Umami muualla Facebook

Julkaistu 6. 4. 2019 Teksti Tiia Koskimies, kuvat Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Kuhaa, piparjuurimuusia ja fenkolisalaattia

Syötkö tarpeeksi vaihtelevasti kalaa? Silakat ovat syksyllä parhaimmillaan, kuhaa ja makoisia ahvenfileitäkin on tarjolla. Valmista kala-annos valkolihaisesta kalasta.

Lohi on aivan loistava kala, mutta muutakin kalaa kannattaa vaihteeksi valmistaa. Sain hankolaisesta kaupasta todella tuoretta kuhaa ja valmistin sen paneroimalla ja paistamalla. Lapset ovat oikeassa tykätessään kalapuikoista. Panerointi tuo kalaan herkullista pintarapeutta ja pitää sen mehevänä paistettaessa. Ruotokammoisille kala kannattaa perata täysin ruodottomaksi. Kuha- ja ahvefileistä kylkiruodot on yleensä poistettu valmiiksi, pienet terävät pystyruodot leikataan pois leikkaamalla lihasuikale kokonaan pois niiden molemmilta puolilta. Kannattaa tarkistaa, että fileointikone on poistanut myös kaikki kylkiruodot. Niiden pätkiä saattaa olla jäljellä vaaleassa vatsakalvossa. Myös evien kohdalla saattaa vielä olla ruotoja jäljellä. Kuljeta sormenpäitä kevyesti pitkin kalafileetä niin tunnet ruodot. Tee tarkistus huolella ja moneen kertaan varmistaaksesi, että jotain pikkuruotoa ei vielä olisi jäänyt piilottelemaan johonkin kohtaan. Puhtaat pinsetit tai hohtimet ovat hyviä apuvälineitä ruotojen poistamisessa.

Kalaa kannattaa toki aina syödä tunnustellen, vaikka olisikin ollut huolellinen ruotojen poistamisessa.

Kuhaa, piparjuurimuusia ja fenkolisalaattia

1 pieni kuhafilee jokaiselle ruokailijalle
( tai puolikas isommasta fileestä)
suolaa, valkopippuria
(tai wasabi-sesamisuolaa)
korppujauhoja panerointiin
voita paistamiseen

Perunamuusi
1 kg jauhoisia perunoita
(tai pakastemuusipussi)
3-4 rkl pehmeää Cantadou-piparjuurijuustoa
1-2 dl maitoa
suolaa

Fenkolisalaatti
1 iso tai 2 pienempää fenkolia
1 sitruunan mehu
suolaa, sokeria, pippuria

Valmista muusi ensin. Kuori ja keitä perunat. (tai käytä pakastemuusia) Kaada vesi pois ja soseuta, ohenna maidolla ja mausta suolalla ja piparjuurjuustolla. Tarkista maku. Piparjuuren maku saa tuntua. Valmista sitten salaatti. Poista fenkolista uloimmat lehdet, jos ne ovat naihistuneet. Leikkaa myös kantaosa pois. Suikaloi fenkoli mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi pystysyyntaan. Kauli suikaleita hieman, että ne mehustuvat. Mausta sitruunalla, suolalla, sokerilla ja pippurilla, jätä maustumaan siksi aikaa kun paistat kalat.

Leikkaa kalafileistä kaikki ruodot huolella pois. Mausta wasabi-sesamisuolalla (tai tavallisella suoalla ja pippurilla) ja kääntele korppujauhoissa. Paista rapeksi voissa pannulla. Kokoa annokset. Mikäli haluat, voit kostuttaa annoksen vielä tilkalla yrttiöljyä.

Yrttiöljy
1-2 dl hyvää oliviiöljyä
tuoreita yrttejä, basilikaa, timjamia, persiljaa, ruohosipulia jne. Sekoitus näistä tai vain jotain tiettyä yrttiä.
ripaus suolaa ja sokeria

Pane yrtit kulhoon ja kaada päälle oliiviöljyä. Aja sauvasekoittimella tasaiseksi kastikkeeksi, mausta aivan kevyesti suolalla ja sokerilla. Tipottele lisämausteeksi kala-annokseen, salaatteihin jne.

Umamia elämään!


Aiheet: , , , ,

Kirjoita kommentti