Umami muualla Facebook

Julkaistu 4. 12. 2018 Teksti Tiia Koskimies, kuvat /kuva Tiia Koskimies 4 kommenttia Ruoka ja juoma

Karjalanpaistia itsenäisyyspäiväksi

Vanha kunnon karjalanpaisti on mitä parhain suomalainen pitoruoka. Valmista se hyvistä lihoista ja aineksista huolella. Kiinnitä huomiota myös lisäkkeiden makuihin. Viinin hapokkuus raikastaa padan makua ja antaa sille syvyyttä.

 

 

 

Karjalanpaisti

500 g lampaanpaistia
400 g naudanpaistia
600 g porsaan kassler-paistia
2 isoa sipulia
2 porkkanaa
2 laakerinlehteä
muutamia maustepippureita
3-4 tl hyvää mersisuolaa
1 dl valkoviiniä tai vettä

Lisäkkeet

sitruunalla maustettua perunamuusia
venäläisiä suolakurkkuja
puolukkahilloa tai sokeroitua puolukkasurvosta

Leikkaa lihat poikkisyin reiluiksi kuutioiksi, nauta pienemmiksi paloiksi kuin lammas ja possu, koska se kypsyy hitaimmin. Lihoissa saa olla rasvaa, possussa jopa kamaraa, se tuo pataan mehevyyttä. Myös luullista lihaa voi käyttää. Luut antavat myös makua. Poista ne ja kamara ennen tarjoilua. Paloittele sipulit ja porkkanat reiluiksi lohkoiksi. Kaada padan pohjalle valkoviiniä ja/tai vettä. Lado lihat ja juurekset kerroksittain mausteiden, sipulin ja porkkanan kanssa uunivuokaan. Pane pohjalle lampaanlihat, väliin naudanlihat ja päällimmäiseksi porsaanlihat. Peitä pata kannella tai leivinpaperilla ja hauduta 160 asteisessa uunissa noin 3 tuntia. Kurkista pataan välillä ja lisää tilkka vettä tarvittaessa. Lämmön voi laskea 100 asteeseen haudutuksen loppuvaiheessa. Valmista perunamuusi normaaliin tapaan, mutta raikasta se sitruunamehulla. Tarjoa lisäkkeiden kanssa.

Pitkään haudutetuista lihoista tulee pehmeätä ”nyhtölihaa”, joka aivan sulaa suussa!

Umamia elämääsi!


Aiheet: , , , , , , ,

4 kommenttia

 1. Onko vinkkejä kuinka

  Onko vinkkejä kuinka paistaisin hirvenlihasta karjalanpaistin? Muuten aion samat ainekset laittaa, mutta onko esim kypsymisaika eri? Niin ja ruskistetaanko lihat pannulla ennen kuin laitetaan uuniin?

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  tinttinen

  30. 10. 2009 21.18

  • Hirvenlihaa voi hyvin

   Hirvenlihaa voi hyvin käyttää naudanlihan asemesta. Kukaan ei estä laittamasta sitä neljänneksi lihaksi joukkoon. Lihoja ei ruskisteta vaan ne ladotaan tiiviisti päällekkäin.

   Vastaa kommenttiin

   Kirjoittanut

   Tiia Koskimies

   4. 12. 2014 13.36

 2. Mahtaako riittää 1

  Mahtaako riittää 1 desilitra nestettä, laittaisisin niin, että lihat peittyvät;) en tosin viiniä, vaan 1 desin olutta ja loput vettä.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Keke

  2. 9. 2010 18.23

  • Lihoista irtoaa paljon

   Lihoista irtoaa paljon nestettä ja sitä voi lisätä myös jälkikäteen. Ihan hyvin voi lisätä mainitsemasi määrän nestettä. Siitähän saa vain lisää hyvää kastiketta. Olut hyvä idea!

   Vastaa kommenttiin

   Kirjoittanut

   Tiia Koskimies

   4. 12. 2014 13.44

Kirjoita kommentti