Umami muualla Facebook

Julkaistu 29. 1. 2018 Teksti Tiia Koskimies, kuvat Tiia Koskimies Yksi kommentti Ruoka ja juoma

Kerrosblinit

Blinit ovat nyt kauden herkkua. Paista blinit helposti pannarina. Säästät aikaa ja vaivaa. Rasvaakaan ei tarvita kovin paljon.

Tarjoa lisäkkeeksi perinteiseen tapaan mätiä, hienonnettua sipulia ja smetanaa. Myös graavi- tai savukalat sekä sienisalaatti sopivat blinien lisäkkeiksi.

Tavalliseen tapaan paistetuista blineistä tulee sitä rapeampia mitä enemmän voita käytät paistamiseen. Voi kannattaa kirkastaa. Sulata voi kasarissa ja ota sivuun, kun seos on jäähtynyt ota kirkas osa talteen ja heitä valkoinen hera pois. Kirkastettu voi ei käryä pannulla ja toimii paistettaessa paremmin kuin tavallinen voi. Se ehkäisee myös tarttumista.

Kevyempiä blinejä saa paistamalla taikinan pannarin tapaan ja muuttamalla lisäkesmetanan ranskankermaksi. Blinipannarista voi leikata haluamiaan muotoja ja koota vaikka kerroksittain, kuten kuvassa.

Blini ja täytteet

Taikina
2 1/2 dl kevytmaitoa
10 g hiivaa
2 dl tattarijauhoja
1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl kermaviiliä
1 kananmuna
suolaa
kirkastettua voita paistamiseen

Täytteet
Mäti-sipuli-smetanasekoitusta
Graavikalakuutioita
Kylmäsavulohikuutioita
Tilliä

Liuota hiiva lämpimään maitoon. Lisää joukkoon jauhot, kermaviili, kananmunan keltuainen ja suola. Peitä kulho kelmulla ja jätä taikina happanemaan huoneenlämpöön neljäksi tunniksi tai jääkaappiin yön ajaksi. Kääntele vaahdotettu valkuainen joukkoon juuri ennen paistamista. Sulata voi kattilassa ja käytä blinien paistamiseen vain kirkas osa. Mitä enemmän voita pannulla on sitä rapeampia blineistä tulee. Siirrä paistetut blinit uunivuokaan ja pidä lämpimässä uunissa tarjoiluun saakka. Voit koota kolmesta eri täytteestä muhkeat kerrosblinit vaikka pääruoaksi. Kaikki mädit maistuvat hyvältä blinien kanssa. Mateenmätiäkin on nyt saatavana. Mateenmaksan voi myös kuutioida ja paistaa lisäkkeeksi. Kokoa blinien ympärille monta kippoa erilaisia kalaisia täytteitä. Sienisalaatti sopii myös. Jos sipuli tuntuu liian ärhäkältä huuhtele se nopeasti kylmällä vedellä  ja valuta kuivaksi siivilässä ennen tarjoilua.

Juomaksi sopii kuohuviini ja samppanja. Vaikka kuvan korkealaatuinen Mumm Gordon Rouge.Jos väkeä on 6-8 kannattaa ostaa magnum kokoinen pullo. Samppanjanvalmistajat pitävät sitä kokoa parhaana samppanjan pullottamiselle ja kuplille. Kylmä vivahteikas ja mineraalinen viini, sekä pirteät kuplat täydentävät makunautinnon. Olut sopii myös. Alkoholittomat oluet ja vaikka kuusenkerkkäjuoma sopivat myös.

Pssst! Pääset helpommalla ja blineistä tulee kevyitä,  jos paistat taikinan pannukakun tapaan uunissa. Tee taikinasta tuplasatsi ja kaada se voidellun leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 225 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia. Leikkaa paistunut blinipannari neliöiksi. Blinipannarissa tattarin maku maistuu voimakkaammin kuin voissa paistetuissa. Voit halutessasi levittää sulaa voita pannarin päälle paistumisen loppuvaiheessa, näin pinta rapeutuu jonkin verran.


Aiheet: , , , , , , ,

Yksi kommentti

Kirjoita kommentti