Umami muualla Facebook

Julkaistu 5. 7. 2018 Teksti Tiia Koskimies Yksi kommentti Ruoka ja juoma

Kesäjuhlien iki-ihana mansikkakermakakku

Olen valmistanut tämän kakun lukemattomia kertoja. Täytteeseen voi käyttää kulloinkin sesongissa olevia marjoja tai niiden sekoituksia. Päällyksen voi niinikään koristella yhdellä tai useammalla marjalaadulla. Reunoilla maistuu perinteinen pehmeä, viileän iki-ihana kermavaahto!

Täytekakut säilyttävät asemansa juhlapöytien keskipisteenä karppailuista huolimatta. Muutaman kerran kesässä ja perhejuhlissa jokainen voi sallia itselleen pienen herkkupalan. Olen vuosien varrella maistellut ja leiponut jos jonkinlaisia täytekakkuja, mutta tämä mansikka-rahkakakku on kuitenkin se, johon aina palaan ja joka syödään yleensä viimeistä murua myöten samana päivänä.

Erilaiset hilloilla täytetyt kinuski-, ja marsipaanikakut ovat minun makuuni liian makeita. Hyytelökakut ovat kauniita, mutta niidenkin suutuntuma ei aina tunnu ”oikealta kakulta”. Ne ovat myös vaativia lämpötilojen suhteen. Vanha kunnon kermakakku maistuu kesällä suussani parhaimmalta. Kermavaahto tuo kaikessa yksinkertaisuudessaan juhlan tuntua.

Täytekakun valmistamisessa on monta työvaihetta, ne voi halutessaan jakaa useammalle päivälle. Selostan työvaiheet ja vaihtoehdot tarkkaan niin varmasti onnistut.

Mansikka-rahkakakku

Täytekakkupohja
lasillinen munia, lasillinen sokeria, lasillinen vehnäjauhoja ja 1 tl leivinjauhetta

Pane pöydälle vierekkäin 3 samanlaista isohkoa juomalasia, riko ensimmäiseen 5-6 huoneenlämpöistä munaa, kaada seuraavaan lähes yhtä paljon sokeria. Kaada viimeiseen lasiin munien verran vehnäjauhoja ja sekoita joukkoon leivinjauhe. Kaada munat ja sokeri sekoituskulhoon. Vaahdota niitä monitoimikoneen taikinakulhossa tai käsivatkaimella niin kauan, että seoksen pinta ei enää nouse ja vaahto on todella kuohkeaa. Tähän menee 5-8 minuuttia. Siivilöi joukkoon jauhot ja vatkaa sekaisin. Tässä vaiheessa ei enää tarvitse vatkata pitkään. Kaada kakkutaikina leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan ja paista 175 asteisessa uunissa 30-40 minuuttia.

(Leivinpaperin saa puristettua hyvin renkaan ja pohjan väliin. Kiinnitä voilla myös vuoan reunoihin leivinpaperisuikaleet taikinan tarttumisen ehkäisemiseksi. Pohjapaperiakin voi kevyesti sipaista voilla, niin paperi irtoaa kakusta helposti.)

Anna kakun jäähtyä hetki vuoassaan. Irroita kakku, poista paperit ja pese vuoka. Vuoraa se seuraavaksi ristikkäin tuorekelmulla, joka ulottuu reilusti reunojen yli. Itse leikkaan kakkupahvista pohjan kokoisen pyörylän ja panen sen kelmujen päälle vuokaan täytetyn ja hyydytetyn kakun siirtelemisen helpottamiseksi.

Vaihtoehtoisia makuja pohjataikinalle.
Osan vehnäjauhoista 1/3 voit halutessasi korvata mantelijauheella, kaakaojauheella tai perunajauheella. Voit maustaa kakkupohjan halutessasi kardemummalla, kanelilla, vaniljasokerilla, tai vaikkapa suklaarouheella tai sitruunankuoriraasteella. Ehkäpä innostut ja paistat yhden suklaanvärisen kakun ja vaalean täytekakkupohjan varastoon ja kakkua kootessasi käytät keskimmäiseen kerrokseen suklaan värisen kiekon.

Vaihtoehto rengasvuoalle.
Jos haluat neliön muotoisen kakun tai valmistat leivoksia, voit paistaa kakkutaikinan uunipannussa tai suorakaiteen muotoisessa isommassa vuoassa.

Täyte
8 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
1/2 dl appelsiinimehua
noin 1/2 l marjoja
2 dl purkki tavallista maustamatonta rahkaa tai maustettua rahkaa (sitruuna, vanilja)
1 dl sokeria

Liota liivatelehdet kylmässä vedessä. Vaahdota kuohukerma kulhossa ja jätä viileään odottamaan. Aja marjat rikki sauvasekoittimella tai monitoimikoneen kulhossa sokerin kanssa. Lisää joukkoon rahka. Sulata puristellut liivatelehdet appelsiinimehussa ja kaada marja-rahkaseoksen joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Kääntele lopuksi joukkoon vaahdotettu kerma.

Kostutus
noin 2-3 dl appelsiinimehua ( mielellään tuorepuristettua)

Kakun kokoaminen
Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan teräväkärkisellä sahalaitaisella veitsellä. Aseta kupruinen päälipuoli alimmaiseksi kelmulla vuorattuun vuokaan. Kostuta kiekko kevyesti appelsiinimehulla. Kaada kolmannes täytteestä kakkukiekon päälle. Kokoa seuraava kerros samalla tavalla. Kaada sitten loput täytteestä päällimmäisen kakkukiekon pinnalle ja levitä se tasaiseksi. Kääntele kelmut kevyesti täytteen suojaksi ja vie kakku hyytymään kylmään vähintään 4 tunniksi, mutta mieluiten yön yli, jotta maut ehtivät tasaantua.
Irrota kakku varovasti vuoasta ja vedä kelmut sen alta pois. Valuta kakku pahvin avulla tarjoiluvadille.

Koristelu
1/2-1 l marjoja maun mukaan
3 dl vettä ja noin 1 dl hyytelösokeria ( tai pakkauksen ohjeen mukaan)
3 dl kuohukermaa
1 rkl tomusokeria

Leikkaa mansikat pitkittäin lohkoiksi tai viipaleiksi ja asettele kakun pinnalle mieleisiisi kuvioihin. Kurinalainen järjestys ei ole välttämätön, voit koota erilaisista marjoista rennosti keon kakun päälle. Sulata hyytelösokeri pakkauksen ohjeen mukaan ja lusikoi hieman jäähtyneenä marjojen pinnalle niin, että kaikki peittyvät ja saavat kiiltävän pinnan. Vaahdota kerma ja lusikoi se pursotinpussiin. Pursota sitä reilusti kakun reunoille.

Koristeluvaahdon valmistuksessa voi käyttää myös osittain rahkaa, jolloin vaahdosta tulee tiiviimpää ja se kestää paremmin lämpötiloja.

Halutessasi voit vielä viimeistellä kakun reunat kuivalla pannulla paahdetuilla mantelilastuilla tai vaikkapa nonparelleilla.

Ihanaa kesää teille kaikille Umamin lukijoille!


Aiheet: , , , , , ,

Yksi kommentti

  1. Ihana kakku. Vinkkinä

    Ihana kakku. Vinkkinä kaikille kakuntekijöille: Netti on täynnä upeita blogeja ja testattuja reseptejä! Nyt vain odotetaan järkevän hintaisia kotimaisia mansikoita.

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    M

    27. 6. 2012 12.58

Kirjoita kommentti