Umami muualla Facebook

Julkaistu 14. 12. 2018 Teksti Tiia Koskimies, kuvat /kuva Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Kuhaa Walewska juhlapöytiin

Kuhaa kreivitär Walewskan tapaan on vanha klassikkoruoka. Se näyttää aina juhlavalta. Kuorrutuskastikkeeseen voi käyttää vaikka parsaa ja hummeria, silloin ollaankin jo marsalkka Mannerheimin lempiruoan äärellä.

Ohessa hieman arkisempi versio kuorrutuskastikkeesta. Sitä voi varioida maun ja tilanteen mukaan. Valmista se sienistä, vaikka kantarelleista, tateista, suppilovahveroista, mustista torvisienistä, tai herkkusienistä. Makoisaa ruoasta tulee myös jos käytät ahvenfileitä tai vaikkapa kampelafileitä. Niitä saa kaupan pakastealtaasta. Muista leikata kala ruodottomaksi.

Kuhaa Walewska

1 keskikokoinen kuhafilee annokseen (n. 200 g/annos)
suolaa, valkopippuria
1/2 l kalalientä
1 sitruunan mehu (tai 1 dl valkoviiniä)

Perunamuhennos
2-3 Rosamunda-perunaa
1 pieni parsakaali
suolaa
voita
maitoa
1 keltuainen

Kuorrutuskastike
2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
noin 1/2 l maitoa
kalan haudutusliemi

Lisäksi
valutettuja katkarapuja

Valmista ensin perunamuhennos. Keitä kuoritut ja lohkotut perunat ja parsakaali kypsäksi ja soseuta hyvin. Mausta suolalla. Lisää joukkoon keltuainen ja voi, sekä sen verran maitoa, että seos pehmenee pursotettavaksi. Pursota laakean paistinvadin reunoille ruusukkeita. Voit myös lusikoida muhennoksen ”luovasti” vuoan renoille. Leikkaa nahattomista kuhafileistä pienten pystyruotojen rivi pois viillolla. Katso, ettei vatsanahkaan ole jäänyt ruotoja. Mausta fileet suolalla ja pippurilla, ja kääri rullalle. Aseta rullat varovasti kasariin ja kaada päälle kalaliemi ja sitruunamehu. Kastele voipaperia ja rypistele pehmeäksi. Paina paperi tiiviiksi kanneksi kalapalojen päälle. Hauduta kala lähes kypsäksi miedolla lämmöllä, poreilevassa liemessä noin 5-7 minuuttia. Nosta kalakääröt varovasti perunamuhennospursotuksen keskelle. Valmista kuorrutuskastike. Kuullota jauhoja voissa, älä ruskista. Lisää maitoa vähän kerrallaan kunnes saat paksuhkon kastikkeen. Kaada joukkoon kalojen haudutuslientä, kiehauta kastike ja kaada kalojen päälle. Kuorruta 200 asteisessa uunissa juuri ennen tarjoilua noin 10 minuuttia kunnes perunareunus saa hieman väriä. Lisää loppuvaiheessa katkaravut ruoan pinnalle lämpenemään. Ripottele halutessasi koristeeksi hakattua tilliä. Erityisen juhlava ruoasta tulee, jos käytät isoja kuorittuja katkarapuja.


Aiheet: , , , , ,

Kirjoita kommentti