Umami muualla Facebook

Julkaistu 8. 6. 2017 Teksti Tiia Koskimies, kuvat Tiia Koskimies 2 kommenttia Ruoka ja juoma

Kesän parhaat grillausohjeet

Tiedättekö, että tänne asti piti minunkin elää ennen kuin ymmärsin, miten pallogrillillä pitää grillata!  Kävi nimittäin niin onnekkaasti, että tapasin viikonloppuna Saksasta mökille tulleen ystävättäreni Jatan.

Hessenin maakunnan leppeillä kukkuloilla grillijuhlat on ehkä hitusen helpompi järjestää kuin meillä. Television ilmattaret olivat lupailleet varsin siedettäviä säitä Hankoon, mutta pilkkihaalarit olisivat tänäkin viikonloppuna olleet oikea grillijuhlien asuste. Tunnelma kuitenkin nousi, kun mökin liiteristä kaivettiin esiin vanha pallogrilli ja ryhdyttiin grillaamaan.

Käsitykseni grilleistä

Grilleiksi kutsun suurempaa tai pienempää tulisena pätsinä hehkuvaa rautaista vehjettä, jonka tarkoituksena on kypsentää erilaisia raakoja aineita syötävään kuntoon. Monet näistä laitteista muistuttavat mielestäni enemmän puimakonetta. Ulokkeita ja tasoja on joka suuntaan. Olen hieman hämmentyynenä seisoskellut niiden äärellä. Miksi ja mihin juuri kesällä tarvitaan näitä valtavia grillejä? Makkaran paistoon? Grillijuhlat joo, mutta miten monet sellaiset kesässä jaksaa järjestää? Meilläkin oli monta vuotta melko suuri kaasugrilli, jonka kanssa en milloinkaan oikein oppinut tulemaan sinuiksi. Eniten siinä ehkä harmitti puhdistus. Sensijaan, että olisin pessyt käytön jälkeen yhden parilan tai paistinpannun kuten kotona, löysinkin itseni jynssäämästä kokonaista rasvaista grillikioskia kansineen, pariloineen, parilan alustoineen, säätimineen, sivutasoineen jne. jne.

Vanha pallogrilli oli tuolloin käyttämättä. Tiesin kyllä, että hiilillä grillaten pihvin pintaan saa vallan upean aromin, mutta hiilien kanssa puljaaminen ei tuntunut sekään kovin mielekkäältä. Näen vieläkin peruutuspeilistä muutamia tilanteita 80-luvulla, jolloin emme saaneet hiiliä syttymään. Pölynimurin puhallusletkulla puhkuimme ja puhalsimme ilmaa kytevän hiilikasan alle. Niistä päivistä hiiligrillaus on kehittynyt huimasti. Huomasin nyt, että vanha kunnon pallo on edelleen voimissaan ja hiilet saadaan syttymään myös myrkyttömillä nesteillä. Vaikka vaan ruokaöljyllä!

Jatta on Saksassa perehtynyt hiiligrillaukseen ja valmistimme vanhalla pallogrillillä kuudelle hengelle varsin mainion menun.

Hiiligrillauksen niksit

Yksinkertaisena ideana on, että hiilet asetetaan grilliin sen mukaan mitä grillataan. Ei siis kaadeta pohjaa täyteen hiiliä vaan asetellaan ne järkevästi. Jos grillataan kokonainen filee, kuten nyt teimme, asetetaan hiilikasat kummallekin puolelle fileetä grillin pohjaa hehkumaan. Jos taas grillataan vaikka pihvejä, pannaan toiselle puolelle grilliä iso kasa hiiliä, keskelle hieman vähemmän hiiliä ja toiseen laitaan ei mitään. Kun pihvit alkavat olla valmiita, ne siirretään pikkuhiljaa viileämmälle puolelle jälkilämpöön. Kerrassaan nerokasta vai mitä! Hiiliä voi lisätä grilliin muutaman kappaleen kerrallaan grillaamisen edistyessä jos tarvis.

Kokonaista fileetä grillattaessa kannattaa käyttää sisälämpömittaria, josta kypsyysastetta voi seurata. Ja HUOM! muistakaa, että pallogrillissä olevaa kantta on tarkoitus käyttää hyväksi. Kansi pitää panna kiinni! Sen alla lämpö kiertää ja tuotteet kypsyvät tasaisemmin. Huolehdi kuitenkin ilmanvaihdosta, sillä muuten grilli sammuu. Säästä hiiliä! Jos grillattavaa ei enää ole, sammuta grilli suljetulla kannella niin hiiliä säästyy grillin pohjalle vielä seuraavaan grillauskertaan.
Tässä ensimmäiset grillivinkit.

