Umami muualla Facebook

Julkaistu 10. 1. 2017 Teksti Tiia Koskimies 5 kommenttia Ruoka ja juoma

Karjalanpiirakat kotona

Nyt Suomen tärkeänä juhlavuonna myös karjalanpiirakat ovat trendiruokaa. Niiden valmistaminen ei loppujen lopuksi ole kovin vaikeaa. Täytteeseen tulevan puuron voi keittää vaikka edellisenä päivänä valmiiksi.

Olen saanut karjalaisuutta verenperintönä evakkomummoni Idan kautta. Mietin tässä päivänä muutamana, että meillä tytöillä taitaa olla jokin erikoinen sisäänrakennettu järjestelmä, joka rekisteröi äitien ja varsinkin isoäitien keittiöpuuhia syrjäsilmällä. Saatamme olla aikamme niitä vastaan, mutta jostain ne sitten aikuistumisen ja elämän etenemisen myötä pullahtavat esiin ja muuttuvat kiinnostaviksi. Muistan yhä Idan riuskat otteet kun hän leipoi ruisleipää ja piirakkapulikka kopahteli työlautaa vasten hänen kauliessaan karjalanpiirakoiden pohjia. Nyt huomaan tekeväni työvaiheet täsmälleen samoilla kädenliikkeillä ja otteilla.

Olen kehittänyt kuitenkin ihan ikioman tavan leipoa karjalanpiirakoita ja ”päivittänyt” ne mieleisikseni. Minusta ne ovat parhaimmillaan suomalaista pizzaa. Ne pitää tarjoillakin kuten pizza, juuri uunista otettuina, rapeina ja mieluiten vielä kuumina. Piiraankuoren pitää olla ohut ja rapea ja täytteessä sekä päällysteissä pitää olla tuoreutta ja makua. Munavoissa pitää olla runsaasti kananmunaa, mutta vain aivan niukasti voita! Ei missään nimessä mitään kevytmargariinia… raejuustoa… ehkä!

Karjalanpiirakat Tiian tapaan

15-17 kappaletta

Taikina

2 1/2 dl haaleaa vettä
1 tl suolaa
2 rkl sulatettua voita
noin 5 dl ruissihtijauhoja
2 dl vehnäjauhoja

Riisipuuro

1 l täysmaitoa
2 dl puuroriisiä
2 tl suolaa

karjalanpiirakka aineet.s

Sekoita kaikki taikinan aineet keskenään ja vaivaa kimmoisaksi käsistä ja kulhosta hyvin irtoavaksi taikinaksi. Voit ripsotella joukkoon jauhoja, kunnes saat leipoutuvan koostumuksen. Taikina voi levätä peitettynä ja odottaa puuron keittoa, mutta parempi jos keität riisipuuron tai muun täyteaineen jo etukäteen, vaikka edellisenä päivänä, se nopeuttaa valmistusta. Jäähtynyt puuro on tymäkkää, ohenna se maidolla tai vedellä pehmäksi ja levitettäväksi.

Riisipuuron valmistan äitini tapaan. Se on äärimmäisen aikaaviepä prosessi, mutta takaan, että se on se kaikkein paras! Huuhdo riisit kylmän veden alla, jotta osa pintatärkkelyksestä huuhtoutuu pois. Riisiä ei tarvitse huuhtoa yhtä kauan kuin suhsi-riisiä, minuutti pari riittää. Kaada riisit kattilaan maidon sekaan ja ryhdy keittohommiin. Kun maito alkaa kiehua, pohjaa pitää hämmentää koko ajan, muuten riisi palaa pohjaan. Ota siis hellan viereen kuppi kahvia tai teetä, lehti luettavaksi tai soita kaverille ja ala hämmentää. Riisi alkaa saota noin puolen tunnin päästä, jolloin se ei enää vaadi jatkuvaa hämmentämistä. Riisipuuroa pitää keittää noin 45-50 minuuttia, jonka jälkeen se on saonnut. Mausta kypsä riisipuuro hyvän makuisella suolalla. Sitä tarvitaan hieman enemmän kuin normaalisti kun se tulee piiraiden täytteeseen. Aikaa on vierähtänyt, mutta kas kummaa, lopputulos on aivan mahtava ja vaivan arvoinen. Riisi alkaa alusta asti imeä itseensä maitoa (ei vettä kuten ohjeissa yleensä ehdotetaan) ja puurosta tulee vanhanajan täyteläistä Ida-mummon puuroa. Uskokaa tämä ja kokeilkaa, huomaatte kyllä eron! :) Muistakaa tämän puuron ohje erityisesti joulupuuroa tehdessä! Kyllä teillä sitä aikaa on ja korvissa kaikavat kiitokset nähdystä vaivasta vielä monen viikon päästä! Jos käytössä on pinnoitettu kattila, pääsee hämmentämisessä hieman vähemmällä.

kaulimisvaiheet.s

Piirakoiden teko kannattaa tehdä sarjatyönä.

Taikina leivotaan ensin pitkäksi pötkyläksi, leikataan paloiksi, pyöritetään palluroiksi, kaulitaan piiraspohjiksi, täytetään riisipuurolla ja lopuksi yhdistellään. Työvaiheissa voi toki olla apulaisia, yksi kaulii, toinen täyttää, kolmas yhdistelee jne…

piirakattäytes

Piiraissa pitää olla ”syäntä” sanoi Ida-mummo

Käytä piiraspohjien kaulimiseen mieluiten ohutta pyöreää piiraspulikkaa. Taikinapalloa pyöritellään leivinlautaa vasten kevein, jatkuvin pyörivin liikkein pulikan päistä kevyesti kiinni pitäen. Älä paina, ettei taikina tartu alustaan. Siirtele kaulittavaa piiraspohjaa jatkuvasti hieman ja ”kaappaa” työn edetessä sen alle jauhoja leivinpöydältä, jottei se tarttuisi kiinni lautaan. Jauhota myös piiraspulikkaa silloin tällöin jos tarvis. Työt kannattaa tehdä sarjassa Jos aikaa kuluu, pane pallukoiden päälle liina tai muovikelmu, etteivät ne pääse kuivumaan työn edetessä.

Lusikoi jokaiselle ohueksi kaulitulle piiraspohjalle reilu ruokalusikallinen puuroa ja levitä se tasaisesti taikinalle veteen kostutetun lusikan tai veitsen avulla. Käännä taikinan reunat piiraan keskelle ja aloita rypyttäminen, eli taikinan reunojen yhteen ”nipistäminen” (etusormi ja peukalo) alareunasta ja jatka puoleen väliin. Käännä piirakka sitten toisinpäin ja jatka rypyttämistä. Asettele piiraat limittäin leivinpaperin päälle uunipellille. Näin niitä mahtuu kerralla enemmän uuniin.

piirakat matkalla uuniinss

Paistaminen

Paista piirakoita 250 asteisessa uunissa 15-17 minuuttia, kunnes kuori on rapeaa ja puuron pintaan alkaa ilmestyä ruskeita laikkuja. Voit avata luukun paistumisen puolessa välissä ja päästää höyryjä ulos.

Ida-mummo voiteli ja pehmensi piirakat uunista ottamisen jälkeen voin ja maidon seoksella karjalaiseen tapaan. Minä syön piiraat mieluiten rapeana heti uunista ottamisen jälkeen. Kosteutta piiraalle aivan riittävästi antaa pinnalle levitettävä paksu kerros mehevää munavoita.

valmis piiras.s

Karjalanpiirakan täytteeksi voit valmistaa myös muhevaa perunamuusia tai juuresmuusia. Juuresmuusilla täytetyille piiraille kyytipojiksi sopii erityisen hyvin graavi- tai kylmäsavulohi sekä siika. Kun aikaa on, voi piiraat valmistaa cocktail-palan kokoisiksi.

Munavoi

4-5 kovaksi keitettyä kananmunaa
4-5 rkl pehmeää voita
ripaus suolaa
(yrttisuolaa, sitruunapippuria)
tuoretta ruohosipulia tai tilliä hienonnettuna

Riko kylmien keitettyjen kananmunien rakenne haarukalla ja sekoita pehmeä voi ja mausteet joukkoon.

Pssst! Pidä talkoot ja valmista piiraita pakastimeen paistamista tai lämmitystä vaille valmiiksi.


Aiheet: , , , , , , , , , ,

5 kommenttia

  1. Mulla oli yläasteella

    Mulla oli yläasteella maailman paras kotitalousopettaja, hän opetti meidän ryhmän tekeen karjalanpiirakoita. Kukaan tuttu naapuripaikkakunnalla ei ollu kotitaloudessa tälläistä kokeillut.

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    tinttinen

    8. 11. 2009 18.27

  2. Tosi on, mikään

    Tosi on, mikään ei voita tuoretta, juuri uunista otettua karjalanpiirakkaa. Hyvin keitetty puuro ja rapea pinta…mum! Vielä kun niihin saisi puilla lämmitetyn leivinuunin aromin!
    Riikinruotsalainen vävypoika kutsuu kaupasta ostettuja piirakoita nimellä ”grötmacka”. Ei ole raukka vielä saanut kunnollisia piirakoita.

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Kaikenlaista kokeillut

    9. 11. 2009 19.24

  3. "Pussiin pakatut paksukuoriset

    ”Pussiin pakatut paksukuoriset ja vetisellä puurolla maustetut teolliset muinoin leivotut piirakat…” – olet niin oikeassa, Tiia! Karjalanpiirakan (tai -piiraan, niinkuin mummolassa sanottiin) pitää olla ohut ja rapsakka ja ihan tuore!

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Liisa

    28. 2. 2015 16.39

Kirjoita kommentti