Umami muualla Facebook

Julkaistu 17. 5. 2018 Teksti Tiia Koskimies, kuvat Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Kesän parhaat kotijäätelöt

Jäätelöä on helppo valmistaa kotona, varsinkin, jos omistaa jäätelökoneen. Kone ei kuitenkaan ole täysin välttämätön. Jäätelön voit valmistaa kotona vaikka jäädykkeen tapaan.

Rakenteesta tulee kuohkeaa kun jäätelömassaa käy vatkaamassa pari kolme kertaa jäätymisen edistyessä. Jäädykkeet voi myös valmistaa annosvuokiin, mielikuvitusta vain peliin.

 Lue ruoka-osiosta myös muut jäätelöjuttumme.

Kotijäätelö on laadukasta

Perinteiset maito- ja kermapohjaiset jäätelöt ovat herkullisia, mutta keveämmistäkin raaka-aineista jäätelö valmistuu. Jogurtti ja rahka ovat hyviä jäätelöpohjia. Sorbetit sopivat niille, joille laktoosi ei käy. Lisäksi laktoosia karttavat voivat käyttää kauramaitoa, soijamaitoa tai kookosmaitoa jätskin pohjana. Kotitekoisessa jäätelössä tietää mitä syö. Valmisjäätelöiden ongelmana on mielestäni usein turha makeus. Lisäksi monissa jäätelöissä jälkimauksi jäävät ikävästi ns. ”luontaisen kaltaisten” aromien pitkäkestoiset, joskus jopa jauhoiset maut. Kotijäätelössä lisäaineita ei tarvita ja makeutusta voi käyttää juuri sen verran kuin haluaa. Sokerin voi halutessaan korvata myös hunajalla tai vaahterasiirapilla.

Jäätelö ilman konetta

Jos sinulla ei ole konetta jäähdytä jäätelöpohja hyvin jääkaapissa kulhossa tai astiassa joka mahtuu pakastimeen ja kestää pakastuksen. Käy vaahdottamassa jäätelöpohjaa vartin välein, niin kauan kuin se onnistuu 3-4 kertaa. Tärkeätä on vatkata ahkerasti jäätymisen alkuvaiheessa. Pieni alkoholiloraus jäätelöpohjassa estää sitä jäätymässä ”köntiksi”. 1 litra jäätelöä 2 cl kirkasta viinaa tai likööriä.

Voit valmistaa jäätelöä vaikka Ben & Jerrys -jäätelöiden tapaan ja murentaa pohjaan pikkuleipää, kuivakakkua, hedelmiä, pähkinöitä tai vaikka reiluja suklaapaloja sattumiksi. Jäätelöpohjan maustamiseen voi käyttää mieleisiään makuja pikakahvijauheesta, kaneliin, hillottuun inkivääriin jne.

Kyselimme muutama viikko sitten teidän umamilaisten lempijäätelöitä ja arvoimme upean Arieten jäätelökoneen. Kone on erittäin laadukas ja tehokas. Valmistin sillä kaksi suosituinta jäätelöä, vanilja- ja suklaajäätelöt sekä mango-melonisorbetin.
692-jaatelokone

Jäätelöt valmistuivat puolessa tunnissa ja niiden rakenteesta tuli täydellinen. Maustakin tuli aivan mahtava. Käytin valmistukseen vain parhaita raaka-aineita. Ostin maustamiseen madagasgarilaisen vaniljatangon Hakaniemen hallista. Kauppias Markku Parhiala tietää kaiken mahdollisen vaniljatangoista, kannattaa kysyä! Tahitilaiset ovat myös aromikkaita, niitä on tulossa myyntiin vasta syksyllä. Paksu ja kostea gourmetvaniljatanko tuoksuu vaniljalle jo kauas. (P.S. Hyviä Parhialan siirtomaatavaratuotteita saa nykyisin myös Porvoosta. www.skafferi.fi)









vaniljajaatelos-265

Vaniljajäätelö

5 dl kulutusmaitoa
(tai puolet maitoa ja puolet kuohukermaa)
1 ½ dl sokeria
½  vaniljatanko
3 isoa keltuaista

Kaada maito ja sokeri kattilaan. Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet veitsellä maidon joukkoon, käytä myös kaavittu vaniljatangon kuori. Kiehauta seos. Vatkaa kulhossa keltuaisten rakenne rikki, kaada kuuma vaniljamaito keltuaisten päälle kulhoon, vatkaa ja kaada seos takaisin kattilaan. Kuumenna ja vatkaa seosta koko ajan kunnes keltuaiset kypsyvät ja jäätelöpohja sakenee. Ota kattila heti pois liedeltä  jäähdytä jäätelöpohja kunnolla, poista  vaniljatanko ja valmista jäätelöksi koneessa. Pakastin käy myös valmistukseen. Pane kello soimaan ja käy vaahdottamassa jäätelömassaa puolen tunnin välein kunnes seos jäätyy jäätelöksi. Tästäkin perusohjeesta voit kehitellä omia versioita vaikka kuinka paljon. Voit tehdä täyteläisempää käyttämällä kermaa, tai kevyempää käyttämällä jogurttia. Kaikki kokeilut ovat sallittuja!

suklaajaatelo-575x401

Suklaajäätelö

5 dl maitoa
1 ½ dl sokeria
3 isoa keltuaista
150 g tummaa suklaata (70-72% kaakaota)
50 g valkosuklaata

Kiehauta maito ja sokeri. Vatkaa kulhossa keltuaisten rakenne rikki. Vatkaa joukkoon kiehautettu maito, kaada seos takaisin kattilaan, kuumenna varovasti koko ajan vatkaten, kunnes keltuaiset kypsyvät ja seos sakenee. Ota pois liedeltä. Sulata suklaa vesihauteessa ja kaada jäätelöpohjan joukkoon koko ajan vatkaten. Jäähdytä hyvin. Riko valkosuklaa sattumiksi ja ripottele joukkoon. Valmista jäätelöksi kuten edellä, koneella tai vatkaten.

sorbetti-plains-534

sorbetti-s-534

Mango-melonisorbetti -bellini

Vie tämä ihana hellepäivän yllätys vaikka terassilla loikoilevalle auringonpalvojalle!

1/2 hunajamelonia
1 tlk (250 g) mangoviipaleita sokeriliemessä
1 dl sokeria
5 dl vettä
cava-kuohuviiniä

Kuori meloni ja poista siemenet. Aja kaikki aineet tehosekoittimessa tasaiseksi, kaada jäätelökoneeseen ja valmista sorbetiksi. Muotoile valmiista sorbetista kaksi palloa viinilasin pohjalle. Kaada päälle kuohuviiniä. Mitä kylmempi jäätelö- tai sorbettipohja on, sitä nopeammin se valmistuu.


Aiheet: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti