. Perunamuusi on hyvä lisäke. Keitä se hyvänmakuisista perunoista ja tarjoa lisäkkeenä raikasta salaattia ja maustekurkkuja. Juurespata kestää lämmittämistä ja toimii tietysti hyvänä lisäkkeenä liha- ja kalaruoille.

Juurespata

noin 1 l erilaisia juureksia, selleriä, palsternakkaa, bataattia, perunaa kuutioina
1 sipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 punainen tai vihreä chili hienonnettuna
1 rkl tuoretta inkivääriä raasteena
öljyä
1/2 dl kasvisfondia
1 tölkki kokonaisia säilyketomaatteja
suolaa, pippuria

Lisäke

jauhoisia perunoita
suolaa, sitruunamehua
keitinlietä tai maitoa
voita

Kuullota juureskuutoita ja sipuleita öljyssä. Lisää joukkoon chili, inkivääri, tomaatit ja kasvisfondi. Hauduta alhaisella lämmöllä tunnin verran. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä kuoritut perunat ja soseuta muusiksi. Ohenna keitinvedellä tai maidolla. Mausta suolalla ja sitruunamehulla sekä voinokareella. Voit maustaa muusin myös ruokalusikallisella ranskankermaa.

Saat lisää ravinteita annokseen, käyttämällä lisäkkeenä monipuolista tuoresalaattia, höystettynä hyvälaatuisella öljyllä, iduilla, versoilla, ruisleivällä, hapanvihanneksilla, kuten hapankaalilla jne. Voit lisätä juurespataan myös tölkkipapuja ja tarjota lisäkkeenä quinoaa, jolloin annoksen proteiinipitoisuus nousee.

Pssst! Jos pelkät kasvikset eivät sinulle tai perheellesi maistu, tarjoa lisäksi esim. nakkeja tai lihapullia.

Umamia elämääsi!


Aiheet: , , , , , ,

Kirjoita kommentti