Umami muualla Facebook

Julkaistu 28. 10. 2017 Teksti Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Kotimaiset marjaliköörit joulun mausteina

Joulun lähestyessä keittiööni ilmestyy mausteita, joita en juurikaan muuten käytä. Liköörit kuuluvat tähän joukkoon. Ne sopivat hyvin erilaisten jouluisten makujen kehittelyyn.

Hillojen ja vaikka sinapin terästykseen, marinadeihin esim. silakalle, lisämauksi marjajälkiruokiin ja  annosten viimeistelyyn. Valmistan aina joulutorttuhillon itse kuivatuista luumuista. Liotan niitä yön yli vedessä, jonka joukkoon lorautan likööriä ennen keittämistä.

Jouluksi teen myös maksapateita ja joulunalusviikoilla maistelemme myös maksalaatikkoa. Sitä en joulupöydässä tarjoa, mutta ennen joulua tai sen jälkeen se sopii hyvin arkiruokana tarjottavaksi. Se kuuluu suomalaisten kotiruokien aateliin rusinoilla tai ilman. Huom. jos rusinoista ei pidä, voi käyttää vaikka kuivattuja karpaloita. Liotan niitä pienessä tilkassa makeaa viiniä, tai likööriä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maksalaatikon valmistaminen kotona on varsin yksinkertaista. Raaka-aineita on vähän ja ne vain sekoitellaan keskenään. Työläin vaihe on puuron keittäminen. Riisipuuro on laatikon tärkeä ainesosa ja sen hauduttamiseen menee noin tunti. Vaiva palkitaan kuitenkin ruhtinaallisesti, kun kypsät laatikot otetaan uunista. Oheisesta ohjeesta tulee noin 5 kpl 1/2 litran pakastevuokiin paistettua laatikkoa. Jos perheessä syödään paljon maksalaatikkoa, suosittelen sen valmistamista kotona. Silloin on mahdollisuus käyttää parhaita mahdollisia luomuraaka-aineita ja maustaa laatikko mieleisellä tavalla. Ja lisäaineita on nolla!

 

Perinteinen maksalaatikko

1 l täysmaitoa
2 dl puuroriisiä
4 tl suolaa
2 sipulia
1 dl kevytkermaa (tai kuohukermaa)
600 g jauhettua sian- tai naudanmaksaa
2 munaa
2 dl kuivattuja karpaloita, tai rusinoita
1/4 dl mesimarjalikööriä
4 rkl siirappia
ripaukset valkopippuria, inkivääriä, meiramia / tai Provencen yrttiseosta 2 tl

Liota karpaloita likööritilkassa muutama tunti, tai yön yli. Aloita puuron keitto. Huuhtele riisistä ensin hieman pintatärkkelystä pois siivilässä. Kiehauta maito ja kaada riisit joukkoon. Keitä riisi kypsäksi miedolla tulella koko ajan hämmentäen, jotta riisit eivät tartu pohjaan. Käytä mieluiten teflonoitua kattilaa, niin kattilan vieressä ei tarvitse seisoa koko keittämisen aikaa. Kun riisi alkaa kypsyä, ja puuro saota, se ei enää tartu yhtä herkästi pohjaan. Puuro kypsyy noin 50 minuutissa. Mausta valmis puuro suolalla. Hienonna sipulit karkeasti ja kuullota voissa pehmeiksi. Kaada sipulit kulhoon ja kaada joukkoon kermaa sekä mausteet. Aja seos sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Sekoita sitten kerma-sipuliseos, rusinat, siirappi, maksa ja munat riisipuuron joukkoon huolellisesti. Kauho seosta vuokiin, vuole päälle voilastu tai pari ja paista laatikoita 175 asteisessa uunissa reilun tunnin verran. Nauti valmis laatikko makean puolukkahillon tai raikkaiden pakastepuolukoiden ja vaikkapa venäläisten suolakurkkujen kera.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jouluiset lakkaviinerit

Pohja
3 lehtivoitaikinalevyä

Täyte
1 purkki pehmeää vuohenjuustoa (tai muuta tuorejuustoa, esim. appelsiinin makuista)
2-3 dl lakkoja
1/2 dl lakkalikööriä
tomusokeria

Leikkaa kohmeiset taikinalevyt kahtia. Ohenna juusto liköörillä ja levitä taikinaruutujen keskelle. Annostele juuston päälle lakkoja (tai muita marjoja)
Paista 225 asteisessa uunissa noin 12 minuuttia. Viimeistele tomusokerilla. Tarjoa vastapaistettuina.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lakkamokka smoothie sopii vaikka itsenäisyyspäivän jälkiruoaksi.

 

2 dl lakkasosetta (ilman siemeniä)

3 dl vahvaa kahvia (pikakahvijauheesta)

1 rkl hyvälaatuista kaakaota

2 dl maitoa

1/2 dl lakkalikööriä

Paahdettua valkosuklaata (noin 100 g)

 

Rouhi valkosuklaa ja levitä leivinpaperin päälle uunipellille. Paahda 140 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes suklaa muuttuu kauniin ruskeaksi. Jäähdytä. Valmista smoothie. Purista lakat siivilän läpi ja käytä vain soseutunut mehu. Kaada kaikki aineet kannuun ja aja sauvasekoittimella tasaiseksi juomaksi. Kaada kuppeihin tai laseihin ja viimeistele suklaalla.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lignell&Piispanen on lanseerannut juhlavuoden kunniaksi ja yleisön pyynnöstä hienot Suomi 100 juhlaliköörit. Raaka-aineiksi valikoituivat Suomen arvokkaimmat käsinpoimitut marjat, lakka ja mesimarja.

Tarjoa niitä viilennettynä sellaisenaan tai coctaileissa.

Kir- juoma

2 cl lakka/ tai mesimarjalikööriä kuohuviinilasin pohjalle

Täytä lasi kuohuviinillä juuri ennen tarjoilua

 

Lisätietoja www.lignellpiispanen.fi


Aiheet: , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti