Umami muualla Facebook

Julkaistu 10. 6. 2019 Teksti Tiia Koskimies Yksi kommentti Ruoka ja juoma

Kesäisiä kahvikakkuja

Kesäisellä terassilla, omenapuun juurella tai kuistilla kahvikin maistuu paljon paremmalta. Jos vanhoja kahvikuppeja on jäljellä, vaikka parittominakin, ne kannattaa nyt kattaa pöytään.

Kahvi ja pala vanhanajan ”kuivaa” kakkua kruunaavat kesäisen iltapäivän. Arabialainen kahvikakku on klassikko ja maistuu mielestäni juuri kahvin kanssa aivan erityisen hyvältä. Pidän myös kardemummakakun mausta. Klassisissa kakuissa raaka-aineita ei säästellä. Voita ja kermaa käytetään, sillä niistä tulee se ”aito” maku.

kahvikakku-2s

Arabialainen kahvikakku

3 munaa
2 dl sokeria
2 dl kevytkermaa
5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1 tl pikakahvijauhetta
200 g sulatettua voita

Kuorrutus

3 rkl pehmeää voita
3 1/2 dl tomusokeria
1 tl kanelia
2 rkl vahvaa kahvia
(kahvinpapukaramelleja tai suklaalastuja koristeluun)

Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kerma ja jatka vaahdottamista. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siilaa vähitellen kakkutaikinan joukkoon koko ajan vatkaten. Sulata voi ja sekoita se joukkoon viimeiseksi. Voitele rengasvuoka ja kaada taikina vuokaan. Paista kakkua 175 asteisessa uunissa noin tunnin verran. Jäähdytä. Sekoita kuorrutuksen aineet tasaiseksi ja levitä kakun pinnalle. Anna kuorrutuksen kovettua viileässä. Ripottele pinnalle halutessasi vielä kahvinpapukaramelleja tai suklaalastuja.

Pssst!
Kardemumma maistuu parhaimmalta vastajauhettuna. Jos pidät kardemumman mausta, hanki sitä tuoreena maustekauppiaalta. Esim. Parhialalta Hakaniemen hallista.

kardemummakakkus

Kardemummakakku

4 dl vehnäjauhoja
2 ½ tl leivinjauhetta
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 dl öljyä
(tai margariinia tai voita sulatettuna)
2 dl kevytkermaa
1 dl kivennäisvettä
1 muna

Sekoita ensin kuivat aineet keskenään. Kääntele sitten joukkoon muut aineet yksi kerrallaan. Voitele suorakaiteen muotoinen vuoka ja kaada taikina siihen. Paista 175 asteisessa uunissa noin tunnin verran. Kokeile kypsyyttä tikulla.
Kakut maistuvat parhaimmalta kun maut ovat saaneet tekeytyä ja rakenne tiivistyä vuorokauden verran.
Mukavia kesäisiä kahvihetkiä.


Aiheet: , , , , ,

Yksi kommentti

  1. Joo, 200 gr

    Joo, 200 gr voita alkaa kuulostaa siltä, että kyseessä todella on kunnon vanhanajan kakku! Resepti ”suli suuhun” lukiessa!

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Katarina

    25. 6. 2009 22.20

Kirjoita kommentti