Umami muualla Facebook

Julkaistu 10. 6. 2016 Teksti Tiia Koskimies, kuvat Tiia ja Mervi Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Kätevät grillausvinkit

Muutamia asioita olen oppinut vuosien varrella grillaamisesta. Yksi tärkeimmistä on, että meidän perheemme ei tarvitse suuria eikä pieniä kaasugrillejä. Vanha ja pieni parinkymmenen euron pallogrilli hoitelee hommat.

Grillin vieressä on kesäkeittiön kaasuhella, jossa on sähköuuni. Jos väkeä on enemmän, aiemmin grillatut tuotteet pysyvät siellä lämpiminä. Kaasuhellalla keitetään perunat.

Kuva Pallogrillillä valmistuu grilliherkut isommallekin porukalle. Monen tonnin hintaisia superkaasugrillejä ei tarvita.

FullSizeRender-001

Possulle sopivat makeat marinadit.

Grillivinkit

  1.  Kaada hiiliä vain grillin toiseen reunaan. Sitä mukaa kun grillattavat valmistuvat hauduttelukuntoon, siirrä ne tyjälle puolelle, jossa ei ole palamisen vaaraa.
  2.  Siirrä valmiiksi grillatut tuotteet uunivuokaan tarvittaessa sillä välin kun grillaat esim. vihanneksia.
  3.  Kun olet grillannut kaikki valmiiksi sulje grillin kansi, jotta hiilet sammuvat. Voit käyttää niitä uudelleen seuraavalla kerralla.
  4.  Grillin kantta kannattaa käyttää myös haudutuksessa. Huomioi silloin, että kannen reiät ovat auki.

IMG_1183

Perheenpäät hoitavat usein grillauksen, ja näin rennosti se heiltä sujuu.

Marinointivinkkejä

Olen niin monta kertaa pettynyt tänä vuonna naudanpihveihin, että olemme lähes kokonaan siirtyneet grillaamaan porsaankassleria. Se on aivan loistava grilliliha ja sisältää juuri sopivan määrän rasvaa hiilloksella kypsentämiseen. Karitsaa ja kanaa toki grillaan myös, makkaroita harvemmin.

Pidän siitä, että possunlihaan tulee makeita makuja. Hyvä, kun makean ja suolaisen maut ovat tasapainossa.

Marinoinnissa voi käyttää mielikuvitusta ja niitä aineita mitä kaapissa on. Kuvien pihvit marinoin tällä kertaa näillä aineilla:

DSC_0014-001

Kasslerpihvien marinointi

1 dl Sweet and Sour kastiketta (Lidl)
1 dl punaista pestoa
2 rkl soijakastiketta
suolaa, mustapippuria
1/2 dl tuoretta salviasilppua

Sekoita aineet keskenään ja kaada esim. muovipussiin. Pane lihat pussiin. Kääntele ja puristele pussia, jotta maut sekoittuvat hyvin. Anna makujen vetäytyä pari kolme tuntia, mielellään vaikka seuraavaan päivään. Pyyhi enin marinadi lihojen pinnasta ja grillaa.

Valmiit pihvit voit leikata tarjolle viipaleiksi. Ripauta pinnalle sormisuolaa tai valuta hieman soijakastiketta.

Hyviä mausteita possunlihan marinointiin ovat myös kurkuma, juustokumina, chilijauhe, paprikajauhe sekä tietysti sinappi ja ketsuppi.

lihavati2

Valmiit lihat voit viipaloida vamiiksi tarjolle, jolloin jokainen voi maistaa eri lihalajeja, jos niitä on useita.

kaalisalaatti

Varhaiskaalista valmistettu raikas kaalisalaatti maistuu grillatun lihan kanssa. Katso ohje täältä.


Aiheet: , , , , , ,

Kirjoita kommentti