Valmistettiin evästä kuudelle hengelle

Menu

Marinoitua porsaanulkofileetä, munakoisoja, tomaatti-rucolasalaattia ja vuohenjuustolla täytettyjä kauratyynyjä

Marinoidut munakoisot

1 munakoiso

Marinadi

sitruunamehua
oliiviöljyä
valkosipulia
mustapippuria myllystä

Kuori munakoison pintaan raitoja perunankuorimaveitsellä. Leikkaa  munakoisot noin sentin paksuiksi kiekoiksi. Ripottele pinnalle suolaa ja anna nesteen nousta pintaan. Kuivaa pinta talouspaperilla ja sivelle marinadilla. Anna marinoitua muutama tunti pussissa. Grillaa kummaltakin puolelta miedolla lämmöllä pehmeiksi. Munakoisokiekot grillataan alkupaloiksi tai lihan lisäkkeeksi. Lusikoi päälle tomaattisalsaa.

Salsa

3 tomaattia
öljyä
rucolaa
lehtipersiljaa
suolaa
sokeria
mustapippuria myllystä
juustokuminaa

Kuori ja kuutioi tomaattien lihaosa. Sippua joukkoon rucolaa ja sileälehtistä persiljaa. Mausta seos öljyllä, suolalla, sokerilla, pippurilla ja ripauksella juustokuminaa (jeeraa).

Täytetyt kauratyynyt

pienet leipäset maistuvat mainiolta viinin kanssa lihan kypsymistä odotellessa.

6 kpl kauratyynyjä, sämpylää, pitaleipää tms.

pehmeää vuohenjuustoa
aurinkokuivattua tomaattia kuutioina
rosmariinia tuoreena

Levitä vuohenjuustoa, tomaatteja ja rosmariinia leiville, kääri folioon ja lämmitä grillissä kunnes leipä lämpenee ja juusto alkaa sulaa.

Marinoitu porsaan ulkofilee

1 porsaan ulkofilee

Marinadi

valkosipulia
sitruunaa
suolaa
mustapippuria myllystä
chili-lime-maustetta
oliiviöljyä

Leikkaa lihasta kalvot. Sekoita marinadin aineet keskenää ja hiero lihan pintaan. Marinoi muutama tunti tai yön yli. Pane liha grilliin vasta huoneenlämpöisenä. Grillaa pinta kauttaaltaan ruskeaksi. Pistä lihaan sitten lämpömittari ja siirrä liha kypsymään hiilikasojen keskelle. Sulje kansi ja grillaa kunnes mittari näyttää lihan olevan kypsää (71 astetta). Kääri filee voipaperiin hetkeksi rauhoittumaan ja leikkaa tarjolle viipaleiksi.

Uudet uuniperunat

1 kg uusia perunoita

Mausteseos

3 rkl oliiviöljyä
valkosipulia murskattuna
tuoretta rosmariinia
provencen yrttimaustetta
mustapippuria myllystä
suolaa

Harjaa perunat puhtaaksi ja halkaise. Sekoita maustesos kulhossa ja pyöräytä perunat siinä. Paista 40-45 minuuttia 200 asteisessa uunissa. Voit keittää perunat puolikypsiksi vedessä, pyöräyttää mausteissa ja kypsentää loppuun alumiinifolioon käärittynä myös grillissä, jos siinä on tilaa.

Hyvää ruokahalua!


Aiheet: , , , , , , , , , , , ,

2 kommenttia

  1. Kyllä tuli nälkä

    Kyllä tuli nälkä kun noita kuvia katselin.
    Tekee mieli grilliruokaa, no juhannuksenahan sitä saa taas.

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Lyydia

    15. 6. 2009 9.29

  2. Täytyy hakea puuliiteristä

    Täytyy hakea puuliiteristä se vanha pallogrilli. Ei sitä ole vuosiin käytetty joten taitaa olla melkein uuden veroinen.
    Kiitos, hyvä artikkeli.

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Pipsa

    16. 6. 2009 9.09

Kirjoita kommentti