Umami muualla Facebook

Julkaistu 14. 11. 2017 Teksti Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Karpalokakkuset

Piparkakkutaikinaa voi ”tuunata” monella tavalla. Tässä yksi versio pikkuleivistä, jotka syntyvät pienellä vaivalla ja maistuvat mainiolta kahvin tai teen kera.

Olen kehittänyt itselleni systeemin, jolla pikkuleivät saa tarvittaessa alle tunnissa pöytään. Ohitan työläät kaulimisvaiheet ja taikinan kovettamiset jääkaapissa. Nypin jauhotetuin sormin sekoitetusta taikinasta saman tien paloja. Pyöritän ne edelleen palloiksi ja asettelen pellille. Litistän ne sormin tai haarukalla. Paistamiseen kuluu 7-8 minuuttia.

Pikkuleipiä voi leipoa myös tuliaisiksi! Tällaisia pikkuleipiä on kiva leipoa myös lasten kanssa. Pienet sormet osaavat hyvin pyöritellä ja litistää. Pikkuleipien päälle voi painella myös strösseliä.

Karpalokakkuset

Pohja

150 g voita
1 1/2 dl ruokosokeria (tai tavallista)
1 muna

Jauhoseos

3 dl karkeita vehnäjauhoja
1-1 1/2 dl erikoisvehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
1 tl neilikkaa
1 tl ikivääriä
1 tl pomeranssinkuorta
noin 1 dl kuivattuja karpaloita

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita jauhoseos keskenään tasaiseksi. Lisää muna voi-sokerivaahtoon jauhoseosripauksen kanssa ja vaahdota. Lisää loput jauhoista ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Kääntele lopuksi joukkoon hieman pienemmäksi hienonnetut karpalot. Pyöritä jauhotetuilla sormilla palloja pellille. Litistä ne haarukalla tai sormin. Paista 200 asteisessa uunissa noin 8 minuuttia.

Taikinaan voit sekoittaa karpaloiden asemasta suklaahippuja, karkkirouhetta jne.


Aiheet: , , ,

Kirjoita kommentti