Umami muualla Facebook

Julkaistu 6. 11. 2018 Teksti Tiia Koskimies, kuvat /kuva Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Kokkaa lammas-kaalipataa

Pakastimessa oli muutama lampaanpotka ja vihanneslokerossa kaali, sipulia sekä porkkanaa. Juuri muuta ei hyvän ruoan valmistamiseen tarvitakaan!

Kaali kestää useita lämmityskertoja, se vain pehmenee ja makeutuu kerta toisensa jälkeen. Lammaskaalista tuli kerrassaan maukasta. Potkat kuitenkin hupenivat jo ensimmäisellä tarjoilukerralla. Kaalipataa jäi, joten paistoin sen joukkoon jatkoksi jauhelihaa seuraavana päivänä.

Kaaliruoat ovat klassikoita. Uunissa pitkään hautunut kaalilaatikko on kerrassaan muhevaa. Laatikkoon tarvitset samat ainekset kuin jauheliha-kaalipataan. Kaalilaatikosta tulee tiiviimpää kun lisäät joukkoon täysjyväriisiä tai ohraa.

Käytä kaaliruokiin vaihtelevasti eri kaalilajikkeita, valko- ja punakaalia sekä savoijinkaalia, joka on ohutlehtisempää ja kypsyy nopeammin. Kaikkein nopeimmin kypsyy kiinankaali, jota Aasiassa käytetäänkin mieluummin wokkipadoissa kuin salaattina. Se sopii myös käärylekaaliksi.

Kaalipata

1 keskikokoinen kaali
3 porkkanaa
1 iso punasipuli
2 valkosipulinkynttä
öljyä
noin 600 g luista lampaanlihaa esim. potkaa
(tai lammas- tai naudanjauhelihaa)
suolaa, pippuria
Provencen yrttimaustetta
1 dl lihafondia
2 rkl hunajaa
vettä

Leikkaa kaali pieniksi paloiksi. Kuori ja raasta porkkanat. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuullota vihanneksia padassa öljyssä kunnes kaali pehmenee ja kutistuu. Huuhtele lampaanpotkat kylmällä vedellä ja pane kattilaan. Kaada päälle vettä niin paljon, että ne peittyvät. Keitä 10-15 minuuttia, jotta vaahto irtoaa. Poimi kiehahtaneet lihat padan joukkoon ja kaada vesi pois. Lisää pataan mausteet, fondi, hunajaa ja vettä sen verran, että ainekset juuri ja juuri peittyvät. Hauduta pataa hiljaisella tulella vähintään 2 tuntia. Mielellään kolmekin tuntia. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa. Jos käytät lihaa, jossa on isoja luita, voit nostaa palat liemestä ja poistaa luut sekä kuutioida lihan. Potkapaloista jokainen irrottaa lihat lautasellaan. Jos sinulle käy niinkuin minulle, että kaalipataa jää ja sattumat loppuvat, paista seuraavana päivänä puoli kiloa jauhelihaa muruiksi ja sekoita kaalin joukkoon.

Mehevää, ihanaa arkiruokaa ruisleivän ja maidon kera.

Umamia elämääsi!


Aiheet: , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti