Umami muualla Facebook

Julkaistu 26. 9. 2014 Teksti Tiia Koskimies 2 kommenttia Ruoka ja juoma

Kaalista ja juureksista voimaa

Pitkästä aikaa tein kaalisalaattia. Se oli päässyt unohtumaan. Tulipa siitä raikasta ja hyvää! Ravintoarvot ovat kaalissa myös kohdallaan. Kaali sisältää runsaasti C-, A- ja K-vitamiinia sekä erityisen paljon kaliumia ja kalsiumia. Otetaan ihmeessä käyttöön!

Kaali ja kaikki juurekset ovat kauden raaka-aineita. Käsittelemällä niitä mahdollisimman vähän saadaan hyvät ravintoaineet säilymään. Muista syödä vihanneksia kuusi oman kourasi kokoista annosta päivässä. Marjoja, hedelmiä, salaatteja ja vihanneksia. Helposti saat määrän täyteen, jos vain olet hankkinut kotiin raaka-aineita. Valmista perunamuusin sijasta juuresmuusia niin saat samalla monen juureksen hyvää tekevät aineet. Bataatin ansiosta siitä tulee kauniin väristä ja hieman makeaa. Juuresmuusi sopii hyvin porsaanlihan kumppaniksi, kokeilepa myös karjalanpaistille ja riistan kanssa.

kaalisalaatin raaka-aineet.s

Kaalisalaatista tulee mehevää kun malttaa suikaloida sen mahdollisimman ohueksi. Juustohöylä on hyvä työväline. Vielä sen jälkeen kaalisuikaleita voi hieman kaulia työlautaa vasten niin ne pehmenevät ja mehustuvat entisestään.
kaaliraaste.s

kaalin kauliminen.s

Kaalisalaatti

1/2 valkokaali
2 porkkanaa
1/2 punasipuli

Kastike:
1/2 dl oliiviöljyä
3 rkl valkoviinietikkaa
1 tl Dijonin sinappia
ripaukset suolaa, sokeria pippuria

Suikaloi kaali mahdollisimman ohueksi ja kauli kevyesti työlautaa vasten. Raasta porkkanat ja suikaloi punasipuli ohuiksi puolikkaiksi renkaiksi. Sekoita kulhossa. Sekoita myös kastikkeen aineet ja pyöräytä kaalisalaatin joukkoon. Halutessasi voit lisätä salaatin joukkoon sattumiksi aurinkokuivatun tomaatin kuutioita tai oliivikuutioita. Tarjoa salaattia välipalana tai lisäkkeenä. Öljy korostaa vihannesten makuaja rasvaliukoiset vitamiinit imeytyvät paremmin.

muusin raaka-aineet.s
juuresmuusi.s

Juuresmuusi

juuriselleriä
bataattia
palsternakkaa
rosamunda-perunaa
(juureskuutioita yhteensä noin 1-1 1/2 l neljälle)
suolaa
voita
(ranskankermaa, maitoa tai vettä)

Kuori ja keitä juurekset täysin kypsäksi suolalla maustetussa vedessä. Soseuta sauvasekoittimella, ohenna keitinvedellä. Voit ohentaa halutessasi myös maidolla tai ranskankermalla, joka tuo muusiin mukavaa hapanta makuvivahdetta. Mausta vielä voinokareella. Pieni rasvamäärä tuo makuja paremmin esille.

Jos valmistat juuresmuusia vauvoille tai lapsille, ota erä muusista sivuun ennen maustamista. Tarjoa sellaisenaan tai mausta muutamalla tilkalla sitruunamehua.

Umamia elämääsi!


Aiheet: , , , , , , , , , , ,

2 kommenttia

Kirjoita kommentti