Umami muualla Facebook

Julkaistu 11. 7. 2016 Teksti Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Kantarellileipä on suurta herkkua

Mikä ihana yllätys! Sain ystävältäni tuoreita kantarelleja kotiin toimitettuna. Valmistin lahjakantarelleistani lämpimän leivän.

Kantarellit ovat metsän keltaista kultaa. Kerran löysin muutamia kantarelleja, ja kun katsoin ympärilleni niitä oli samalla alueella vaikka kuinka paljon. Voi sitä onnen tunnetta. (Tämä juttu on viime vuodelta. Tämän vuoden kantarellit ponnahtavat varmaan heti lämmön tultua, virolaisia on jo torilla myynnissä.)

Pesen kantarellit aina hyvin vaikka sienigurut sanoisivat mitä hyvänsä. Kun ne panee likoon ja hetken päästä huuhtelee, näkee kuinka musta vesi niistä lähtee. Parin hyvän huuhtelun ja vielä mahdollisen pienen pintaraaputuksen jälkeen väri on kaunis ja kirkkaan keltainen. Sienet toki vetistyvät huuhtelusta hieman. Aiemmin olen valuttanut ne lävikössä jääkaapissa yön yli. Koska saamani kantarellit olivat tosi tuoreita ja napakoita, keksin tällä kertaa lingota ne varovasti salaattilingossa. Hyvin meni! :)

Tämä kantarellileipä kuuluu ehdottomiin suosikkeihini. Sienten makeus pitää tomaatin hapoista, panen hieman ketsuppia kastikkeeseen, se ei vie sienen makua vaan mielestäni tuo sen jopa paremmin esille. Tilli on erittäin hyvä kantarellikastikkeen mauste.

Lämmin kantarellileipä

1/2 l kantarelleja
1 pieni sipuli
voita
suolaa, valkopippuria
1 rkl tomaattiketsuppia
1/2 purkkia ranskankermaa
1/2 dl hakattua tilliä
1 tomaatti
1/2 dl juustoraastetta (Emmental)
tummaa ruisvuokaleipää 1 viipale annokseen

Pinnalle

paistettuja pieniä kantarelleja

Puhdista ja huuhtele sienet ja valuta kuiviksi. Pilko pienemmiksi paloiksi, ei kuitenkaan silpuksi! Leikkaa sipuli kuutioiksi ja kuullota pannulla voissa pehmeäksi lisää suolaa, jotta maut alkavat kehittyä, ja mausta pippurilla. Kaada pannulle myös sienet ja kuullota kunnes enin neste on haihtunut. Lisää joukkoon tomaattiketsuppi ja ranskankerma ja kiehauta sakeaksi. Lisää tilli. Leikkaa tomaatti viipaleiksi ja asettele viipaleet leivälle. Lusikoi päälle reilusti kantarellimuhennosta ja ripottele pinnalle juustoraastetta. Gratinoi kuumassa uunissa noin 5-7 minuuttia. Paista sillä välin pienet kantarellit tosi kuumalla pannulla rapeiksi ja ripauta pinnalle hieman suolaa. Koristele uunista otetut leivät vielä paistetuilla rapeilla kantarelleilla.

 


Aiheet: , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti