Umami muualla Facebook

Julkaistu 20. 9. 2019 Teksti Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Kotitekoiset kalapuikot ja ranskikset

Lapset pitävät kalapuikoista. Niitä on melko helppo valmistaa kotonakin. Paista uunissa kupeeseen kotiranskalaiset ja pannulla hunajaporkkanoita.

Puikkokalaksi käy hyvin kuha ja turska. Seitiä saa pakasteena. Tuoreesta kuhasta tehtynä puikoista tulee ”ylellisiä”. Kilohinta ei ole aivan edullisimmasta päästä. Pääasia on, että puikkokala on käsitelty täysin ruodottomaksi. Kuhafileen vatsaosaan helposti jäävät ruodot sekä pienet pystyruodot leikataan pois viillolla. Kauppiasta voi pyytää tekemään työn. Heillä on terävät veitset ja leikkuurutiini hyvin hallussa. Lisäkkeenä maistuvat joko itsetehdyt uuniranskikset tai bataattisuikaleet, jotka

 

voi paistaa lisäkkeeksi perunoiden sijasta.

 

Kalapuikot kuhasta

kahden / kolmen kuhan fileet (neljälle)
suolaa, mustapippuria

Leivitykseen
vehnäjauhoja
1 kananmuna
korppujauhoja

Paistoon
öljyä ja voita

Poista nahattomista kuhafileistä huolellisesti kaikki ruodot. Leikkaa fileet pituussuunnassa kahtia. Leikkaa sitten poikittain kalapuikoiksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Vatkaa munan rakenne rikki. Kasta kalapalat ensin vehnäjauhoihin, sitten munaan ja kierittele lopuksi korppujauhoissa. Paista voin ja öljyn seoksessa pinnalta rapeiksi, hiljaisella tulella, jotta pinta ei pala ja kala kypsyy.

Valmista uunissa lisäkkeeksi kotitekoisia tai kaupan ranskalaisia. Kumoa miniporkkanat pannulle voihin paistumaan. Mausta hunajalla kypsymisen edetessä. Porkkanoiden mausteeksi sopii esim.hakattu persilja.

Kastikkeeksi sopii esim. kermaviili. Mausta se suolalla. pippurilla ja chiliketsupilla, tai yrteillä ja valkosipulilla.

Korppujauhojen sijasta kuhafileet voi kieritellä hienonnetuissa maissilastuissa.


Aiheet: , , ,

Kirjoita kommentti