Umami muualla Facebook

Julkaistu 28. 9. 2018 Teksti Tiia Koskimies, kuvat /kuva Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Kaalilaatikko ja mokkapalat

Kaali on edullinen raaka-aine. Jos pilkkomisen vaivan viitsii nähdä, kannattaa paneutua huolella makujen luomiseen ja valmistaa saman tien isompi erä kerrallaan. Kaaliruokien maku vain paranee lämmityskertojen myötä. Pakasta osa kiireisten päivien helpotukseksi.

Kaali on terveellistä ja sisältää muun muassa rasvaliukoista A-vitamiinin esiastetta, E- ja K-vitamiineja sekä vesiliukoisia C- ja B-ryhmän vitamiineja. Lisäksi kaalista saa kuitua, mikä tekee suolistolle eetvarttia.

Tiesitkö, että kaalilaatikko kuuluu googlesta haettujen ruokien kärkipäähän? Eniten googlataan mokkapaloja. Lisäsin omien mokkapalojeni ohjeen jutun perään. Tällä ohjeella onnistut! Olen paistanut mokkapaloja lukuisia kertoja mm. lasteni urheilutapahtumien ja koulun myyjäisiin. Olen huomannut, että kahvipöydästä ne häviävät ensimmäisten tarjottavien joukossa :)

Kaalilaatikko

4-6 annosta

2 dl täysjyväriisiä
(tai esikypsennettyjä, rikottuja ohrasuurimoita)
4 dl lihalientä
1/2 kg nauta-sikajauhelihaa tai karitsanjauhelihaa
1 rkl öljyä
800 g valkokaalia
2 isoa porkkanaa
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
1/2 dl siirappia
suolaa, valkopippuria
2 tl meiramia
2 munaa
5 dl maitoa
(tai lihalientä)

Aloita kypsentämällä riisi tai ohra. Keitä mietoa lihalientä esim. kuutioista ja kaada riisit kypsymään. Keitä miedolla tulella kannen alla 20-30 minuuttia, kunnes neste on imeytynyt riisiin. Paista jauheliha riisin kypsyessä pannulla öljytilkassa murumaiseksi. Mausta hivenellä suolaa ja pippuria. Suola on hyvä lisätä työvaiheiden edetessä pieninä erinä kerrallaan, jotta se ehtii imeytyä raaka-aineisiin ja maut alkavat kehittyä.

Poista kaalista kanta ja suikaloi melko ohuiksi suikaleiksi. Raasta porkkanat ja kuutioi sipulit. Kuullota vihanneksia öljytilkassa. Kaali menee nopeasti kasaan ja isokin erä mahtuu hyvin pannulle. Siirrä pehmenneet vihannekset isoon kulhoon. Sekoita joukkoon kypsä riisi ja jauheliha. Mausta seos siirapilla suolalla ja pippurilla. Maista ja lisää makuja tarvittaessa. Kaada liha-vihannesseos sitten syvään ja laakeaan uunivuokaan tai useampaan alumiinivuokaan. Vispaa kulhossa maito ja munat sekaisin ja kaada vuokaan. Maitoa voi lisätä tarvittaessa. Tarkoitus on, että vihannekset juuri ja juuri peittyvät. Paista laatikkoa 200 asteisessa uunissa ensin yksi tunti, vähennä sitten lämpöä 150 ja jatka paistamista vielä toinen tunti. Voit peittää laatikon pinnan leivinpaperilla paistamisen loppuvaiheessa.

Tarjoa laatikkoa puolukkahillon kera. Hyvää ruokahalua!

Pssst! Muista myös kaalisalaatti. Suikaloi kaali, kauli suikaleita hieman työlautaa vasten, jotta ne pehmenevät. Valmista mieleinen salaattikastike.

Mokkapalat

(1 uunipannullinen, 16 palaa)

250 g voita tai margariinia
400 g sokeria
4 munaa
3 1/2-4 dl vehnäjauhoja
5 rkl kaakaojauhetta
4 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta

Kuorrutus
3 rkl vahvaa kahvia
1 1/2 rkl voita
1 1/2 rkl kaakaojauhetta
1 tl vaniljasokeria
2 1/2 dl tomusokeria

suklaamuruja, nonparelleja

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet hyvin keskenään. Lisää munat yksitellen voisokerivaahtoon voimakkaasti vatkaten. Lisää lusikallinen jauhoja munien lisäämisen välissä, jos näyttää siltä, että seos alkaa juoksettua. Lisää loput jauhoseoksesta ja vatkaa vielä sen verran, että saat tasaisen taikinan. Levitä taikina tasaisesti voidellulle leivinpaperille uunipannulle. Paista 200 asteisessa uunissa 10-14 minuuttia. Valmista kuorrutus. Sulata voi kuumaan kahviin. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi voikahvin joukkoon. Sekoita tasasiseksi ja levitä jäähtyneen mokkapalapaistoksen pinnalle. Ripottele pinnalle koristeeksi suklaamuruja ja nonparelleja maun mukaan. Myös värikkäät sokerirakeet käyvät koristeeksi.

Jos valmistat mokkapaloja myyjäisiin, varaa kotiin leivoslaatikoita kuljetusta varten!


Aiheet: , , , , ,

Kirjoita kommentti