Umami muualla Facebook

Julkaistu 31. 10. 2019 Teksti Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Uusi kotimainen kermalikööri nyt Alkoissa

Meijerissä toimiva Kyrö Distillery julkaisee lähimaidosta, viskistä ja ruisviinasta valmistetun kermaliköörin joka on saatavilla vain tislaamobaarista ja matkustajamyynnistä.

Ruistislaamo Kyrö Distillery Company sai alkunsa saunareissulta 2012 kun viisi perustajaa nauttivat ruisviskiä lauteilla ja ihmettelivät kotimaisen ruisviskitislamon puuttumista.

Tislaamo löysi kotinsa Isostakyröstä, samasta 1908 rakennetusta meijeristä jossa Oltermanni-juusto oli aikoinaan kehitetty. Meijeritoiminta oli ajettu alas 2008 tarjoten tilat tislaamotoiminnan aloittamiseen. Vuonna 2015 tislaamon Napue gini voitti parhaan gin&tonic ginin palkinnon arvostetussa IWSC-kilpailussa briteissä.

Takaisin juurille
Ruistislaamo toimii vanhassa meijerissä ja kermaliköörin kehittäminen oli luonnollinen askel: maitotuotteet palaavat meijerin tuoterepertuaariin 10 vuoden tauon jälkeen. Kermalikööristä haluttiin luonnollisen makuinen ja siinä maistuvat suomalainen maito, mausteina on Kyrön ruisviski sekä häivähdys aitoa lakritsaa ja vaniljaa. Kaikki maito tulee korkeintaan 100km päästä meijeristä. ”Kotimaisista raaka-aineista on hyvä tehdä maailmanluokan tuotteita, sillä laatu on erinomainen” kertoo brändijohtaja Mikko Koskinen.

Lyhyt säilymisaika, luonnollisesti

Kyrö Dairy Creamissa ei ole käytetty lainkaan säilöntäaineita, siksi siinä on normaalia lyhyempi säilyvyys, kuusi kuukautta pullotuksesta ja viikko avattuna jääkaapissa. ”Kermalikööristä pyrittiin tekemään niin herkullinen että lyhyt säilyvyys ei muodostu ongelmaksi” toteaa päätislaaja Kalle Valkonen. Keinotekoisia maku- tai väriaineita ei ole käytetty myöskään.

Kotiin vain laivoilta ja lentokentältä.

Kyrö Dairy Cream tuli ensimmäiseksi myyntiin Helsinki-vantaan lentokentälle, Viking Linelle, Eckerö linelle, Wasa linelle sekä Finnairin preorder-valikoimaan.

Nyt tuotetta on saatavana myös Alkoista.

Haastava mutta herkullinen
Tuotekehitysprojektina Dairy Cream oli vaativimpia mitä tislaajat Kalle Valkonen ja Marttaleena Ruohomaa ovat tehneet. Maito on hankala raaka-aine säilyvyyden kannalta ja Suomesta ei löytynyt valmista yhteistyökumppania, jolla olisi kermaliköörin valmistustaito. Suurin osa kermalikööreistä valmistetaan irlantilaisesta tai hollantilaisesta kermalikööripohjasta.

Kotimaiseksi tuotekehityskumppaniksi löytyi Foodwest, kerma tulee maitokolmion Toholammin meijeriltä. Upean pakkaussuunnittelun on tehnyt Anssi Kähärä ja Marina Vesikko Werklig-suunnittelutoimistosta.

 

Katso lisätietoja:

https://kyrodistillery.com/fi/in-rye-we-trust/


Aiheet: , , , , ,

Kirjoita kommentti